Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2015 20:51

Ο Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων στους 24 πρώτους της Ελλάδας με βάση το τζίρο

Τη λίστα με τους 24 πρώτους ελληνικούς αγροτικούς συνεταιρισμούς σε παραγωγική δραστηριότητα έδωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ Μιχάλης Σμύρης, κατά την ομιλία του στην ημερίδα του 

του έργου ΑγροΕΤΑΚ στις 3 Μαρτίου, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Βάσει της εισήγησής του για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και την ΠΑΣΕΓΕΣ, ο ίδιος ανέφερε επιγραμματικά και τις προτάσεις της συνομοσπονδίας για την αναμόρφωση αυτών, που αναφέρονται στα εξής:

- Αμεση ριζική τροποποίηση του νόμου 4015/2011.

- Σε δεύτερο στάδιο σύνταξη και ψήφιση νέου νομοθετικού πλαισίου για τους συνεταιρισμούς.

- Απρόσκοπτη εφαρμογή στην πράξη των θεμελιωδών αρχών και κανόνων του συνεργατισμού και απεμπλοκή των συνεταιρισμών από κομματικές, κρατικές και κάθε άλλου είδους παρεμβάσεις.

- Παροχή πρόσθετων κινήτρων για τη σύσταση οργάνωση και λειτουργία των οργανώσεων παραγωγών των βασικών προϊόντων (οπωροκηπευτικά, λάδι, γάλα κ.λπ.) αλλά και εκσυγχρονισμός του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.

- Προώθηση της δημιουργίας μεγάλων σχημάτων για ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά.

- Πλήρης αξιοποίηση των σχετικών κονδυλίων του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (μέτρο 9).

- Υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εξυγίανσης, ανασυγκρότησης και ανάπτυξης των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων.

- Συνεχής ενημέρωση, εκπαίδευση, κατάρτιση, επιμόρφωση των συνεταιρισμένων αγροτών.

- Απαραίτητη προϋπόθεση η αλλαγή νοοτροπίας η κατανόηση του οφέλους της συνεργασίας και της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων των συνεταιρισμών.