Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016 08:27

Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας: Στην "Ιλιάδα" της Αγροβίμ το χρυσό βραβείο (βίντεο)

Το ελαιόλαδο "Ιλιάδα Αγροβίμ Βιολογικό" απέσπασε το χρυσό βραβείο, στον πανελλήνιο διαγωνισμό ποιότητας εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, που οργανώθηκε στο πλαίσιο του 2ου  Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας και το οποίο ολοκληρώθηκε χθες στο "Ελίτ". Στο πάνελ του διαγωνισμού ήταν διαπιστευμένοι γευσιγνώστες από όλη την Ελλάδα με επικεφαλής την Εφη Χριστοπούλου, εμπειρογνώμονα της Ε.Ε. και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας.

Τα άλλα βραβεία πήραν:

Αργυρό βραβείο: Μεσσηνιακό Μ. και Θ. Κοντόπουλος, Ελαιώνιον Αγροβίμ, Δούζης Σαράντος Ματσολιά από την Αλαγονία.

Χάλκινο βραβείο: Δωρικό Λακωνίας της ΕΑΣ Λακωνίας.

1ος έπαινος: ΚΑΣΕΛ Α.Ε. Λακωνίας.

2ος έπαινος: Νηλέας Βιολογικό.

3ος έπαινος: Μανέττας Καλαμάτα.

4ος έπαινος: Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας.

5ος έπαινος: Ενωση Μεσσηνίας - Κωνσταντόπουλος Α.Ε.

Στο διαγωνισμό πήραν μέρος 25 ελαιόλαδα και βραβεύτηκαν τα 10 καλύτερα και το καλύτερο βιολογικό, που ήταν γενικά και το κορυφαίο.

Ο Παναγιώτης Κάτσαρης, γεωπόνος και διευθυντής του Ινστιτούτου Ελαίας, που μετείχε στο πάνελ των διαπιστευμένων γευσιγνωστών, μετέφερε το χαιρετισμό και την άποψη της Εφης Χριστοπούλου, εμπειρογνώμονα της ΕΕ και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, που ήταν επικεφαλής στο πάνελ. Οπως είπε, κατά την κ. Χριστοπούλου όλα τα ελαιόλαδα ήταν σε υψηλό επίπεδο, γι’ αυτό και χρειάστηκαν και επαναληπτικές δοκιμές. Παρατήρησε πως τα αποτελέσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία μέσα από την ευγενή άμιλλα για τη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου. Χαρακτηριστικό είναι και το πολύ υψηλό σκορ που είχε το 10ο ελαιόλαδο που βραβεύτηκε, 86 στα 100.

Η συμβολαιογράφος Μάρθα Ζωντανού ήταν αυτή που ανακοίνωνε το όνομα του ελαιολάδου που βραβευόταν, σύμφωνα με τον κωδικό στον οποίο αντιστοιχούσε.

Γ.Σ.