Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2015 19:47

Με δάνειο και χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκή Τράπεζα ΔΗΠΕΘΕΚ και Καρδιολογική

Με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ο Δήμος Καλαμάτας θα υλοποιήσει έργα που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ.

Σε πρώτη φάση τέτοια έργα θα είναι η Καρδιολογική Κλινική στο παλιό Νοσοκομείο και ο εκσυγχρονισμός του ΔΗΠΕΘΕΚ με την ανακατασκευή του κτηρίου της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας.

Σχετικές κατευθύνσεις δόθηκαν χθες στη σύσκεψη για τα έργα του ΕΣΠΑ, υπό την προεδρία του δημάρχου Π. Νίκα.

«Επειδή υπάρχει μεγάλη οικονομική στενότητα, δόθηκαν οδηγίες, ώστε ο Δήμος Καλαμάτας να ζητήσει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», είπε ο δήμαρχος και διευκρίνισε: «Η ΕΤΕΠ χρηματοδοτεί συγκεκριμένα έργα. Το ποσό που δίνεται είναι το 50% του προϋπολογισμού του έργου. Για το υπόλοιπο 50% μπορούμε να πάρουμε δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Είναι καλές οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης και προχωρούμε δύο σημαντικά έργα».

Τα έργα αυτά είναι η Καρδιολογική Κλινική και ο πλήρης εκσυγχρονισμός του Θεάτρου και η ανακατασκευή του κτηρίου της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας.

Για το πρώτο ο κ. Νίκας είπε ότι «θα υποβληθεί γρήγορα ο σχετικός φάκελος. Εχουμε τη μελέτη στο υπουργείο Εσωτερικών, αλλά δεν υπάρχουν εθνικά χρήματα». Και για το δεύτερο ανέφερε πως «ήδη προχωρούμε τις σχετικές μελέτες για τον εκσυγχρονισμό και την ανακατασκευή του συγκεκριμένου τετραγώνου, ώστε να είναι ένας χώρος πολιτισμού». Για το κτήριο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας διευκρίνισε πως θα είναι κτήριο υποστήριξης του Θεάτρου.

Κλείνοντας, ενημέρωσε ότι «θα προχωρήσουμε και σε άλλα έργα, γιατί το νέο ΕΣΠΑ δε χρηματοδοτεί γήπεδα και αναπλάσεις στο βαθμό που ξέραμε».

Γ.Σ.