Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016 08:44

Αύξηση αφίξεων 12,7%  ξένων τουριστών στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας 

Αύξηση 12,7% σημείωσαν οι αφίξεις αλλοδαπών τον Ιούνιο στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ η αντίστοιχη αύξηση για το πρώτο εξάμηνο του έτους αγγίζει το 14,7%.

Σε απόλυτους αριθμούς, το πρώτο εξάμηνο του έτους ήρθαν 4.811 περισσότεροι τουρίστες από πέρσι. Τον Ιούνιο ήρθαν 1.998 τουρίστες περισσότεροι και σίγουρα ο αριθμός αυτός δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει σε πολλούς επιχειρηματίες η αύξηση του αριθμού των πτήσεων από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Επίσης η αύξηση του αριθμού των αλλοδαπών τουριστών δεν μπορεί να ισοσκελίσει τη μείωση της εσωτερικής τουριστικής κίνησης που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση. Ετσι πολλοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο δεν βλέπουν αύξηση στο ταμείο τους παρά τη διψήφια ποσοστιαία μεταβολή των αφίξεων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Το ερώτημα αυτό  ακούγεται πιο συχνά στην Καλαμάτα, καθώς οι περισσότεροι αλλοδαποί  τουρίστες επιλέγουν προορισμούς της μεσσηνιακής περιφέρειας με συνέπεια να μην είναι ορατή στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα η αύξηση του αριθμού της κίνησης από το εξωτερικό. Τα καταστήματα και οι ξαπλώστρες στην παραλία της Καλαμάτας γεμίζουν μόνο τα Σαββατοκύριακα με Ελληνες επισκέπτες που σπάνια παραμένουν στην πόλη περισσότερο από μια μέρα ή ένα διήμερο. Αντιθέτως σε Πυλία, Μάνη, Τριφυλία και στα παράλια του Δήμου Μεσσήνης είναι εμφανής η αύξηση του αριθμού των αλλοδαπών τουριστών σε σχέση με το παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση, η καταξίωση της Μεσσηνίας ως προορισμού μετά τη λειτουργία της Costa Navarino και την αξιοποίηση του αεροδρόμιου της Καλαμάτας βοηθά στην προσέλκυση και Ελλήνων επισκεπτών που δεν γνώριζαν πριν το νομό. Ομως σίγουρα χρειάζεται να διανυθεί ακόμα μεγάλη απόσταση για να γίνει πραγματικός πυλώνας της μεσσηνιακής οικονομίας ο τουριστικός κλάδος. Αναλυτικά οι αφίξεις του πρώτου εξαμήνου των ετών 2015 και 2016 καθώς και οι μεταβολές παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:  

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΦΙΞΕΩΝ