Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2023 09:16

Κωνσταντίνος Μαρινάκος - Πρόεδρος Τουριστικού Οργανισμού: Εορταστικό sold out για την Πελοπόννησο

Υψηλές πληρότητες που προμηνύουν «sold out» για τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς καταγράφονται για τα τουριστικά καταλύματα, σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της Πελοποννήσου.

Όσοι ετοιμάζονται να ταξιδέψουν για τις γιορτές, φαίνεται πως φέτος προνόησαν να κλείσουν εγκαίρως για τη διαμονή τους, με αποτέλεσμα σε γνωστούς προορισμούς οι οποίοι διαθέτουν στη «φαρέτρα τους» το χιόνι, να εμφανίζονται λιγοστά άδεια δωμάτια για το συγκεκριμένο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση και πέραν των πληροτήτων που καταγράφονται έως τώρα, ο κλάδος ευρύτερα «ποντάρει» και στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής καθώς δεν είναι λίγοι οι ταξιδιώτες που αποφασίζουν στο παρά πέντε για μια χριστουγεννιάτικη απόδραση, επιλέγοντας τους όχι τόσο διάσημους χειμερινούς προορισμούς της Πελοποννήσου, κερδίζοντας από την εξέλιξη αυτή Μεσσηνία και Λακωνία όπου σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα διαθέτουν ακόμα δωμάτια.

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

ΣΤΟ 100% ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Μιλώντας στην “Ε”, ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Κωνσταντίνος Μαρινάκος, ανέφερε πως οι προκρατήσεις φέτος έγιναν αρκετά νωρίς σε σχέση με άλλες χρονιές, μέσα από την επιθυμία του κόσμου να αποδράσει για λίγες μέρες, προσπαθώντας παράλληλα να βρει οικονομικά πακέτα που να έχουν μια καλή σχέση ποιότητας - τιμής.

«Πλησιάζοντας έτσι προς τις μέρες των γιορτών, πιστεύω πως θα υπάρξει μια πολύ υψηλή πληρότητα που θα ξεπεράσει το 80% κατά μέσο όρο. Σε άλλους προορισμούς είναι δεδομένο πως θα σημειωθούν 100% πληρότητες και σε άλλους λίγο λιγότερο. Σε κάθε περίπτωση, η Ορεινή Αρκαδία, η Ορεινή Κορινθία και η Ορεινή Αχαΐα αναμένεται να κεντρίσουν περισσότερο το ενδιαφέρον, με τα Χιονοδρομικά Κέντρα να βρίσκονται σε πυρετώδεις ρυθμούς, ενώ και οι υπόλοιποι νομοί φαίνεται πως θα ακολουθήσουν σε καλά επίπεδα» δήλωσε, υπενθυμίζοντας πως η Πελοπόννησος ευνοείται ιδιαίτερα, όντας ένας κοντινός και εύκολα προσβάσιμος προορισμός από την Αθήνα αλλά και οικονομικός, δίνοντας ευελιξία στα νοικοκυριά που δεν μπορούν να κάνουν πολυήμερες διακοπές. «Φέτος, ευνοεί το γεγονός πως έχουμε ένα καλό τετραήμερο μεταξύ 23-26 Δεκέμβρη, ακολουθώντας διαστήματα (Πρωτοχρονιά και Φώτα) που θα έχουν υψηλή κινητικότητα στις προαναφερόμενες περιοχές» σχολίασε, υποστηρίζοντας πως η αγωνία των ξενοδόχων εστιάζει στο κομμάτι που ακολουθεί μετά τις γιορτές και μέχρι το Πάσχα, σχετικά με το πως θα διαμορφωθεί η ζήτηση, καθώς ένα καλό 15μερο δεν μπορεί να σώσει την δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο κλάδος. «Οι γιορτές αποτελούν μια τονωτική ένεση, ειδικά για τους ορεινούς προορισμούς όπου τα τελευταία χρόνια, από την πανδημία και μετά, συσσωρεύουν ζημίες» συμπλήρωσε.

ΕΛΑΦΡΩΣ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μαρινάκο, ο ξενοδοχειακός κλάδος συνεχίζει να πιέζεται λόγω των λειτουργικών εξόδων, τα οποία το 2023 εκτινάχθηκαν, διαμορφώνοντας το λειτουργικό κόστος ανά δωμάτιο άνω του 35% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, κυρίως λόγω του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης. «Ωστόσο, η αύξηση που περνά στα δωμάτια δεν είναι ευθέως ανάλογη, προκύπτοντας ένα ποσοστό της τάξεως του 10% με 15%, με την υπόλοιπη διαφορά να την απορροφά ο επαγγελματίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για το τελικό του ταμείο» γνωστοποίησε.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Σε παλιότερη συζήτηση με την “Ε” για το αν επικρατεί ικανοποίηση για την προβολή της Πελοποννήσου ως χειμερινός προορισμός, ο ίδιος είχε σταθεί σε μια προσπάθεια που γίνεται σε εθνικό επίπεδο, μέσω του ΕΟΤ, για την προώθηση των ορεινών χειμερινών προορισμών η οποία ξεκίνησε το 2021 δίχως να συνεχιστεί. Για το αν υπάρχει κάποια εξέλιξη πάνω στο θέμα αυτό, ο κ. Μαρινάκος ενημέρωσε πως η περίοδος των εκλογών πήγε πίσω το συγκεκριμένο θέμα, κάνοντας πρόσφατα μια νέα κρούση η ΠΟΞ στον Γεν. Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη, προκειμένου να επανεργοποιηθεί η καμπάνια για την ενίσχυση των συγκεκριμένων προορισμών, δίχως να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. «Από την πλευρά μας, είμαστε σε μια ανοιχτή επικοινωνία με το Υπουργείο Τουρισμού και προσπαθούμε να ενισχύσουμε τον χειμερινό τουρισμό, μεταξύ άλλων με το πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους”. Παράλληλα, επιμένουμε προς το Υπουργείο να καθιερώσει το παλιό μας αίτημα της Λευκής Εβδομάδας, μοντέλο που “τρέχει” με επιτυχία στην Ευρώπη, προκειμένου να ενισχυθούν οι χειμερινοί προορισμοί» πληροφόρησε, επισημαίνοντας πως πρέπει να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις σε υποδομές της Πελοποννήσου, με κύριο παράδειγμα το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. «Αν θέλουμε να μιλάμε για εισερχόμενο τουρισμό πρέπει να μιλάμε για σύγχρονα αεροδρόμια. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο αεροδρόμιο παρότι είναι βασική πύλη εισερχόμενων τουριστών είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένο, και μη ικανό να εξυπηρετήσει περισσότερες πτήσεις, άρα και να υποδεχτεί περισσότερο κόσμο» συμπλήρωσε.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΞ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με επιστολή της, επισήμανε πρόσφατα συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να προβλεφθούν συγκεκριμένοι χρονικοί περιορισμοί στη διάρκειά της, όπως επίσης να προβλεφθούν ορισμένες, στοιχειώδεις έστω προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν τα καταλύματα που εκμισθώνονται βραχυχρόνια. Η ΠΟΞ με τις προτάσεις της φαίνεται να «σκληραίνει» την στάση της απέναντι στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, επιδιώκοντας να διαμορφώσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των καταλυμάτων τύπου «Airbnb» και των ξενοδοχείων, δεδομένου πως το σχέδιο νόμου δεν τείνει προς αυτή την κατεύθυνση. «Το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί είναι ανεπαρκές, χρήζοντας όχι απλά βελτίωσης αλλά άρδην αναθεώρησης, υπό την έννοια πως έχει πολλά κενά, καλύπτοντας εν μέρει τις προϋποθέσεις για τη μη δημιουργία ενός αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι στον κλάδο μας» παρατήρησε ο κ. Μαρινάκος, κάνοντας λόγο για ανάγκη ενός πλαισίου με όρους ισονομίας ανάμεσα στα επίσημα καταλύματα και στη βραχυχρόνια μίσθωση. «Αν ρίξουμε μια ματιά στο τι ισχύει στην Ευρώπη, θα διαπιστώσουμε πως πουθενά αλλού δεν υπάρχει τόσο αόριστο και γενικό πλάνο όπως στη χώρα μας» συνέχισε, λέγοντας πως η ανεξέλεγκτη ροή προς την κατεύθυνση των Airbnb με προϋποθέσεις που δεν συνάδουν με τον ανάλογο υγειονομικό και τεχνικό έλεγχο, είναι εις βάρος της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος.

«ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ»

Κατόπιν της συνεδρίασης και της συγκρότησης σε σώμα του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, η μια εκ των τριών καταστατικών αντιπροεδριών της Ομοσπονδίας, κατόπιν εκλογής, ανετέθη στον Πρόεδρο του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, καθηγητή Κωνσταντίνο Μαρινάκο. Για το αν η Πελοπόννησος μπορεί να αισιοδοξεί τουριστικά, μέσω της εκπροσώπησης της στην ΠΟΞ, ο ίδιος σημείωσε πως στην συγκεκριμένη θέση βρίσκεται πλέον, με τη δύναμη όλων των τοπικών ενώσεων, λέγοντας πως αισθάνεται την ευθύνη ώστε να ανταποδώσει την εμπιστοσύνη τους. « Μέλημα και δέσμευση μου είναι να μπορέσω να προωθήσω τα αιτήματα όλων των μελών μας στην Πελοπόννησο, με κορωνίδα να μπορέσουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να ενισχύσουμε την τουριστική προοπτική της περιοχής μας, η οποία έχει βρεθεί αρκετά πίσω σε σχέση με άλλους προορισμούς. Η Πελοπόννησος είναι ένας τόπος με υψηλούς και ποιοτικούς τουριστικούς πόρους, που όμως δεν έχει βρει ακόμα το δρόμο και τη θέση που της αρμόζει στον τουριστικό χάρτη. Ωστόσο με τη συνέργεια και τη σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και με τις δικές μου δυνάμεις, θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να μπορέσουμε να αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο το τουριστικό της προϊόν» κατέληξε.