Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016 14:44

10.000 αρνιά και κατσίκια στα σφαγεία της Καλαμάτας ενόψει Πάσχα

Γύρω στα 10.000 αρνιά και κατσίκια -στα ίδια επίπεδα με πέρυσι- υπολογίζεται ότι θα σφαχτούν συνολικά στα σφαγεία της Καλαμάτας, για τη γιορτή του Πάσχα, για το πασχαλινό τραπέζι και το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία.

Ο κτηνίατρος των σφαγείων Δημήτρης Σαρδέλης που μας ενημέρωσε, παρατήρησε ότι φέτος είναι ανεβασμένος ο αριθμός των κατσικιών και πως το 80% με 85% των ζώων που σφάζονται είναι ντόπια, μεσσηνιακά και το 15% με 20% από την Αρκαδία. Επίσης, γύρω στα 100 αρνιά που σφάχτηκαν, προέρχονταν από τη Ρουμανία. Φέτος είναι ανεβασμένα κατά 25% τα χοιρινά, ενώ τα βοοειδή είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.  

Ο κτηνίατρος επιβεβαίωσε ότι τα τελευταία χρόνια της κρίσης, η μείωση στα ζώα που σφάζονται είναι γύρω στο 20%. Τα ζώα που σφάζονται στα σφαγεία της Καλαμάτας καλύπτουν τις ανάγκες της μεσσηνιακής αγοράς, ενώ κάποια ζώα πάνε και στην αγορά της Αθήνας.

Ο κ. Σαρδέλης προέτρεψε τον κόσμο να ψωνίσει από τους κρεοπώλες, όπου το κρέας έχει περάσει από έλεγχο και έχει τις σφραγίδες των σφαγείων και δεν προέρχεται από σφαγές κτηνοτρόφων που γίνονται στο κτήμα ή στο μαντρί, όπου εκεί τα ζώα δεν περνούν από υγειονομικό έλεγχο. Τα ντόπια κρέατα έχουν σφραγίδα με την ένδειξη "Ελλάς" με μπλε χρώμα και με την ένδειξη "Ρουμανία" είναι τα ρουμανικά, ενώ αυτά που προέρχονται από τρίτες χώρες (εκτός Ε.Ε.) έχουν τη χώρα προέλευσης με καφέ χρώμα.

Σήμερα αναμένεται να γίνουν οι τελευταίες σφαγές και να σφαχτούν και τα ζώα που θα πάνε οι ιδιώτες.

Χθες, εξάλλου, τα σφαγεία επισκέφθηκε η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας  Ελένη Αλειφέρη, συνοδευόμενη από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Κώστα Βασιλόπουλο και τον προϊστάμενο του Τμήματος Κτηνιατρικής Περικλή Παπαδόπουλο. Παρόντες ήταν οι κτηνίατροι της Π.Ε. Μεσσηνίας Δημήτρης Σαρδέλης και Μαρία Κωταντούλα, με τους οποίους συζήτησαν για τον υγειονομικό έλεγχο που διενεργούν στα ζώα πριν λάβουν  την έγκριση για να  δοθούν για σφαγή και κατανάλωση, καθώς και για την υγειονομική ασφάλεια των πολιτών. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Π.Ε., η κ. Αλειφέρη εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Μεσσηνίας θα παρέχουν και φέτος υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, οι οποίες εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών, παρά την υποστελέχωσή τους. 

Η αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα τους κτηνίατρους για τις προσπάθειες που καταβάλλουν και για τον υπερβάλλοντα ζήλο που επιδεικνύουν, ξεπερνώντας τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, εργαζόμενοι συχνά πέραν του ωραρίου τους.

Γ.Σ.