Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2015 08:39

Αξιοποίηση του Παμίσου με 30 εκατομμύρια ευρώ

Την τουριστική αξιοποίηση του Παμίσου από την είσοδο της Μεσσήνης μέχρι και τις εκβολές του στο κουλντούκι της Μπούκας, αλλά και την αντιπλημμυρική θωράκιση του ποταμού από τις εκβολές μέχρι και το φράγμα στον Αρι, εξήγγειλαν χθες ο  διευθυντής Εγγειοβελτιωτικών Εργων του υπουργείου Υποδομών Αντώνης Κοτσώνης και ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης.

Τη μελέτη αλλά και την υλοποίηση του έργου, που με μια πρώτη εκτίμηση θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ, θα τα αναλάβει το υπουργείο Υποδομών. Για το λόγο αυτό χθες επισκέφτηκαν το Δημαρχείο Μεσσήνης ο κ. Κοτσώνης και η συνεργάτιδά του στο υπουργείο Μαρία Δουβίκα, οι οποίοι με τη συνοδεία του δημάρχου και των αντιδημάρχων Κώστα Γεωργακόπουλου και Νίκου Ξαρχάκου είδαν από κοντά τις περιοχές όπου θα γίνουν οι αναπλάσεις και το κουλντούκι στην Μπούκα.

Επίσης έγινε πρόταση στον διευθυντή Εγγειοβελτιωτικών Εργων, για την κατασκευή πεζογέφυρας που θα ενώνει τη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας με την Μπούκα και, μέσω πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου, ο ποδηλάτης ή ο πεζοπόρος θα μπορεί να φτάσει μέχρι το Πεταλίδι.

Ο Γ. Τσώνης χαρακτήρισε σημαντική ημέρα για τη δημοτική αρχή και για τον τόπο της Μεσσήνης τη χθεσινή, και δήλωσε ευτυχής γιατί το προεκλογικό όραμα της δημοτικής αρχής φαίνεται, καταρχήν, να πραγματοποιείται.

Ο Αντ. Κοτσώνης είπε ότι ήρθε στη Μεσσήνη με εντολή του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη και του γεν. γραμματέα Υποδομών Γιώργου Δέδε, για «να εξετάσουμε ένα αίτημα του δημάρχου, ο οποίος αγωνίζεται για την αναβάθμιση και αξιοποίηση του τόπου του». Το βασικό αίτημα είναι «η αξιοποίηση και η αντιπλημμυρική θωράκιση του Πάμισου ποταμού και των εκβολών του, έτσι ώστε να μπορέσει να αναδείξει τον τουριστικό και πολιτιστικό χαρακτήρα της περιοχής».

Κατά την περιήγηση που τους έγινε από το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους, ο διευθυντής Εγγειοβελτιωτικών Εργων είπε πως είδαν «λεπτομέρειες χρήσιμες για εμάς, έτσι ώστε να σχεδιαστεί σωστά το αντιπλημμυρικό έργο -και βεβαίως τα συνοδά έργα-, το οποίο στο σύνολό του θα αναπτύξει και θα αξιοποιήσει περαιτέρω την περιοχή». Το ξεκίνημα θα γίνει με μια ολοκληρωμένη μελέτη, με στόχο «να σχεδιάσουμε ένα πολύ φιλικό προς το περιβάλλον και φιλικό προς τον πολίτη έργο», συμπλήρωσε. Αφού λοιπόν ολοκληρωθεί η μελέτη, η οποία θα ανατεθεί με διεθνή διαγωνισμό, η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί ενδεχομένως από κοινοτικά προγράμματα, όπως είπε ο κ. Κοτσώνης.

ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΛΝΤΟΥΚΙ

Μαζί με το αντιπλημμυρικό του Παμίσου, σχεδιασμός θα υπάρξει και για το κουλντούκι, για το οποίο το υπουργείο θα εξετάσει την αντιπλημμυρική του θωράκιση «με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη θίγεται περιβαλλοντικά η περιοχή - και ιδιαιτέρως να μη θίγονται και να αξιοποιούνται οι δέστρες για τα ψαροκάικα, αλλά και να βοηθηθεί η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής».

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο της πολεοδόμησης της περιοχής έχει γίνει υδραυλική μελέτη για το κουλντούκι. Είπε ακόμα ότι ένα από τα θέματα που ζητήθηκε από τον κ. Κοτσώνη να εξετάσει το υπουργείο Υποδομών είναι τη δυνατότητα κατασκευής πεζογέφυρας, που να ενώνει τη Δυτική Παραλία Καλαμάτας με την Μπούκα, ώστε να χρησιμοποιείται για περίπατο και ποδήλατο.

Ο δήμαρχος Γ. Τσώνης πρόσθεσε ότι τα αυτοκίνητα αποκλείονται και ότι σκοπός είναι να κατασκευαστεί ποδηλατόδρομος που θα φτάνει μέχρι το Πεταλίδι. Τόνισε μάλιστα ότι δεν χρειάζεται άλλος δρόμος και τσιμέντο στο παραλιακό μέτωπο, εφόσον προβλέπεται να κατασκευαστεί ο δρόμος Ριζόμυλος - Καλαμάτα.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ

Ο Γ. Τσώνης, στην ερώτηση τι έργα ανάπλασης θα γίνουν, απάντησε ότι «ξεκινάμε από την οριοθέτηση, τη διευθέτηση και την αξιοποίηση του Παμίσου. Θα γίνουν αναπλάσεις και ποδηλατόδρομος, θα διαμορφωθούν χώροι ψυχαγωγίας και αναψυχής, χώροι για περίπατο, αλλά και καφέ κι εστιατόρια».

Σχετικά με τους τσιγγάνικους καταυλισμούς που θα πρέπει να απομακρυνθούν για να αξιοποιηθεί ο ποταμός στην είσοδο της Μεσσήνης, ο δήμαρχος απάντησε στη σχετική ερώτηση της "Ε" ότι θα βρεθεί λύση και σε αυτό - ενώ όπως πρόσθεσε ο Ν. Ξαρχάκος, «υπάρχουν προγράμματα και θα πάνε όλα καλά».

Ν.Κ.