Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015 07:43

Γέμισε η Μεσσηνία με μαθητικές εκδρομές

Η καλύτερη χρονιά ήταν η φετινή για τις σχολικές εκδρομές. Η Καλαμάτα ήρθε πολύ μπροστά σε επιλογές από τα γυμνάσια και τις δύο πρώτες τάξεις λυκείων της Αττικής.

Ετσι σε μια νεκρή τουριστικά περίοδο που ξεκινά από το Φεβρουάριο και φτάνει μέχρι και τον Απρίλιο, τα ξενοδοχεία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας αλλά και της Μεσσήνης γέμισαν με μαθητές, ενώ μια σημαντική οικονομική ανάσα ήταν η παρουσία των σχολείων και για τους επαγγελματίες εστίασης. Οι υπεύθυνοι μεγάλων ξενοδοχείων λένε στην "Ε" ότι η κοντινή απόσταση από την Αθήνα κάνει την Καλαμάτα έναν οικονομικό προορισμό για 2ήμερες και 3ήμερες σχολικές εκδρομές. Επίσης, την ικανοποίηση των επαγγελματιών εστίασης μεταφέρει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Ανδρέας Ζαγάκος.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ξενοδοχείου "Messinian Bay", Δημήτρης Πατριαρχέας, λέει ότι η προτίμηση από τα σχολεία κυρίως της Αττικής στην Καλαμάτα χρόνο με το χρόνο ανεβαίνει. Βέβαια δεν προτιμούν την πόλη για πενθήμερη αλλά για τις 2ήμερες και 3ήμερες εκδρομές τους μαθητές γυμνασίου και των δύο πρώτων τάξεων του λυκείου, γιατί βολεύει η απόσταση από την Αθήνα. «Φέτος μας εξέπληξαν ευχάριστα και για τις επιχειρήσεις είναι μεγάλες ανάσες μέσα στο χειμώνα να έχουμε κίνηση από το σχολικό τουρισμό», αναφέρει. Παράλληλα προσθέτει ότι η παρουσία μαθητών «βοηθάει να γνωρίσει η νέα γενιά την ευρύτερη περιοχή μας, οι οποίοι γίνονται οι υποψήφιοι μελλοντικοί επισκέπτες». Ο ίδιος μάλιστα εισπράττει από καθηγητές την ικανοποίησή τους για τις προσφερόμενες υπηρεσίες μαζί με την επιθυμία ότι θα έρθουν και το καλοκαίρι.

Ο Γιώργος Κουτίβας, υπεύθυνος κρατήσεων του ξενοδοχείου "Elite City Resort", λέει ότι «οι σχολικές εκδρομές φέτος είχαν πολύ μεγάλη κίνηση. Εμείς ως ξενοδοχείο είχαμε αύξηση κρατήσεων από μαθητές γύρω στο 65 - 70% σε σύγκριση με πέρυσι». Γενικά όπως αναφέρει, η Μεσσηνία και η Καλαμάτα γίνεται προορισμός στις σχολικές εκδρομές και «αυτό που προσπαθούμε είναι να έρχονται και για την πενθήμερη». Τώρα προτιμούν την πόλη για τις 2ήμερες και 3ήμερες, ενώ το 90% των σχολείων είναι από την Αθήνα και γενικότερα την Αττική. «Είναι πιο κοντινός προορισμός από την Αθήνα αλλά γενικότερα ο σχολικός τουρισμός είναι ένα κομμάτι με προοπτικές και ενισχύει την αγορά σε νεκρές περιόδους», σημειώνει.

Ο Δημήτρης Μακαρούνης, διευθυντής του "Akti Taygetos Resort", λέει ότι ο σχολικός τουρισμός «βοηθάει πολύ αυτή την περίοδο γιατί δεν έχει πτήσεις από το εξωτερικό ούτε Ελληνες επισκέπτες». Βέβαια -σημειώνει- στο ότι η Καλαμάτα προτιμήθηκε από τους μαθητές οφείλεται και στα τουριστικά γραφεία, γιατί είναι φθηνότερος προορισμός από τα νησιά και μπορούν να προσφέρουν καλύτερες τιμές. Επισημαίνει ακόμη ότι τα σχολεία που έρχονται είναι σχεδόν αποκλειστικά από την Αθήνα, καθώς «βολεύει ο δρόμος και υπάρχουν και πολλοί άλλοι χώροι για να επισκεφτούν -όπως Πύλος, Κορώνη, Μεθώνη, μέχρι Αρχαία Ολυμπία και Μυστράς- ενώ έχουν επιλογές και μέσα στην πόλη της Καλαμάτας».

Η ιδιοκτήτρια του "Comfy Hotel" Σταυρούλα Πατριαρχέα επισημαίνει ότι «είχε πάρα πολλά σχολεία σε σύγκριση με άλλες χρονιές και πήγε πολύ καλά καθώς έχουμε προσελκύσει και σχολικές εκδρομές ως πόλη». Προσθέτει δε ότι τα σχολεία είναι κυρίως από την Αθήνα αλλά ενδιαφέρον έδειξαν και σχολεία από τη Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα, ενώ πολλά από τα σχολεία έχουν ξανάρθει στην Καλαμάτα αλλά έρχονται και καινούργια. Η προτίμηση που δείχνουν οι μαθητές σύμφωνα με την ίδια οφείλεται στο ότι «είμαστε μια προσβάσιμη οδικά πόλη και δεν χρειάζεται να πάρουν καράβι. Επίσης η Καλαμάτα είναι μια οικονομική πόλη και μπορεί να περπατηθεί».

Ο διευθυντής του ξενοδοχείου "Pharae Palace", Γιώργος Αντωνίου, λέει ότι ήρθαν πάρα πολλά σχολεία και η Καλαμάτα έχει γίνει προορισμός για τις σχολικές εκδρομές, καθώς η οδική πρόσβαση βολεύει και τα τουριστικά πρακτορεία της Αθήνας για να κάνουν καλύτερες προσφορές. Προσθέτει ακόμη ότι στις σχολικές εκδρομές αυτό που μετρά για τους μαθητές είναι το γέλιο, η χαρά και η ευθυμία και η πόλη της Καλαμάτας προσφέρεται για διασκέδαση. Επίσης «έχουν να δουν και άλλα μέρη όπως η Καρδαμύλη και η Στούπα, αλλά και η Πύλος». Κλείνοντας τονίζει ότι οι άνθρωποι του τουρισμού θα πρέπει «το κομμάτι αυτό να το διαχειριστούμε με προσοχή, διότι έχουμε ένα καλό τουριστικό προϊόν».

Ο Κώστας Ανδριανόπουλος, διευθυντής του ξενοδοχείου "Elektra Hotel & Spa", επισημαίνει ότι οι σχολικές εκδρομές πήγαν πολύ καλά -«ήταν η πιο καλή χρονιά για την πόλη και σε αριθμό εκδρομών αλλά και μεγαλύτερη ήταν φέτος η περίοδος και έρχονταν σχολεία μέχρι και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο». Οπως λέει, μετράει το ότι η Καλαμάτα είναι κοντά στην Αθήνα και ο δρόμος είναι ασφαλής, οπότε την προτιμούν ως προορισμό και οι γονείς. Και παρόλο που όπως λέει δεν είναι ο πιο φθηνός προορισμός, οι τιμές είναι ανταγωνιστικές και το επίπεδο προσφοράς υπηρεσιών πολύ καλό. Κι έτσι σχολεία έρχονται και ξανάρχονται αλλά μόνο για 2ήμερες και 3ήμερες εκδρομές. «Δεν έχουμε μπει στις πενθήμερες που κάνουν μαθητές της 3ης λυκείου και θα ήταν καλό να ξεκινήσει μια προσπάθεια προώθησης και προβολής της περιοχής προς αυτή την κατεύθυνση», τονίζει.

Ο Νίκος Λύτρας, μέλος του Δ.Σ. της ιδιοκτήτριας εταιρείας των ξενοδοχείων "Buca Beach" και "Messini Beach Club" στην Ανάληψη, επισημαίνει ότι το κομμάτι αυτό «δείχνει μια δυναμική και η περιοχή μας φαίνεται ότι προσελκύει σχολικό τουρισμό ιδιαίτερα από την Αττική καθώς είναι ένας καινούργιος και οικονομικός προορισμός για τα πρακτορεία». Η άνθιση στις σχολικές εκδρομές σύμφωνα με τον κ. Λύτρα οφείλεται ειδικά φέτος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης και στο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη. «Τα 3 τελευταία Σαββατοκύριακα του Μαρτίου και τα 3 πρώτα του Απριλίου δεν έμεινε ελεύθερο δωμάτιο στην ευρύτερη περιοχή», σημειώνει.

Ο Μιχάλης Χριστόπουλος, υπεύθυνος του "GMP Bouka Resort Hotel" στην Μπούκα, λέει ότι στην ευρύτερη περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τα πρακτορεία για να φέρουν σχολεία. Λέει ακόμα ότι τα σχολεία είναι κυρίως από την Αττική, αλλά ειδικά φέτος «επειδή είχαμε και το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη είχαμε στο ξενοδοχείο σχολεία από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό». Οι μέρες που κλείνουν είναι συνήθως για 2ήμερες και 3ήμερες εκδρομές με μαθητές γυμνασίων και των δύο πρώτων τάξεων του λυκείου.

Ο Ανδρέας Ζαγάκος, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος επισημαίνει ότι γέμισαν τα ξενοδοχεία με μαθητές αλλά και «τα δικά μας καταστήματα είδαν να αυξάνεται η κίνηση, ειδικά τα μεσημέρια στην παραλία και το Iστορικό Kέντρο». Προσθέτει δε πως «το πρόσημο είναι θετικό από την παρουσία των σχολείων στην πόλη μας και θα πρέπει να υπάρξει στοχευμένη δράση στο κομμάτι αυτό, γιατί είναι μια μορφή τουρισμού που ενισχύει την περιοχή σε μια νεκρή τουριστικά σεζόν». Επιπλέον, «οι μαθητές αποτελούν καλούς πρεσβευτές για τον τουρισμό της πόλης μας, γιατί κάποιος μαθητής επανέρχεται ως ενήλικας τουρίστας αλλά και διαφημίζει τον τόπο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης». Προσθέτει τέλος ότι εκτός από τα σχολεία της Αθήνας απ' όπου έρχονται κυρίως μαθητές θα πρέπει να γίνει προβολή της πόλης και σε άλλες περιοχές.