Τρίτη, 03 Μαρτίου 2015 18:31

Προσωρινή τιμή για απαλλοτριώσεις στο Τζάνε - Καλαμάκι

Στις 5 Οκτωβρίου του 2015, ημερομηνία που το έργο θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, θα εκδικαστούν στο Μονομελές Εφετείο Καλαμάτας οι απαλλοτριώσεις για τη βελτίωση του δρόμου Ριζόμυλος - Κορώνη, στο τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι.

Το δικαστήριο πρόκειται να ορίσει προσωρινή τιμή μονάδας αποζημίωσης για τα ακίνητα και τα επικείμενα που απαλλοτριώνονται και τα οποία αφορούν 301 ιδιοκτήτες της περιοχής.

Λόγω των απαλλοτριώσεων και του αρχαιολογικού χώρου στην παράκαμψη Πεταλιδίου, το σημαντικό έργο που υλοποιείται από το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ έχει καθυστερήσει.

Στέλεχος της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου που έχει την ευθύνη για την υλοποίηση του έργου, ανέφερε στην "Ε" ότι «το πρόβλημα είναι η Αρχαιολογία». Υποστήριξε πως το ζήτημα των απαλλοτριώσεων που καθυστερεί, θα αντιμετωπιστεί με την υποχρεωτικότητα της διαδικασίας των επιτάξεων. Συγκεκριμένα, μας ενημέρωσε ότι με το νόμο 4314 (ΦΕΚ 265, 23/12/2014) γίνεται πλέον υποχρεωτική η παράδοση (ήταν προαιρετική) του εδάφους με την επίταξη. «Εντός 15 ημερών ένας ιδιοκτήτης πρέπει να παραδώσει το χώρο που επιτάσσεται. Θα πληρωθεί και στη συνέχεια στο δικαστήριο με τις απαλλοτριώσεις, με τον καθορισμό τιμής μονάδας, θα πάρει τα παραπάνω χρήματα που ζητεί, αν τα καθορίσει το δικαστήριο», παρατήρησε ο αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας της Περιφέρειας.

Το έργο παρουσιάζει καθυστέρηση, καθώς δημοπρατήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2012 και η σύμβαση με τον ανάδοχο υπογράφηκε στις 15 Νοεμβρίου 2013. Η αρχική προθεσμία ολοκλήρωσής του είναι μέχρι το Μάιο του 2015. 

Να υπενθυμίσουμε ότι η βελτίωση στο τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι είναι έργο προϋπολογισμού 23,4 εκ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ. 

Γ.Σ.