Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015 11:02

O Αλέξης Χαρίτσης σε εκδήλωση στην Καλαμάτα: «Το νέο ΕΣΠΑ στοχεύει σε έργα με πολλαπλασιαστικά οφέλη»

«Το νέο ΕΣΠΑ στοχεύει σε έργα με πολλαπλασιαστικά οφέλη, τα οποία να έχουν το οικονομικό αποτέλεσμα που θέλουμε - όχι ασύνδετα μεταξύ τους, αλλά να εντάσσονται σε έναν συνολικό σχεδιασμό».

Αυτό τόνισε χθες το βράδυ, στο "Rex", ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην εκδήλωση που οργάνωσε το 11ο Περιφερειακό Τμήμα Ν/Α Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι η ενίσχυση της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητα, με βασική προτεραιότητα την ανάσχεση του κύματος φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «επιδιώκουμε να διευρύνουμε το στοιχείο της καινοτομίας σε κλάδους της οικονομίας πιο παραδοσιακούς, όπως ο αγροτοδιατροφικός και ο τουρισμός».

Ο κ. Χαρίτσης μίλησε για ανοιχτή πρόσβαση της κοινωνίας στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, με απλοποίηση των διαδικασιών, με έγκαιρη ενημέρωση των δυνητικά δικαιούχων, με ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας και με συγκέντρωση - ενιαιοποίηση όλων των διάσπαρτων δομών που εμπλέκονται στα προγράμματα.

Ζήτησε τη συμμετοχή όλων, της αυτοδιοίκησης, των επιχειρηματιών, των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων, για την επιτυχία του νέου ΕΣΠΑ, και κάλεσε όλους τους παριστάμενους να συνεισφέρουν στη μεγάλη εθνική προσπάθεια.

Παρουσιάζοντας τις 4 πρώτες προδημοσιεύσεις του υπουργείου στα προγράμματα επιχειρηματικότητας (ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων τουριστικού τομέα, ενίσχυση νέων επιστημόνων, δράσεις στήριξης απασχόλησης, ενίσχυση υπαρχουσών επιχειρήσεων στην αγροτοδιατροφή, στις τεχνολογίες υγείας και στη δημιουργική βιομηχανία), αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας των επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κατάφεραν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Επίσης, σχετικά με την αυτοδιοίκηση παρατήρησε ότι θα επιλεγούν έργα διαδημοτικής συνεργασίας: για παράδειγμα αναπλάσεις με συνδυαστικά οφέλη, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την τουριστική ανάπτυξη.

Προλογίζοντας τον υφυπουργό, ο πρόεδρος του 11ου Περιφερειακού Τμήματος Ν/Α Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Νίκος Τσίτας παρουσίασε τις προτάσεις του Επιμελητηρίου για το νέο ΕΣΠΑ.

Στην εκδήλωση, για την οποία αποδείχθηκε πολύ μικρός ο χώρος της αίθουσας του "Rex", παρέστησαν ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, οι βουλευτές Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης, επιχειρηματίες, οικονομολόγοι και άλλοι.

Γ.Σ.