Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 08:50

Πώς θα γίνει η Καλαμάτα κέντρο αθλητικού τουρισμού (βίντεο)

Η Καλαμάτα είναι ιδανικός τόπος για να μετατραπεί σε κέντρο αθλητικού τουρισμού, σε πόλη όπου θα προετοιμάζονται Ελληνες και ξένοι αθλητές και στην οποία θα δημιουργηθεί ένα περιφερειακό αθλητικό κέντρο για τις εθνικές ομάδες. Για να γίνει αυτό πρέπει απαραίτητα να αναβαθμιστούν οι αθλητικές της εγκαταστάσεις.

Αυτό τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου, το βράδυ της Παρασκευής στο καφέ “Loft” του ξενοδοχείου “Pharae” με αφορμή την παρουσία στην πόλη της κορυφαίας ελληνικής ομάδας τριάθλου Athens Triathlon Team με πρωτοβουλία του Triathlon Lab Athens.

Για τον αθλητικό τουρισμό και τις δυνατότητες που υπάρχουν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα μίλησαν ο προπονητής τριάθλου Γιάννης Ψαρέλης, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Γιώργος Φάβας, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Νοσοκομείου “Η Ελπίς” Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, ο προπονητής κολύμβησης του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας Παναγιώτης Λαγοπάτης και ο Ισπανός τριαθλητής Αντρέου Τορεγκρόσα.

Ο προπονητής τριάθλου Γιάννης Ψαρέλης επεσήμανε ότι “η Καλαμάτα είναι ένας μοναδικός τόπος για αθλητική προετοιμασία για τους χειμερινούς μήνες” και διευκρίνισε: “Θέλουμε να διατηρήσουμε τη συζήτηση και το διάλογο σχετικά με το πώς μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω η Καλαμάτα σαν ένα αθλητικό κέντρο προετοιμασίας των εθνικών μας ομάδων κατά τους χειμερινούς μήνες και όχι μόνο και πώς μπορούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τον αθλητικό τουρισμό σε αυτή την υπέροχη πόλη”. Σημείωσε ότι “η Καλαμάτα δικαιούται και πρέπει με τη βοήθεια της κεντρικής εξουσίας να βελτιώσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις, ώστε να συγκεντρώσει και τις εθνικές μας ομάδες, κάτι που γινόταν πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όπου πάρα πολλοί Ελληνες και ξένοι αθλητές έρχονταν για προετοιμασία στην Καλαμάτα”. Παρατήρησε πως “τώρα χρειάζεται να ονειρευτούμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα που θα ξαναφέρει τις εθνικές μας ομάδες εδώ”. Εξήγησε ότι λόγω της επένδυσης του Ελληνικού ο ελληνικός αθλητισμός θα χάσει τον Αγιο Κοσμά, έναν από τους δύο βασικούς άξονες προετοιμασίας στο λεκανοπέδιο, οπότε καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για ένα περιφερειακό αθλητικό κέντρο για τις εθνικές ομάδες.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας είπε ότι “η Καλαμάτα είναι πολύ φιλόξενη, όμως διαθέτει αθλητικές εγκαταστάσεις που είναι γερασμένες”. Επεσήμανε πως “το περιφερειακό αθλητικό κέντρο υψηλού επιπέδου είναι κάτι που θέλει η πόλη, μακάρι να βρούμε τις χρηματοδοτήσεις για ένα τόσο μεγάλο έργο” κι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι “κυβέρνηση, βουλευτές και όσοι περιστρέφονται γύρω από τον αθλητισμό θα βοηθήσουν τον Δήμο Καλαμάτας να σχεδιάσει, να προωθήσει και να εξασφαλίσει γενναία χρηματοδότηση”. Ξεκαθάρισε ότι “τον αθλητικό τουρισμό τον επιδιώκουμε, θα φέρει μεγάλους αθλητές, θα υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα στην πόλη”.

Ο καθηγητής Ιατρικής Παναγιώτης Χαλβατσιώτης είπε ότι “ο κόσμος γυρνάει στη φύση, στους ανοιχτούς χώρους” και παρατήρησε πως “η Μεσσηνία έχει και καθαρό αέρα και νερά και το έδαφος με ποικολομορφίες, για να δημιουργήσει αθλητικές συνθήκες. Πολύ σύντομα θα αναπτυχθεί και το αεροδρόμιο και ξένοι αθλητές θα μπορούν να έρχονται κατευθείαν στην πόλη”. Εκτίμησε ότι “οι υποδομές μπορούν να βελτιωθούν και η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού θα δώσει τα επιχειρήματα στην Πολιτεία για να προβάλει την περιοχή, καθώς αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την εθνική οικονομία και τον τόπο”.

Ο προπονητής κολύμβησης του ΝΟΚ Παναγιώτης Λαγοπάτης παρατήρησε ότι “οι εγκαταστάσεις δεν είναι κακές. Το κολυμβητήριο είναι από τα πιο όμορφα, είναι όμως παλιό και θέλει παρεμβάσεις”. Αναγνώρισε πως “τα 2 τελευταία χρόνια έγιναν βελτιώσεις”, αλλά επεσήμανε ότι “μπορούμε και πρέπει καλύτερα, για να βγάλουμε νέους αθλητές και να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα του κολυμβητηρίου”.

Ο Ισπανός τριαθλητής Αντρέου Τορεγκρόσα είπε ότι η Καλαμάτα είναι όμορφη πόλη και σημείωσε πως “πάρα πολλοί ξένοι αθλητές θα ήταν ενθουσιασμένοι να κάνουν την προετοιμασία τους εδώ, είναι ιδανικός τόπος”.