Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015 09:02

35 Αγγλοι τουρίστες με τρένο στην Κυπαρισσία (φωτογραφίες)

Τους 35 Αγγλους τουρίστες φίλους του σιδηροδρόμου που ταξιδεύουν στην Πελοπόννησο, στο πλαίσιο της εκδρομής που έχει διοργανώσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, υποδέχθηκε χθες το μεσημέρι στην Κυπαρισσία ο Δήμος Τριφυλίας. 

Το σφύριγμα του τρένου ακούστηκε και πάλι μετά από πολύ καιρό λίγο μετά τις 3.30 το μεσημέρι, ενώ λίγο νωρίτερα το τρένο είχε κάνει μικρή στάση στο Καλό Νερό. Στον σταθμό της Κυπαρισσίας, τους επιβάτες περίμενε κέρασμα από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας με τοπικά προϊόντα - τα οποία γεύτηκαν πίνοντας και το τοπικό τσίπουρο «Νταραίος». 

Οι Αγγλοι τουρίστες κατέφτασαν με τις καλύτερες εντυπώσεις για το ταξίδι τους μέχρι εκείνη τη στιγμή και για τις ομορφιές της Πελοποννήσου. Στην Κυπαρισσία είχαν προγραμματίσει να επισκεφτούν την Παλιά Πόλη και το Κάστρο.

Στην περιοχή και στο δήμο τούς καλωσόρισε ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος, που υπογράμμισε: «Εμείς οι Κυπαρίσσιοι και όλη η Τριφυλία είμαστε άρρηκτα δεμένοι με το τρένο, το οποίο ήταν ένα παράθυρο στον κόσμο, όχι μόνο για ψυχαγωγία, αλλά και για την τοπική οικονομία. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ακόμη και σε αυτή την εποχή που το τρένο έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα ως μέσο μεταφοράς, είναι χαρά να υποδεχόμαστε τέτοιους συλλόγους που διατηρούν ζωντανή τη μνήμη. Απόφαση και του δήμου και του δημάρχου είναι να συνεχιστούν τέτοιες προσπάθειες για να γνωρίζουμε καινούργιους φίλους και να κάνουμε την Κυπαρισσία γνωστή σε όλη την Ευρώπη».

Ωστόσο, αυτό που επισημάνθηκε είναι η απαξίωση του δικτύου της Πελοποννήσου, το οποίο έχει αφεθεί στην τύχη του και μόνο οι ελάχιστες εκδρομικές διαδρομές που γίνονται... ξετρίζουν τις γραμμές. 

Ο ξεναγός του γκρουπ Απόλλων Κύρκος υπογράμμισε: «Είναι ένα γκρουπ που έκανε και πέρυσι και πρόπερσι το ταξίδι στην Πελοπόννησο. Είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το 2010-11 όταν ξεκίνησα μια διαδικασία καταγραφής των μνημείων που υπάρχουν στο δίκτυο της Πελοποννήσου, των αρχαιολογικών χώρων, των σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος - με στόχο το πεπαλαιωμένο δίκτυο το οποίο έκλεισαν να χρησιμοποιήσει ως πλεονέκτημα ακριβώς το ότι είναι παλαιό. Ξεκινήσαμε πριν 2 χρόνια την πρώτη εκδρομή και πέρυσι έγινε ένα πολύ πετυχημένο ταξίδι. Φέτος το ταξίδι πραγματοποιήθηκε κάτω από πολλές αντιξοότητες καθώς όσο περνάνε τα χρόνια τα πράγματα γίνονται όλο και πιο άσχημα - ενώ έχουμε και φυσικές καταστροφές στα σύνορα Μεσσηνίας και Αρκαδίας. Το γκρουπ έχει ενθουσιαστεί, αλλά γίνομαι δέκτης αρνητικών εντυπώσεων γιατί μια τέτοια γραμμή έχει μείνει εγκαταλελειμμένη». 

Ο Παναγιώτης Κλειδόπουλος, αντιπρόεδρος στο Σύνδεσμο Εργαζομένων ΟΣΕ Πελοποννήσου, σημείωσε ότι «το δίκτυο της μετρικής γραμμής βρίσκεται σε αναστολή, ένα ωραίο τέχνασμα για να καταργηθεί η κυκλοφορία». Εχει μεγάλη επιτυχία ο προαστιακός της Πάτρας, τόνισε, ενώ σαμποτάρεται το κομμάτι Πύργος - Κατάκολο. Ακόμη μίλησε για την πολυδιάσπαση του ΟΣΕ σε πολλές εταιρείες με αποτέλεσμα να σβήνει από μόνος του. Επίσης μίλησε για μεγάλο σκάνδαλο το γεγονός ότι το 2010 ανακαινίστηκε το δίκτυο της Πελοποννήσου και δεν λειτούργησε ούτε μια μέρα.

Να σημειώσουμε ότι στην υποδοχή ήταν ακόμη ο αντιδήμαρχος Σπύρος Χρονόπουλος, η πρόεδρος της ΤΚ Κυπαρισσίας Σταματία Αλέξοπούλου, ο δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Τσαλαμανδρής και ο τοπικός σύμβουλος Σωτήρης Γιαννόπουλος.

Κ.Μπ.