Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023 16:15

Χριστουγεννιάτικες εκδρομές εντός και εκτός Ελλάδας ετοιμάζουν Μεσσήνιοι - Πόλος έλξης οι μονοήμερες στην Αθήνα

Βαλίτσες για χειμερινές διακοπές ετοιμάζει για τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ένα σημαντικό ποσοστό Μεσσήνιων.

Η πλειοψηφία των εκδρομών που έχουν ανακοινωθεί από τα ταξιδιωτικά γραφεία της Καλαμάτας έχουν κλείσει από θέσεις εδώ και καιρό, έχοντας την τιμητική τους προορισμοί τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.

Oπως τόνισαν ιδιοκτήτες ταξιδιωτικών γραφείων της μεσσηνιακής πρωτεύουσας στην «Ε», οι εμπορικοί προορισμοί είναι αυτοί που βρίσκονται και φέτος στο επίκεντρο των προτιμήσεων, με την κίνηση κατά την εορταστική περίοδο να αναμένεται να ξεπεράσει αυτή του 2022.

Παράλληλα, σημείωσαν πως έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι σύντομες εκδρομές προς την Αθήνα, ειδικά από τις αρχές Δεκεμβρίου όπου η πρωτεύουσα έχει φορέσει τα γιορτινά της, προσφέροντας μια ευρεία γκάμα επιλογών ψυχαγωγίας.

Βασίλης Τριγκιλίδας: «Οι κρατήσεις για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έκλεισαν πολύ νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές, ενώ το πρόβλημα είναι πως σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν διαθέσιμα καταλύματα για να μπορέσουμε να αυξήσουμε τον κόσμο στις εκδρομές. Ιδίως στους παραδοσιακούς χειμερινούς προορισμούς όπως είναι η Αράχωβα, το Καρπενήσι, τα Τρίκαλα, ή η Δράμα το ζήτημα αυτό είναι πιο έντονο. Πλησιάζοντας έτσι στις μέρες των γιορτών, κάποια πακέτα είναι sold out και σε κάποια έχουμε θέσεις αλλά εκκρεμεί το θέμα των ξενοδοχείων. Σε καλό επίπεδο έχει κινηθεί και η ζήτηση για το εξωτερικό, ξεχωρίζοντας η Βουδαπέστη, η Βιέννη, η Πράγα, το Μόναχο, το Παρίσι και το Λονδίνο. Για τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ουσιαστικά, στους δημοφιλείς προορισμούς μόνο από ακύρωση μπορεί να προκύψει κάποια ελεύθερη θέση πλέον. Παράλληλα, και τα χειμερινά θέρετρα ξεχωρίζουν και φέτος, κυρίως σε Αυστρία και Ελβετία. Σε ό,τι έχει να κάνει με την κίνηση συγκριτικά με πέρυσι, θα την ξεπεράσει σίγουρα. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως το 2023 συνολικά είναι μια πολύ καλή χρονιά, ενώ αν δεν είχαμε τα κύματα ακυρώσεων προς το Ισραήλ και κάποιες φυσικές καταστροφές στο Μαρόκο θα μιλούσαμε για μια χρονιά ανώτερη και από το 2019. Βαδίζοντας δε προς το τέλος του έτους, μπορεί να είχαμε μια μικρή κάμψη λόγω της συγκομιδής της ελιάς, ωστόσο τη κινητικότητα ενίσχυσαν οι μονοήμερες εκδρομές στην Αθήνα, συνδυάζοντας τες Καλαματιανοί αλλά και ευρύτερα Μεσσήνιοι -όπως και κάτοικοι όμορων νομών, με επισκέψεις σε θέατρα ή συναυλίες».

Βασίλης Ζαφειρόπουλος: «Οι κρατήσεις βρίσκονται σε καλό επίπεδο, με ορισμένα πακέτα να έχουν κλείσει από πλευράς θέσεων. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Βιέννη τις μέρες των Χριστουγέννων όπως και εγχώρια τα Γιάννενα και το Καρπενήσι, με τις περισσότερες εκδρομές μας να ολοκληρώνονται σε συμμετοχές, όσο περνούν οι μέρες, έχοντας μείνει διαθέσιμες για τις μέρες από τα Χριστούγεννα και μετά. Γενικότερα, στο εξωτερικό ο κόσμος κλείνει εξορμήσεις σε Βουδαπέστη, Ρώμη, Πράγα, Νέα Υόρκη, ενώ σε Ελλάδα όπως είναι αναμενόμενο, οι πελάτες μας τείνουν στους γνωστούς Χριστουγεννιάτικους προορισμούς. Ο Δεκέμβριος έτσι εξελίσσεται καλά, βοηθώντας στην κατεύθυνση αυτή οι μονοήμερες εκδρομές τις Κυριακές στην Αθήνα. Σε σχέση με πέρυσι, τα νούμερα δείχνουν πως κάποιοι προορισμοί φέτος έχουν περισσότερες συμμετοχές, ενώ σε επίπεδο αποτίμησης της χρονιάς, θα μπορούμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα από το νέο έτος».

Bασίλης Κατσίρης: «Ως γραφείο έχουμε ανακοινώσει μια εκδρομή για τη βόρεια Ελλάδα όπου παραδοσιακά έχει την τιμητική της τα Χριστούγεννα, και συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα, περνώντας φυσικά από τη Δράμα. Η συμμετοχή μέχρι στιγμής είναι σημαντική, έχοντας απομείνει ελάχιστες θέσεις. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος, είναι πως οι κρατήσεις φέτος έγιναν αρκετά νωρίς, και γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη να ταξιδέψει αλλά και γιατί όσο πλησιάζουν οι γιορτές οι τιμές στα αεροπορικά και στα ξενοδοχεία είναι ανηφορικές. Σε ό,τι έχει να κάνει με το εξωτερικό, επειδή τα τελευταία χρόνια αυξάνεται το ενδιαφέρον, έχουμε αναπτύξει συνεργασίες με γραφεία της Αθήνας, μεταφέροντας παρέες στην πρωτεύουσα με μικρά λεωφορεία. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε καθιερώσει δρομολόγια προς Αθήνα κατά την εορταστική περίοδο, κάνοντας στάσεις σε σημεία αναφοράς της πόλης, με τις συγκεκριμένες εκδρομές να είναι γεμάτες συνεχώς. Η ζήτηση αυτή έχει διαμορφώσει μια καλή κίνηση την περίοδο αυτή, η οποία βαδίζει σε καλύτερους ρυθμούς από πέρυσι».