Παρασκευή, 01 Απριλίου 2016 07:50

2ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας

Το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας πραγματοποιείται από την Παρασκευή 15 έως την Κυριακή 17 Απριλίου, με βάση το συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου "Elite".

Το 2ο Φεστιβάλ που οργανώνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας, περιλαμβάνει:

α) Εκθεση προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών σχετικών με τον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας, της μεταποίησης και εμπορίας ελιάς και ελαιόλαδου, αλλά και του αγροδιατροφικού τομέα γενικότερα. Ο αριθμός των εκθετών αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 αντί των 27 πέρσι.

β) Συνέδριο όπου καταξιωμένοι ερευνητές, καθηγητές πανεπιστημίου αλλά και στελέχη της αγοράς από την Ελλάδα και την Ιταλία θα κάνουν σημαντικές εισηγήσεις ενταγμένες σε 4 θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι: "Προσέγγιση των διεθνών αγορών", με την επιμέλεια της Διεύθυνσης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του υπουργείου Εξωτερικών και τη συμμετοχή τριών εμπορικών ακολούθων του υπουργείου. "Καλλιεργητικές πρακτικές και ποιότητα", με συμμετοχή πανεπιστημιακών καθηγητών και ερευνητών του ΕΛΓΟ "Δήμητρα". "Νέα δεδομένα για τη διατροφική αξία του ελαιολάδου", με σημαντικές ανακοινώσεις από τους Προκόπη Μαγιάτη καθηγητή  Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντωνία Τριχοπούλου καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών και Ηλία Καστανά καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης. "Συλλογικά σχήματα και διαχείριση προϊόντων ΠΟΠ" με τη συμμετοχή εκπροσώπου της μεγαλύτερης ιταλικής κοινοπραξίας ελαιολάδου ΠΟΠ Terra di Bari και εκπροσώπων κοινοπρακτικών και συλλογικών φορέων από την Ελλάδα.

Επίσης, στα πλαίσια του συνεδρίου ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ Χαράλαμπος Κασίμης θα παρουσιάσει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, και η Εφη Χριστοπούλου, εμπειρογνώμονας της ΕΕ και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας θα ενημερώσει για τον Κανονισμό (ΕΟΚ) 2568/91 και τις τελευταίες τροποποιήσεις του.

γ) Πανελλήνιο διαγωνισμό ποιότητας εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου από πάνελ διαπιστευμένων γευσιγνωστών από όλη την Ελλάδα και επικεφαλής την Εφη Χριστοπούλου,  εμπειρογνώμονα της ΕΕ και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας.

δ) Σεμινάρια - Workshops με τα παρακάτω αντικείμενα: "Ορθές καλλιεργητικές τεχνικές", απευθύνεται σε ελαιοκαλλιεργητές. "Κοινή άλεση του ελαιόκαρπου και διαχείριση ελαιολάδου μέχρι το ράφι", απευθύνεται σε ελαιοκαλλιεργητές, ελαιοτριβείς, τυποποιητές και εμπόρους. "Τα ελαιοκομικά προϊόντα συγκριτικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις εστίασης", απευθύνεται σε επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης.

ε) Επίσκεψη στο μεσσηνιακό ελαιώνα: Εκδρομή περιήγησης των προσκεκλημένων στο μεσσηνιακό ελαιώνα, σε ελαιοτριβεία και σημεία ενδιαφέροντος.

Δηλώσεις συμμετοχής κατατίθενται στο info@anelixi.net.gr και από το Σάββατο στο σάιτ του φεστιβάλ www.kalamata-olivefestival.gr.

Την προσπάθεια του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, μέχρι τώρα, στηρίζουν ως συνδιοργανωτές η Περιφέρεια Πελοποννήσου, o Δήμος Καλαμάτας και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ενώ την έχει θέσει υπό την αιγίδα του το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ).

Την οργάνωση του φεστιβάλ υποστηρίζει η Ανέλιξη Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Ο.Ε.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη παρατήρησε ότι «στόχος του φεστιβάλ είναι να έχουμε έναν τόπο συνάντησης για να πληροφορούμαστε τις εξελίξεις της ελαιοκομίας» και στάθηκε στην καθιέρωση του πανελλήνιου διαγωνισμού σε σχέση με την ποιότητα και τη συσκευασία του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης είπε πως «το Επιμελητήριο στηρίζει την προσπάθεια, γιατί αποτελεί συνάντηση πληροφόρησης και επιμόρφωσης». Και ευχήθηκε το φεστιβάλ να γίνει διεθνές, καθώς θα έχει σημαντικά οφέλη στην τοπική οικονομία.

Ο γ.γ. του Δήμου Καλαμάτας Βασίλης Χαντζής παρατήρησε ότι ο δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας στηρίζει κάθε προσπάθεια  που έχει να κάνει με την ανάδειξη, προβολή και προώθηση των ποιοτικών τοπικών προϊόντων

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος επεσήμανε ότι «το φεστιβάλ προσθέτει υπεραξία και γνώση σε όλη την περιφέρειά μας». Σημείωσε πως φέτος θα έχει δύο καινοτομίες: Η κατεύθυνση σε εμπορικά θέματα με τη Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του υπουργείου Εξωτερικών, που θα δώσει τα φώτα τους στους τυποποιητές. Η οργανωτική επιτροπή θα αποφασίζει για την κατεύθυνση και τους στόχους του φεστιβάλ για κάθε χρόνο.

TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, είναι:

Ωρες λειτουργίας της έκθεσης: Παρασκευή 15/4: 17.00 - 21.00. Σάββατο 16/4: 10.00 - 21.00. Κυριακή 17/4: 10.00 - 19.00.

Παρασκευή 15/4   

18:00 Προσέλευση - Εγγραφές

18:30 Εναρξη του φεστιβάλ από τον πρόεδρο του Α.Σ. Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλο.

18:40 Χαιρετισμοί, περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη ή αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη, δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, προέδρου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρη Μανιάτη, προέδρου ΓΕΩΤΕΕ Σπύρου Μάμαλη.

19:00 Ευάγγελος Αποστόλου, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Κήρυξη έναρξης εργασιών.    

19:10 Κασίμης Χαράλαμπος, γ.γ. Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, "Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΑ 2014-2020".

19:30 Χριστοπούλου Εφη, εμπειρογνώμονας της ΕΕ και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, "Κανονισμός (ΕΟΚ) 2568/91 και οι τελευταίες τροποποιήσεις του".

20:00 Κλείσιμο και παρουσίαση του συνεδριακού προγράμματος της επομένης.

 

Σαββατο 16/4

Α’ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Συντονιστής: Βασιλόπουλος Γιώργος, υπεύθυνος προώθησης εξαγωγών της "Ανέλιξη Σύμβουλοι Επιχειρήσεων".

10:30 Στεφανίδου Nίκη, εμπορικός ακόλουθος υπουργείου Εξωτερικών, "Η αγορά της Ινδίας και οι δυνατότητες για τα ελαιοκομικά προϊόντα".

10:50 Μυτά Φρύνη, εμπορικός ακόλουθος υπουργείου Εξωτερικών, "Η αγορά των ελαιοκομικών προϊόντων της Ρουμανίας".

11:10 Γιαννούλης Παντελής, εμπορικός ακόλουθος υπουργείου Εξωτερικών, "Η αγορά της Πολωνίας και οι δυνατότητες των ελληνικών εξαγωγών".

11.30 Δρυς Στέλιος, πρόεδρος Food Standard, "Ας μιλήσουμε για ανάπτυξη στις διεθνείς αγορές".

11.50 Συζήτηση.

12:10 Διάλειμμα για καφέ.

12:30 B2B συναντήσεις επιχειρηματιών με τους εμπορικούς ακολούθους.

 

Β’ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Συντονιστής: Βορβίλας Ι, πρόεδρος Συλλόγου Γεωπόνων Ελ. Επαγγελματιών Μεσσηνίας.

12:30 Τσαντίλη Ελένη, καθ. Δενδροκομίας Γ.Π.Α., "Ποιότητα των ελαιοκάρπων ως πρώτη ύλη για ελαιοποίηση και επιτραπέζιες ελιές - Χαρακτηριστικά ποιότητας και βελτιστοποίησή της".

12:50 Ψαρράς Γεώργιος, ερευνητής Ινστιτούτου Ελαίας και Υποτροπικών ΕΛΓΟ "Δήμητρα" Χανίων, "Ορθολογική λίπανση του ελαιώνα".

13:10 Παρασκευόπουλος Αντώνης, Θωμίδης Θωμάς αν. καθ. ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και τις επιπτώσεις στο ελαιόλαδο.

13:30 Συζήτηση.

14:00 Διάλειμμα για  μεσημέρι.

 

Γ’ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Συντονιστής: Μπουκέα Κέλλυ, διατροφολόγος Γεν. Νοσοκομείου Μεσσηνίας.

17:30 Τριχοπούλου Αντωνία, καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, "Αποτελέσματα της εθνικής μελέτης για την υγεία και τη διατροφή ΥΔΡΙΑ σχετικά με τη χρήση λιπών και ελαίων".

17:50 Μαγιάτης Προκόπης, καθηγητής Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών, "Τα φαινολικά συστατικά, μέθοδοι ανάλυσης, ισχυρισμοί υγείας και η βιολογική αξία του ελαιόλαδου".

18:10 Καστανάς Ηλίας, καθηγητής Ενδοκρινολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, "Επίδραση μικροστοιχείων της ελιάς και του ελαιολάδου στο μεταβολικό σύνδρομο και στο διαβήτη".18:30 Συζήτηση.

19:00 Διάλειμμα για καφέ.

 

Δ’ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΠ

19:30 Κυριακόπουλος Ιωάννης. 

19:50 Γραμματικάκης, Πρόεδρος ΚΑΣΕΛ, "Παρουσίαση της πορείας της ΚΑΣΕΛ και πλεονεκτήματα των κοινοπρακτικών σχημάτων".

20:10 Francesco Matarrese, εκπρόσωπος κοινοπραξίας Terra di Bari.

20:30 Συζήτηση

 

Κυριακή 17/4

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - WORKSHOPS

10:30 1o Workshop - "Ορθές καλλιεργητικές τεχνικές". Απευθύνεται σε ελαιοκαλλιεργητές. Συντονιστής: Καλασιούντας Σταμάτης, γεωπόνος, γεωργικός σύμβουλος. Ερωτήσεις - συζήτηση.

10:30 2o Workshop - "Κοινή άλεση του ελαιόκαρπου". Απευθύνεται σε ελαιοκαλλιεργητές και ελαιοτριβείς. Συντονιστής: Αντωνόπουλος Αντώνης, χημικός ΜΑ, ΜΒΑ, UNITY ΕΠΕ.

10:50 Ηλιόπουλος, αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΑΣ Λακωνίας.

11:10 Δρ. Εμμανουήλ Μπαρμπούνης, Master of Science στη Χημεία Τροφίμων και διπλωματική εργασία στο ελαιόλαδο, διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ερωτήσεις - συζήτηση.

10:30 3o Workshop - "Τα ελαιοκομικά προϊόντα συγκριτικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις εστίασης", ΙΕΙ / ΙΕΚ ΩΡΙΖΩΝ. Απευθύνεται σε επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης. Δύο ομιλητές.

Ερωτήσεις - συζήτηση

18:30 Απονομή βραβείων του διαγωνισμού ποιότητας ελαιολάδου.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

10.30 Καραπαπά Βασιλική, γεωπόνος PhD προϊσταμένη τμήματος Αγροτικής Παραγωγής Δήμου Αγρινίου, "Δράσεις προβολής και προώθησης προϊόντων ελιάς στο Δήμο Αγρινίου».

Γ.Σ.