Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014 08:12

Οι ξένοι τουρίστες κάλυψαν μέρος του κενού των Ελληνων επισκεπτών

Η αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας υπερκάλυψε την μείωση του εσωτερικού τουρισμού αλλά οι επαγγελματίες που δούλευαν παραδοσιακά με Ελληνες δεν μπόρεσαν να ισοσκελίσουν το ταμείο τους. Αυτά τονίστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμου Καλαμάτας για τον απολογισμό του 2014.

Για το 2015 εκφράστηκαν αισιόδοξες εκτιμήσεις για την προσέλκυση ξένων τουριστών και ακούστηκαν προτάσεις για την ανάκαμψη του εσωτερικού τουρισμού.
Στη συνάντηση έγινε γνωστό ότι το συνολικό ποσό που θα διαθέσει ο Δήμος Καλαμάτας για τουριστική προβολή το 2015 είναι 30.000 ευρώ, από τα οποία τα 15.000 είναι η συνδρομή του για τη Ryanair, γεγονός που προκάλεσε προβληματισμό. Συμφωνήθηκε κάθε φορέας να ενημερώσει για τα προβλήματα και τις προτάσεις του και στην επόμενη ευρεία συνεδρίαση να ληφθούν αποφάσεις για το 2015.
Ειδικότερα, η πρόεδρος της Επιτροπής Παναγιώτα Ντίντα στάθηκε στην εντυπωσιακή αύξηση των αφίξεων στο αεροδρόμιο και την κίνηση με τα κρουαζιερόπλοια. Ενημέρωσε πως ο τουριστικός οδηγός Ταϋγέτου θα είναι έτοιμος μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και ότι θα εκδοθεί και τουριστικός οδηγός κρουαζιέρας. Παρουσίασε τον προγραμματισμό άφιξης κρουαζιερόπλοιων για το 2015 και μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 κι επεσήμανε: «Στις 9 Ιανουαρίου θα έχουμε το πρώτο κρουαζιερόπλοιο για το 2015. Η Καλαμάτα παίρνει το δρόμο της στον τομέα του τουρισμού».
Σε μέρος της συνεδρίασης παρέστη και ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, που ανέφερε ότι «εκ των ενόντων, δεν έχουμε προσωπικό και με τη συνδρομή του "Ελίτ" λειτουργήσαμε τρία γραφεία τουριστικών πληροφοριών». Υπενθύμισε τη συνάντηση με εκπροσώπους κρουαζιέρας στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «οι κασσάνδρες για το 2014 διαψεύστηκαν παταγωδώς». Ενημέρωσε πως ετοιμάζουν φυλλάδιο που θα πηγαίνει στις εκθέσεις κρουαζιέρας και κυρίως στο Μαϊάμι, αλλά και για το φυλλάδιο που αφορά τον Ταΰγετο και τα μοναστήριά του. Χαρακτήρισε καλή ενέργεια τη Σχολή Τουρισμού των Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και άφησε το ενδεχόμενο να τους δοθεί δημοτικός χώρος για τη Σχολή (κτήριο της Φάρις στη Φαρών). Ο δήμαρχος απένειμε τα εύσημα στον αερολιμενάρχη και παρατήρησε πως υπάρχει γκρίνια για την Καλαμάτα στην υπόλοιπη Περιφέρεια Πελοποννήσου για ευνοϊκή παρέμβαση άνωθεν.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας Κώστας Ανδριανόπουλος μίλησε για κατάρρευση της ελληνικής αγοράς και αύξηση της ξένης αγοράς, που οφείλεται στον αερολιμένα, κάνοντας λόγο για συγκυριακή αύξηση. Εκτίμησε ότι «η ελληνική αγορά θα αργήσει πολύ να ανακάμψει» και πρότεινε «να ενισχύσουμε ειδικές μορφές, συνεδριακό και μαθητικό τουρισμό και να ζητήσουμε τη βοήθεια των ειδικών, των επαγγελματιών». Επεσήμανε πως «πρέπει
να δούμε το μπάτζετ που έχουμε για διαφήμιση, να είμαστε πιο ευέλικτοι» και προέτρεψε «να κάνουμε διαφήμιση στις αγορές απ’ όπου έρχονται οι πελάτες μας, στο Μπέργκαμο και στο Βερολίνο».
Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη είπε ότι «το 2014 ήταν μια καλή τουριστική περίοδο για τον εμπορικό κόσμο της Καλαμάτας, τους 2 μήνες του καλοκαιριού». Και πρότεινε «να δώσουμε έμφαση στον εκκλησιαστικό, στο εγχώριο τουρισμό».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Ανδρέας Ζαγάκος διευκρίνισε ότι «η αύξηση του αεροδρομίου και η πληθώρα των πτήσεων δεν αφορούν την πόλη. Την αφορούν οι Ελληνες που θα έρθουν για να μείνουν, να κοιμηθούν, να φάνε και να διασκεδάσουν». Επεσήμανε πως «δεν πήγαμε καλά οικονομικά« και έκανε λόγο για «επιχειρήσεις που κλείνουν και άλλες που θα κλείσουν». Προέτρεψε «να μιλήσουμε για το 2016, για το 2015 δεν το προλαβαίνουμε». Ζήτησε «κατανόηση για τα προβλήματα που δημιουργούμε και με τη μικροπαραβατικότητα« και ξεκαθάρισε πως «δε στηρίζουμε παραβατικότητες που σχετίζονται με την αξιοπρέπεια και το περιβάλλον». Τέλος, εξέφρασε την απογοήτευσή του που λείπουν από τη συνάντηση ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες, ενώ «είναι τα κεφτεδάκια και οι μπύρες».

ΧΟΛΙΓΟΥΝΤΙΑΝΗ ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ο πρόεδρος της Διαδημοτικής Επιτροπής Τουρισμού Μεσσηνίας Θανάσης Ψαρούλης στάθηκε στις πτήσεις της Aegean  που συνδέουν την Καλαμάτα με τη Στοκχόλμη και άλλες πόλεις και χώρες της Σκανδιναβίας με την Αθήνα . Ενημέρωσε ότι Απρίλιο και Οκτώβριο του 2015 θα έρθουν τουρίστες υγιεινής διατροφής και πως το φυλλάδιο της Μητρόπολης Μεσσηνίας με τα θρησκευτικά μνημεία του τόπου μας μεταφράστηκε στα ρώσικα. Παρατήρησε ότι «τα δημοσιεύματα στη Σκανδιναβία για τη Μεσσηνία ήταν πολλά και πληροφόρησε, ακόμα, πως «στις 18 Δεκεμβρίου το μεγαλύτερο τουριστικό περιοδικό της Σουηδίας θα έχει 15 σελίδες αφιέρωμα για τη Μεσσηνία. Σκηνοθέτης που έχει σχέση με το Χόλιγουντ και τη Σουηδία δείχνει ενδιαφέρον να γυρίσει επεισόδια στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία». Προέτρεψε, επίσης, σε στοχευμένες επισκέψεις με ραντεβού με τουρ οπερέιτορ και παράγοντες του τουρισμού, αξιοποιώντας τα γραφεία του ΕΟΤ.
Ο αερολιμενάρχης Δημήτρης Μανδηλάρης σημείωσε την «αύξηση 85% στις πτήσεις εξωτερικού και τη μείωση 17% στις πτήσεις εσωτερικού, στη γραμμή με τη Θεσσαλονίκη. Εφθασαν στη Μεσσηνία 235.000 άνθρωποι μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, χωρίς να υπολογίζουμε τα μικρά ιδιωτικά σκάφη». Επεσήμανε ότι «η κίνηση βοηθήθηκε από τους Γερμανούς, σημειώθηκε αύξηση αφίξεων από τη Γερμανία. Η Αegean θα κρατήσει τους προορισμούς που έχει στο εξωτερικό. Τα μεγάλα συνέδρια συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Βοηθούν και οι εταιρείες χαμηλού κόστους και υπάρχει ένα κέρδος από το συνέδριο της Volkswagen». Ακόμα, έκανε αποδεκτό το αίτημα του κ. Ψαρούλη για ανάρτηση αφισών στο αεροδρόμιο με εικόνες από την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία. Για την προσπάθεια που καταβάλλουν, παρατήρησε ότι «είμαστε 8 άτομα. Ανοίγουμε από τις 5.30 το πρωί και κλείνουμε στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα».
Η Χριστίνα Μελεξοπούλου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων - Διαμερισμάτων, παρατήρησε ότι «σαν κλάδος δεν πήγαμε καλά το 2014, ελπίζουμε το 2015. Ηταν περιορισμένη η κίνηση, ήταν από τις χειρότερες χρονιές της Μαντίνειας».
Ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αλούπης πρότεινε και έγινε αποδεκτό να υπάρξει συζήτηση με τον κάθε φορέα για τα προβλήματα και τις προτάσεις του.
Ο εκπρόσωπος του "Ελίτ" κ. Μαλαπέτσας παρατήρησε πως «ήταν μια θετική χρονιά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και ελαφρώς θετική τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο. Το υπόλοιπο διάστημα υπήρχε κρίση». Εκτίμησε ότι «με μπάτζετ 15.000 ευρώ δεν αφήνεις περιθώριο για κάτι παραπάνω. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερο κονδύλι για προβολή».