Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015 17:36

Επιτυχημένη η προβολή της Καλαμάτας στη Θεσσαλονίκη (φωτογραφίες)

H Καλαμάτα και η ευρύτερη περιοχή προβλήθηκαν στη Θεσσαλονίκη από την περασμένη Παρασκευή έως και την Κυριακή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου,«πραγματοποιήθηκαν σημαντικές συναντήσεις και υπήρξε συμφωνία για περαιτέρω συνεργασίες. Ο τοπικός Τύπος, έντυπος και ηλεκτρονικός, περιέλαβε στη θεματολογία του τις εκδηλώσεις προβολής του τόπου μας, των πολιτιστικών του θησαυρών, της μεσσηνιακής γαστρονομίας, ενώ ενδυναμώθηκαν οι δεσμοί της Καλαμάτας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και με την πολυάριθμη κοινότητα Μεσσηνίων, που ζουν και σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη, αποτελώντας τη ζωντανή "γέφυρα" μεταξύ των δύο περιοχών». 

Μάλιστα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης θα είναι επίσημος προσκεκλημένος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας φέτος το καλοκαίρι, και θα οργανωθεί τριήμερο προβολής του Δήμου Θεσσαλονίκης στην Καλαμάτα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας παρατήρησε ότι «πολύ σημαντική εξέλιξη είναι η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ώστε το Σεπτέμβριο να λειτουργήσει στην Καλαμάτα ένα σεμινάριο μεταπτυχιακού επιπέδου, με αντικείμενο που έχει σχέση με τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας» (σ.σ. το Πανεπιστήμιο αυτό έχει πολλά τμήματα με οικονομικό επιστημονικό προσανατολισμό κ.ά.).

Ο δήμαρχος Καλαμάτας «τόνισε ότι στη Θεσσαλονίκη γίνανε πολύ σημαντικές προσπάθειες και προς την κατεύθυνση των ΚΑΠΗ και προς την κατεύθυνση των σχολείων. Ενδυναμώθηκε ο δεσμός των Μεσσηνίων που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη με την Καλαμάτα, καθώς αυτοί αποτελούν "γέφυρα" της Θεσσαλονίκης με την Καλαμάτα. Εγινε και μία σημαντική προβολή στο "Ολύμπιον" για τη ζωή και το έργο του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, που ως Θεσσαλονικεύς είναι κι αυτός μία σημαντική πνευματική "γέφυρα" μεταξύ Θεσσαλονίκης και της περιοχής μας».

Στις εκδηλώσεις παρέστη η αυτοδιοικητική ηγεσία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Το παρών έδωσαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Μεσσήνιος πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Αντώνης Γυφτόπουλος, οι δήμαρχοι Εδεσσας Δημήτριος Γιάννου και Πέλλας-Γιαννιτσών Γρηγόρης Στάμκος, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας, οι Καλαματιανοί δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης Γιώργος Αβαρλής και Ρία Καλφακάκου κ.ά. 

 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Τα ποιοτικά μεσσηνιακά αγροτοδιατροφικά προϊόντα, και ιδιαιτέρως οι ελιές Καλαμάτα ΠΟΠ και το ελαιόλαδο Καλαμάτα ΠΟΠ, προβλήθηκαν σε εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη, στο φουαγέ του Δημαρχείου και σε τουριστικό περίπτερο στην πλατεία Αριστοτέλους. Είχαν όμως επιλεγεί και πέντε εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη, όπου το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μαρτίου, σε κάθε πελάτη προσφέρονταν μεσσηνιακά προϊόντα - όπως λαλάγγια, παστό, σφέλα, αλλά και ελαιόλαδο κι ελιές Καλαμάτας στις σαλάτες. 

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρέθεσε δείπνο στην ομάδα των Μεσσήνιων που ετοίμασε την προβολή του τόπου μας, σε ένα από τα επιλεγμένα εστιατόρια όπου προσφέρονταν μεσσηνιακά εδέσματα, στην πλατεία Αριστοτέλους.

 

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Χθες το μεσημέρι, ο Π. Νίκας επισκέφτηκε το Δημαρχείο Ιωαννιτών και συναντήθηκε με τον ομόλογό του Θωμά Μπέγκα. Θέμα της επίσκεψης ήταν «η παρουσία της Καλαμάτας στα Ιωάννινα, η προβολή της πόλης και της περιοχής της, των προϊόντων της και του πολιτισμού της. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε ο δήμαρχος Καλαμάτας.