Σάββατο, 23 Ιουλίου 2022 09:23

Πυλία ψηφίζουν οι αναγνώστες του “Guardian” - Ο δήμαρχος Τάκης Καρβέλας σχολιάζει τα δημοσιεύματα

Τις αγαπημένες τους ελληνικές παραλίες ψήφισαν πρόσφατα οι αναγνώστες του «Guardian», επιλέγοντας διάσημα σημεία αλλά και πιο άγνωστα μέρη με τα πιο καθαρά νερά που έχουν δει ποτέ.

Είναι γνωστό άλλωστε πως οι Βρετανοί λατρεύουν την Ελλάδα, η οποία αποτελεί έναν από τους πρώτους προορισμούς τους για τις καλοκαιρινές διακοπές. Ανάμεσα σε αυτές  συμπεριλήφθηκε και η Βοϊδοκοιλιά, με τη διάσημη παραλία της Μεσσηνίας να φιγουράρει για ένα ακόμα καλοκαίρι στις προτάσεις των διεθνών ΜΜΕ, ξεχωρίζοντας για τη μοναδική της ομορφιά και το σχήμα της.

«Η παραλία Βοϊδοκοιλιά ονομαζόταν επίσης Βούβοτα. Με τα υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά της και την εξαίσια καμπύλη της -την οποία πιθανώς κάποιος πριν από χιλιάδες χρόνια παρομοίασε με κοιλιά βοδιού- πρέπει να είναι από τα πιο παραδεισένια και εξωτικά μέρη της Ευρώπης» σχολιάζει η Adriana Evans. «Μια τοποθεσία στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο, που δεν είναι τόσο πολυσύχναστη ίσως όσο κάποιες από τις παραλίες των νησιών και αυτός είναι ακόμα ένας καλός λόγος για διακοπές στη Μεσσηνία» τονίζεται ακόμα.

Οι υπόλοιπες παραλίες που ψήφισαν οι αναγνώστες του «Guardian» είναι οι εξής: Μαζιδά Άμμος (Κρήτη), Καναπίτσα (Σκιάθος), Τσιγκράδο (Μήλος), Σαρακίνικο (Μήλος), Νταμούχαρη (Πήλιο), Ψαρόλακας (Λάρισα), Γιδάκι (Ιθάκη), Βουτούμι (Αντίπαξοι), Πόρτο Τιμόνι (Κέρκυρα). 

Να σημειωθεί πως η βρετανική εφημερίδα τον περασμένο Απρίλιο είχε βάλει στο «στόχαστρό» της και πάλι τη Μεσσηνία, προτείνοντας τότε τη Γιάλοβα για διακοπές πέρα από τα συνηθισμένα. Χαρακτηριστικά είχε σημειωθεί πως αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών που την έχουν ως βάση για τις διακοπές και τις εξορμήσεις τους στη Μεσσηνία.

Στο πλαίσιο της συνεχόμενης προβολής της περιοχής από τον διεθνή Τύπο ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας είπε μιλώντας στην «Ε» πως η εξέλιξη αυτή κατατάσσει την Πυλία σε μία απ’ τις καλύτερες περιοχές όχι μόνο της Ευρώπης αλλά του κόσμου, όντας ένας επώνυμος τουριστικός προορισμός, ξεχωρίζοντας για βασικά χαρακτηριστικά, όπως η φυσικότητα, μιας και δεν υπάρχει αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και η ιστορικότητα. «Αυτό που επιβάλλεται από την πλευρά μας είναι να δημιουργηθούν τα ανάλογα πολεοδομικά σχέδια που θα διασφαλίσουν την περιοχή στο διηνεκές προστατεύοντας τη φύση» δήλωσε, φέρνοντας το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που επισκέφτηκε το περασμένο διάστημα, τονίζοντας πως υπάρχουν μέρη που έχουν διαφυλαχτεί απολύτως ως προς τα φυσικά τους χαρακτηριστικά. 

ΣΤΟΧΟΣ Ο ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παράλληλα, ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος στάθηκε στα άριστα αγροτικά προϊόντα της Μεσσηνίας, καθώς και στα αλιεύματα, στα οποία πρέπει ο τόπος να στοχεύσει περαιτέρω, επενδύοντας στον γαστρονομικό τουρισμό. «Το κρασί, η σταφίδα, το λάδι, τα κηπευτικά, αλλά και τα ψάρια της περιοχής τα οποία είναι μοναδικά, είναι ένας συνδυασμός άρρηκτα συνδεδεμένος με τη γαστρονομία, την οποία άλλωστε αναζητά ο επισκέπτης και βάζει σε προτεραιότητα» υποστήριξε, προσθέτοντας πως όλοι στο μέτρο του δυνατού πρέπει να είναι φιλικοί και εξυπηρετικοί προς τους επισκέπτες, έτσι ώστε να διατηρηθεί η μοναδικότητα και η αυθεντικότητα της περιοχής. 

ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΑΓΓΛΟΥΣ

Δεδομένου πως ο «Guardian» απευθύνεται κατά κύριο λόγο στο βρετανικό κοινό, ο Παναγιώτης Καρβέλας κλήθηκε να αποσαφηνίσει αν τα θεματικά ταξιδιωτικά άρθρα, όπως τα προαναφερόμενα, μετουσιώνονται σε επισκεψιμότητα. «Οι Εγγλέζοι ανέκαθεν έβαζαν τους προορισμούς της Πυλίας στο μικροσκόπιό τους για διακοπές. Η πτώχευση της Τόμας Κουκ έφερε μια ανατάραξη στην τουριστική αγορά, ωστόσο οι αφιχθέντες από την Αγγλία δεν άλλαξαν συνήθειες, ενώ με τα συνεχόμενα δημοσιεύματα θεωρώ πως η περιοχή μας θα ανέβει ακόμα περισσότερο» υπογράμμισε. Για να σημειώσει πως οι Αγγλοι τουρίστες είναι αξιόλογοι, με υψηλά εισοδηματικά στάνταρντ και τάση προς την κατανάλωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία ευρύτερα του νομού. «Επιπλέον, έχει αποδειχτεί πως αν ικανοποιηθούν απ’ το μέρος που θα καταλύσουν, το επιλέγουν εκ νέου» επισήμανε, φέρνοντας το παράδειγμα Αγγλου ο οποίος έρχεται 30 συνεχόμενα χρόνια για διακοπές στη Φοινικούντα. «Δεν είναι μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις που ικανοποιήθηκαν σε τόσο μεγάλο βαθμό, που επέλεξαν να χτίσουν ή να αγοράσουν εξοχική κατοικία στην περιοχή» διευκρίνισε. 

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΖΟΝ

Τέλος, αναφορικά με τις προσδοκίες για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, η οποία κυλάει δίχως περιορισμούς κατά της πανδημίας, ο κ. Καρβέλας δήλωσε επιφυλακτικός, καθώς η αγορά είναι συγκρατημένη, γεγονός που οφείλεται αφενός στο μεγάλο κύμα ακρίβειας και αφετέρου στην ψυχολογία που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κρίση που απορρέει από αυτόν. «Σε διαφορετική περίπτωση θα κάναμε λόγο σίγουρα για μια χρονιά καλύτερη του 2019» συμπλήρωσε, λέγοντας πως ακόμα και οι μονοήμερες σε περιοχές της Πυλίας έχουν μειωθεί σχετικά με άλλες χρονιές, καθώς τα καύσιμα είναι το δίχως άλλο αποτρεπτικά για μια μετακίνηση ακόμα και εντός νομού. «Αναμένουμε να δούμε την κινητικότητα τον Αύγουστο, έτσι ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα για την τουριστική κίνηση» κατέληξε ο δήμαρχος.