Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2014 08:00

Αγωνία για την τύχη των αγροτικών επιδοτήσεων

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των αγροτικών επιδοτήσεων καθώς οι ημέρες κυλούν και η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της για το κρίσιμο θέμα των συμψηφισμών με οφειλές των αγροτών. Ενώ στην καλύτερη περίπτωση οι επιδοτήσεις (ή ό, τι… περισσέψει από αυτές) θα δοθούν το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Σε επικοινωνία που είχαμε χθες με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτο Καραμίχα μας έκανε γνωστό ότι το θέμα των συμψηφισμών θα συζητηθεί στο συμβούλιο και τη συνέλευση που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη καθώς πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες από όλη την Ελλάδα.
Το θέμα έχει προκύψει με την ψήφιση νόμου ο οποίος προβλέπει τον συμψηφισμό επιστροφής ΦΠΑ, πάσης φύσεως πληρωμών, επιδοτήσεων, αποζημιώσεων και επιχορηγήσεων με οφειλές των αγροτών σε ΟΓΑ και Δημόσιο. Η διαδικασία αυτή γίνεται μέσα από έναν "ενδιάμεσο λογαριασμό" από τον οποίο περνούν οι πάσης φύσεως ενισχύσεις και γίνεται διασταυρωτικός έλεγχος. Αυτή είναι και η αιτία στις καθυστερήσεις διάφορων πληρωμών και μεταξύ αυτών των επιδοτήσεων. Και επειδή δεν αφορά μόνον τους αγρότες, αλλά το σύνολο των δικαιούχων χρημάτων από το Δημόσιο, έχει συγκεντρωθεί ένας τεράστιος αριθμός προσώπων για τα οποία γίνεται επεξεργασία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί το σύστημα. Ετσι αντί να καταβληθούν οι επιδοτήσεις μέσα στον Οκτώβριο, όπως είχε αρχικά εξαγγελθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Πάρι Κουκουλόπουλο, στην καλύτερη περίπτωση αναμένεται να καταβληθούν το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Το πρόβλημα που έχει προκύψει με την απόπειρα συμψηφισμού των επιδοτήσεων έχει προκαλέσει πλήθος διαμαρτυριών, πολιτική αναταραχή και αντιθέσεις ανάμεσα στους κυβερνητικούς παράγοντες.
Οι αντιδράσεις προέρχονται από αγροτικές οργανώσεις οι οποίες καταγγέλλουν ως παράνομη τη διαδικασία με βάση τους Κοινοτικούς κανονισμούς και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Οι διαμαρτυρόμενοι απειλούν με προσφυγές που μπορεί να προκαλέσουν βροχή καταλογισμών σε βάρος του Δημοσίου.
Οι βουλευτές της ΝΔ που εκλέγονται στην περιφέρεια είχαν ψηφίσει το σχετικό νόμο αλλά μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν έσπευσαν να καταθέσουν ερωτήσεις ομαδικά ή κατά μόνας με τις οποίες ζητούν να μην γίνουν παρακρατήσεις από τις επιδοτήσεις.
Παράλληλα έχει ξεσπάσει διαμάχη ανάμεσα σε παράγοντες των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών με αυτούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ κάποιοι περιμένουν να παίξει… διαιτητικό ρόλο η τρόικα που είναι ενημερωμένη για το πρόβλημα που έχει προκύψει.

ΔΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Στο μεταξύ, η ΔΟΥ Καλαμάτας, όπως και όλες οι ΔΟΥ της χώρας, σύμφωνα με τις εντολές που έχουν από το υπουργείο Οικονομικών, συμψηφίζει οφειλές και εισπράξεις αγροτών και παρακρατεί το  ποσό που ο κάθε αγρότης οφείλει. Αυτό ανέφερε στην "Ε" η διευθύντρια της ΔΟΥ στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα Ευγενία Κούβελα. Σύμφωνα με τις εντολές που έχουν, η υπηρεσία συμψηφίζει κάθε οφειλή, ακόμα και αυτή που έχει ρυθμιστεί, ακόμα και αν λήγει το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο. «Εμείς δεν βλέπουμε ρύθμιση, παίρνουμε τα χρήματα μπροστά, έστω και αν η δόση λήγει του χρόνου το Γενάρη, σύμφωνα με τις εντολές που έχουμε», επεσήμανε η κ. Κούβελα. Στο μεταξύ, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, αν στους συμψηφισμούς που πρέπει να κάνουν οι υπάλληλοι της ΔΟΥ, είναι και οι οφειλές από τον ΕΝΦΙΑ των αγροτών που δεν πληρώθηκαν. Για το λόγο αυτό περιμένουν νέες οδηγίες και εντολές από το υπουργείο.