Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022 08:46

Θετικό πρόσημο για την καλοκαιρινή σεζόν - Πλήγμα τα καύσιμα για τα ταξιδιωτικά γραφεία

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Με θετικό πρόσημο αλλά με ελάχιστα περιθώρια κέρδους κλείνει η θερινή σεζόν για τον οργανωμένο τουρισμό. Μπορεί η απελευθέρωση των μέτρων να μην έβαλε φραγμούς φέτος στους ταξιδιώτες, ωστόσο η ενεργειακή κρίση αποτέλεσε αρνητικό παράγοντα για να επιστρέψουν τα ταξιδιωτικά γραφεία της Καλαμάτας σε νούμερα προ πανδημίας, καθώς το ράλι στις τιμές των καυσίμων έκλεισε σημαντικά τη στρόφιγγα της κερδοφορίας για τον κλάδο.    

Oπως τόνισαν στην «Ε» ιδιοκτήτες ταξιδιωτικών γραφείων της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, κοιτώντας προς το επόμενο διάστημα οι κρατήσεις για το φθινόπωρο -κυρίως για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου- βρίσκονται σε καλό επίπεδο, με τα βλέμματα και τον προγραμματισμό να στρέφονται στη χειμερινή σεζόν, η οποία με τα τωρινά δεδομένα φαίνεται πως θα κυλήσει δίχως περιορισμούς σε αντίθεση με τους δύο προηγουμένους χειμώνες.

Σε ό,τι αφορά τα πακέτα που προτείνονται για τις εκδρομές, όπως είπαν οι ιδιοκτήτες των γραφείων έχουν αυξηθεί ελάχιστα παρότι επωμίζονται σημαντικά οικονομικά βάρη λόγω του πληθωρισμού, αναλογιζόμενοι τις ανάγκες του κόσμου και απορροφώντας σημαντικά τη διαφορά.

 

Βασίλης Τριγκιλίδας

«Η θερινή σεζόν εξελίσσεται πολύ καλά, ωστόσο βρίσκεται στη σκιά του υψηλού ενεργειακού κόστους, με το κέρδος στο τελικό μας ταμείο να είναι ελάχιστο. Έτσι τα κέρδη που προσδοκούσαμε να βγάλουμε για να σώσουμε την παρτίδα των δύο περασμένων ετών αναπόφευκτα ροκανίστηκαν λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Άλλες φορές μπορεί η κίνηση να είναι χαμηλότερη και άλλες αυξημένη με περισσότερες κρατήσεις, πλησιάζοντας τα νούμερα του 2019. Σε καμιά περίπτωση δεν θα το φτάσουμε ως σύνολο, καθώς άλλους μήνες δουλέψαμε καλύτερα από το ‘19 και άλλους χειρότερα. Τα ταξίδια με τις περισσότερες συμμετοχές το καλοκαίρι ήταν σε Τήνο, Μύκονο, Κωνσταντινούπολη, Σκόπελο, Σκιάθο, Αλόννησο, Κύθηρα και Πελοπόννησο με μονοήμερες. Το ζήτημα των καυσίμων δεν φαίνεται πως θα αλλάξει ούτε το επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα ο χειμώνας να προμηνύεται δύσκολος. Έτσι τα κόστη αυτά θα είναι δύσκολο να τα διαχειριστούν κάποιες επιχειρήσεις.  

Αναφορικά με το φθινόπωρο, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι πολύ καλοί μήνες ως προς τις κρατήσεις. Γενικότερα όταν άνοιξε η οικονομία όλου του πλανήτη πήγαμε εξαιρετικά καλά Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Στη συνέχεια Ιούλιο και Αύγουστο πήγαμε μέτρια, καθώς είχαμε πολλές ακυρώσεις λόγω Covid-19 και των κρουσμάτων που αυξήθηκαν. Κοιτώντας πλέον μπροστά, για το χειμερινό τουρισμό υπάρχει αισιοδοξία, θέλοντας να συνεχίσουμε στο ίδιο καλό κλίμα της περασμένης χρονιάς, όπου πήγαμε πολλά ταξίδια σε χιονοδρομικά κέντρα, με τις νέες μας προτάσεις να αναμένονται από τον Οκτώβριο. Για τα πακέτα μας υπήρξε μια μικρή διαφοροποίηση, καθώς όλα τα ταξιδιωτικά γραφεία απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος. Σε διαφορετική περίπτωση αν βάζαμε όλο το ποσό που έπρεπε λόγω της ενέργειας και των καυσίμων πολύ απλά δεν θα είχαμε συμμετοχές, με αποτέλεσμα την ακύρωση προγραμματισμένων εκδρομών». 

 

Bασίλης Κατσίρης

«Το καλοκαίρι πήγαμε αρκετά καλά, κυρίως με εισερχόμενο τουρισμό. Οι περισσότεροι πελάτες είχαν κατεύθυνση προς την Costa Navarino, ενώ ακολούθησαν οι εκδρομές του γραφείου μας που κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Μεγάλη συμμετοχή σε αυτές της τάξεως του 90% καταγράφηκε σε μέρη όπως η Σίφνος, η Κέρκυρα, τα Λουτρά Πόζαρ και η Κωνσταντινούπολη. Ο μεγαλύτερος στόλος μας σε σχέση με το 2019 μας επέτρεψε φέτος να ξεπεράσουμε τα νούμερα εκείνα, σε διαφορετική περίπτωση θα τα χαρακτήριζα ίδια σε σχέση με την τελευταία θερινή σεζόν προ πανδημίας. Αυτό το καλό κλίμα απ’ την άλλη συνεχίζει να κοντράρεται με το ζήτημα των καυσίμων, καθώς λόγω της αύξησής τους προσπαθούμε με κάθε τρόπο να την απορροφούμε ούτως ώστε να μην περαστεί στην τιμή του ταξιδιωτικού πακέτου, με αποτέλεσμα να περιορίζεται το κέρδος μας. Επιπρόσθετα κάποια πακέτα ξένων που έχουν προγραμματιστεί από πέρυσι -κατά συνέπεια οι τιμές είναι ίδιες- τα υλοποιούμε με πολύ πιο ακριβά καύσιμα σε σχέση με την περίοδο που είχε γίνει η συμφωνία. Αρνητικό παράγοντα έπαιξε φέτος και η μικρότερη παραμονή Ελληνοαμερικάνων στη Μεσσηνία, καθώς σε πολλές περιπτώσεις έμειναν από 3 μήνες μόνο έναν, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις εκδρομές που μειώθηκαν.

Πλέον, για Σεπτέμβρη μέχρι και μέσα Οκτωβρίου υπάρχουν κρατήσεις για τα πακέτα μας, ενώ και με το διάστημα αυτό να αποτελεί το πικ της κρουαζιέρας στην Πελοπόννησο η κίνηση αυξάνεται περισσότερο. Στο ίδιο μομέντουμ ελπίζουμε και για τον χειμερινό τουρισμό, ο οποίος όπως φαίνεται θα είναι χωρίς περιορισμούς, εξέλιξη που θα βοηθήσει και το επάγγελμά μας έτσι ώστε να ανακοινώσουμε ακόμα πιο ελκυστικά πακέτα. Αισιοδοξούμε έτσι πως ο κόσμος θα αγκαλιάσει τις προτάσεις μας, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που στερήθηκαν τις εξορμήσεις αυτές τα δύο χρόνια λόγω της πανδημίας, με τις ανακοινώσεις μας για Δεκέμβρη και τις γιορτές των Χριστουγέννων να αναμένονται προς τα τέλη του μήνα».

 

Βασίλης Ζαφειρόπουλος

«Η κίνηση δεδομένης της οικονομικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες ήταν αρκετά καλή το καλοκαίρι. Τα νησιά είχαν την τιμητική τους, όπως και η Χαλκιδική. Βέβαια, τα νησιά που προτιμήθηκαν ήταν τα κοντινά, απόρροια της αύξησης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, οπότε τα πιο μακρινά πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Κυρίως αυτά που προτιμήθηκαν κρίνοντας απ’ τη συμμετοχή ήταν τα νησιά του Ιονίου. Το ξεκίνημα της θερινής σεζόν ήταν ιδανικό, όμως τον Ιούλιο έκανε θα έλεγα “κοιλιά”. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κρίση που απορρέει από αυτόν καθώς και η πανδημία συνετέλεσαν ώστε να δουλέψουμε αλλά όχι με τους ρυθμούς που θα θέλαμε. Στο κλίμα αυτό τα καύσιμα επηρέασαν αρνητικά το επάγγελμά μας, το οποίο εξαρτάται από αυτά, όντας ανασταλτικός παράγοντας.  Για την όποια σύγκριση με το 2019, καλό είναι να τελειώσει η σεζόν για να προκύψουν τα ανάλογα συμπεράσματα, με την 28η να είναι το δυνατό χαρτί του φθινοπώρου ως προς τις εκδρομές.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον χειμερινό τουρισμό, όλα θα εξαρτηθούν από τα κρούσματα του κορονοϊού. Προφανώς η μη επίδειξη πιστοποιητικών σε αντίθεση με πέρυσι θα ωθήσει σε εκδρομές, όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε και το αίσθημα  του φόβου, δείγμα πως και το καλοκαίρι παρότι δεν ήταν υποχρεωτική η εφαρμογή της μάσκας κάποιοι πελάτες την φορούσαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Από πλευράς πακέτων, έγιναν το περασμένο διάστημα κάποιες σχετικές αυξήσεις, σε ελάχιστο επίπεδο σε κάθε περίπτωση, ώστε να μην επιβαρυνθεί κάποιος που θέλει να κλείσει ένα, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που περνούν οι περισσότεροι».