Κυριακή, 19 Μαϊος 2024 07:56

Η πρόεδρος των ξενοδόχων Τριφυλίας στην «Ε» : Η κίνηση του Πάσχα, προπομπός για καλοκαίρι

 

Προπομπός για μια καλή καλοκαιρινή τουριστική σεζόν εκτιμάται από τους ξενοδόχους της Τριφυλίας ότι ήταν η κίνηση του Πάσχα, όπου η πληρότητα στην περιοχή άγγιξε το 100%.

Οι Ελληνες τουρίστες και επισκέπτες κατέκλυσαν την περιοχή, ενώ οι κρατήσεις που ήδη υπάρχουν δείχνουν ότι θα υπάρξει μια καλή σεζόν τόσο σε πληρότητα όσο και σε εύρος, κάτι το οποίο οφείλεται στις πτήσεις που υπάρχουν από ξένες χώρες.

Όπως τονίζει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας Γεωργία Χριστοδούλου στα υπέρ της περιοχής είναι ότι για να την επισκεφθεί κάποιος δεν απαιτούνται ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ αν υπήρχε ο κύριος οδικός άξονας Πύργος - Καλό Νερό – Τσακώνα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Σημειώνει επίσης ότι η Costa Navarino έχει βοηθήσει πάρα πολύ στον τομέα του τουρισμού. Ενώ από τα βασικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η εύρεση εργατικού δυναμικού, αφού για εξειδικευμένο ούτε λόγος να γίνεται, όπως και το ζήτημα που έχει ανακύψει με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα pos.

Πιο συγκεκριμένα η κ. Χριστοδούλου αναφερόμενη στην κίνηση του Πάσχα και στην ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο σημείωσε: «Η κίνηση το Πάσχα ήταν πολύ ικανοποιητική. Η πληρότητα άγγιξε το 100% στα ξενοδοχεία και στα υπόλοιπα καταλύματα της περιοχής, βέβαια κάποια ξενοδοχεία δεν είχαν ανοίξει. Η κίνηση ήταν περισσότερη από άλλες χρονιές και σε αυτό συνέβαλε ότι ήταν ένα πενθήμερο για τους επισκέπτες, οι οποίοι ήταν Ελληνες. Συνέβαλε ο πολύ καλός καιρός, όπως και το γεγονός ότι δεν είχαν έξτρα κόστος για ακτοπλοϊκά και για το γεγονός ότι συγκρατήσαμε σε λογικά επίπεδα τις τιμές όλοι οι επαγγελματίες. Θεωρώ ότι και η εστίαση πήγε πάρα πολύ καλά, καθώς μεγάλο μέρος των επισκεπτών διέμενε στα εξοχικά τους ή ήταν φιλοξενούμενοι σε οικεία σπίτια.

Ήταν μια πολύ καλή περίοδος, μια ανάσα για την περιοχή μας και αυτό σηματοδοτεί και τι πρόκειται να ακολουθήσει το καλοκαίρι. Γενικά ο Απρίλιος, για τα ξενοδοχεία που ήμασταν ανοικτά ήταν πολύ ικανοποιητικός, είχαμε πολλά γκρουπ από ξένες χώρες, άνοιξαν και οι πτήσεις. Είναι ένας προπομπός ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι πολύ δυνατό, αν βέβαια δεν υπάρξουν, όπως άλλες φορές, ανασταλτικοί παράγοντες.

Οι κρατήσεις ήδη έχουν ξεκινήσει, ο Αύγουστος και πολύ μεγάλο μέρος του Ιουλίου, αλλά και Σεπτεμβρίου και Ιουνίου, βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Οι κρατήσεις βέβαια από ξένες χώρες έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη χρονιά και για αυτό βέβαια οφείλουμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στην ύπαρξη της Costa Navarino που έχει επιμηκύνει την τουριστική περίοδο με τις πτήσεις που υπάρχουν στην αρχή και στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου».

Κύριο μέλημά μας να προχωρήσει ο δρόμος Πύργος – Κυπαρισσία – Τσακώνα τονίζει σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομής που έχει ανάγκη η περιοχή. «Στα υπέρ της περιοχής είναι ότι για να μας επισκεφθεί κάποιος δεν χρειάζεται ακτοπλοϊκά εισιτήρια, οι οδικοί άξονες, αυτοί που υπάρχουν βοηθούν, αν βέβαια υπήρχε και ο άξονας Πύργος – Κυπαρισσία – Τσακώνα, θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα, γιατί μη ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο μέρος των επισκεπτών μας έρχεται από Πάτρα.

Οι υποδομές επηρεάζουν θετικά τον τουρισμό, κύριο μέλημά μας είναι να προχωρήσει ο κύριος οδικός άξονας, ο πολυσυζητημένος Πύργος – Κυπαρισσία – Τσακώνα. Αλλά και σε επίπεδο Δήμου να βελτιωθούν οι οδικοί άξονες, είμαστε συχνά αποδέκτες πολλών παραπόνων Ελλήνων και ξένων για το οδικό δίκτυο».

Η εύρεση προσωπικού είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα, καθώς υπογραμμίζει ότι τα προγράμματα που υπάρχουν επιδοτούν την ανεργία.

«Το κυριότερο πρόβλημα η εύρεση προσωπικού, δεν θα πω εξειδικευμένου αυτό το ξεχνάμε, είναι μάστιγα στην εποχή μας τα επιδοτούμενα μαθήματα που κακά τα ψέματα ο κόσμος τα παρακολουθεί μόνο για το κέρδος και όχι για τη μάθηση. Θεωρώ ότι επιδοτείται η ανεργία και όχι η εργασία.

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε και ακόμη δεν πατάμε στα πόδια μας, είναι η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα pos, ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση στους φορολογικούς μηχανισμούς. Πάρα πολλές ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και πάρα πολλές επιχειρήσεις εστίασης, έχουν το φορολογικό μηχανισμό που ακόμα ναι μεν έχουν βρει να το συνδέσουν με pos αλλά εξακολουθεί να έχει προβλήματα».