Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015 12:35

Μηχανικοί, δικηγόροι και γιατροί ζητούν απόσυρση ασφαλιστικού άρθρου 

Η πρόεδρος τηςς του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καλαμάτας απαιτούν την άμεση απόσυρση διάταξης του πολυνομοσχεδίου, που καταργεί ισχύουσα ρύθμιση του ασφαλιστικού. 

Συγκεκριμένα ζητούν να μην καταργηθεί η δυνατότητα που δόθηκε πριν λίγους μήνες στους «νέους» ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ (μετά την 1/1/1993) να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία. Χαρακτηριστικά παραθέτουν απολογιστικά επιβεβαιωμένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία αποδεικνύουν ότι με τη συγκεκριμένη τροποποίηση του ασφαλιστικού που επιχειρεί η Κυβέρνηση, τα προσβλεπόμενα έσοδα θα μειωθούν με αντίστοιχη μείωση και της εισπραξιμότητας των σχετικών εισφορών. Θέτουν δε επιπλέον ερωτήματα σε σχέση με τη σκοπιμότητα και τη λογική της συγκεκριμένης ενέργειας.  

Επισημαίνεται ότι η εισπραξιμότητα των εισφορών, δηλαδή τα πραγματοποιήσιμα έσοδα σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα, κυμαίνεται από 48% στο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ ως  73% στο ΕΤΑΑ/ΤΑΝ. Ευνόητο είναι ότι τυχόν κατάργηση της ισχύουσας πρόβλεψης θα οδηγήσει σε μείωση της εισπραξιμότητας και επομένως σε μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα για το ΕΤΑΑ.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των τριών φορέων, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διάταξη καταργείται για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, παραμένει όμως σε ισχύ για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που επίσης είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, όπως ακριβώς και οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι ιατροί, γεγονός που αποτελεί καταφανή και πρόδηλη περίπτωση άνισης μεταχείρισης και διάκρισης.

Το παράδοξο μάλιστα είναι ότι η ίδια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που εισηγήθηκε την καθιέρωση μίας διάταξης πριν λίγους μήνες, σήμερα η ίδια κοινοβουλευτική πλειοψηφία να εισηγείται την κατάργησή της, όταν η πρόβλεψη που θεσμοθετήθηκε αποδείχθηκε ήδη επιτυχημένη!

Πέρα από το επιχείρημα της μείωσης των εσόδων, οι πρόεδροι των τριών επιστημονικών συλλόγων καταγγέλλουν στην επιστολή τους ότι αυτή η ρύθμιση είναι πλήρως αντισυνταγματική καθώς έχει αναδρομική ισχύ από 2/7/2015, οπότε και ψηφίστηκε η προηγούμενη διάταξη και καταλαμβάνει και όσους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ έχουν ήδη υποβάλλει αιτήσεις υπαγωγής σε κατώτερη ασφαλιστική κλάση και έχουν ήδη υπαχθεί στο ευνοϊκό καθεστώς του νόμου 4331/15. Σημειώνεται ότι η αντισυνταγματικότητα της διάταξης προκύπτει επίσης λόγω του ότι παραβιάζεται καταφανώς η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς θίγει περιουσιακού χαρακτήρα δικαιώματα των ασφαλισμένων, αλλά και την αρχή της προηγούμενης αρχής εμπιστοσύνης του διοικούμενου στο Κράτος, που έσπευσαν και επέτυχαν ήδη την υπαγωγή τους σε κατώτερη ασφαλιστική κλάση.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους οι Κυριακοπούλου Νατάσσα, ο Κώστας Μαργέλης και ο Μιχάλης Μιχαήλ εκφράζουν τους φόβους τους ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών, δικηγόρων και ιατρών, αυξάνοντας τις αποδημητικές ροές προς το εξωτερικό, ικανών και ταλαντούχων νέων ανθρώπων καθιστώντας έτσι την πατρίδα μας μια ολοένα περισσότερο χώρα γερόντων και συνταξιούχων, με τις όποιες περαιτέρω δυσμενείς συνέπειες για το δημογραφικό ζήτημα, τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Η Ν.Ε. του ΤΕΕ, ο Δ.Σ. Καλαμάτας και ο Ι.Σ. Καλαμάτας προαναγγέλλουν περαιτέρω αντιδράσεις στη συγκεκριμένη διάταξη, που αφορά στην επιβίωση των νέων επιστημόνων και του ταμείου τους, καλούν όλους τους βουλευτές – ελεύθερους επαγγελματίες όλων των κομμάτων να καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη διάταξη στη Βουλή και προγραμματίζουν για την Παρασκευή 16/10/2015 συμβολική κατάληψη στα γραφεία του Ε.Τ.Α.Α., στην Καλαμάτα [Ιατροπούλου 12A ] ώρα 11:00 π.μ. – 1:00 μ.μ..