Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016 09:48

Τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να κάνει η ΔΕΥΑΚ

Αγωγός ομβρίων τριπλάσιας διατομής στη Βαγγέλη Δράκου και ένας ακόμα αγωγός ίδιας διατομής από Φραγκοπήγαδο προς Αθηνών (Γλαύκου - Παύλου Μπακογιάννη) είναι τα έργα που χρειάζονται. Και αυτά, για να ανταποκριθούν στη «βροχή της 10ετίας» και όχι της 50ετίας... που πιθανολογείται πως ήταν η θεομηνία της 7ης Σεπτεμβρίου. Αντίστοιχα, στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο χρειάζεται να γίνει από το "Μορέα" προστασία των πρανών και να φτιαχτούν μεγάλες λεκάνες κατακράτησης φερτών υλικών. Εργο προτεραιότητας είναι και το έργο του 1 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της προβληματικής παροχετευτικότητας στο σκεπασμένο τμήμα του Νέδοντα.

Αυτά τόνισε ο Ιπποκράτης Μπαζιωτόπουλος, προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ, αργά προχθές το βράδυ, κοντά στα μεσάνυχτα, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Μεσσηνίας "Αλέξανδρος Κουμουνδούρος" όπου συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας με θέμα τις συνέπειες από τις πλημμύρες και την αντιμετώπισή τους.

Αρχικά, ο κ. Μπαζιωτόπουλος παρατήρησε πως το ύψος της βροχόπτωσης, που πιθανολογείται ότι ήταν της 50ετίας, και η ανεπάρκεια των διατομών στα ρέματα, προκάλεσαν τα μεγάλα προβλήματα. Είπε ότι για τα έργα που προβλέπονται δεν υπήρχε ιδιαίτερη χρηματοδότηση. Ενημέρωσε πως «είχαμε έτοιμη πρόταση για ένταξη έργων 10 εκ. ευρώ στο Ταμείο Συνοχής (2004 - 2007), αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ, γιατί δεν υπήρξε πρόσκληση για χρηματοδότηση που να αφορά αντιπλημμυρικά έργα». Και διευκρίνισε ότι «με δικά μας και με χρήματα του δήμου μόνο μικροέργα μπορούσαμε με κάνουμε».

Ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ ανέφερε ότι «σε σημεία που αρχίζουν οι πλακοσκεπείς αγωγοί υπάρχουν μικρές λεκάνες κατακράτησης φερτών υλικών στο Πολιτέικο, στο Ρίζο, στο Καλαμίτσι, στο Βέλιουρα, στη Βαγγέλη Δράκου, στη λαγκάδα της Αγίας Σωτήρας και στη λαγκάδα των Εργατικών Κατοικιών». Και εξήγησε πως «οι λεκάνες μπορούν να δεχτούν μια μέση ποσότητα φερτών υλικών, ενώ στις 7 Σεπτεμβρίου οι ποσότητες ήταν τεράστιες».

Είπε ακόμη ότι «δεν καθαρίζουμε τη βλάστηση από τα ρέματα (εκτός και αν έχει μειωθεί η διατομή), γιατί συγκρατεί τα πρανή και μειώνει την ταχύτητα του νερού». Και πληροφόρησε πως «καθαρίσαμε μεγάλο μέρος από τα φρεάτια με το 2μηνο προσωπικό, ενώ είχαμε καθαρίσει το Πολιτέικο και τον Καραμπογιά».

 

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΑ ΡΕΜΑΤΑ

Ο κ. Μπαζιωτόπουλος παρατήρησε ότι «με βάση τη μελέτη του 1988, τα σκεπασμένα ρέματα είχαν τη μισή διατομή που προβλεπόταν από τη μελέτη αυτή».

• Για τη Βαγγέλη Δράκου (που ήταν λαγκάδα) επεσήμανε ότι «η διατομή που χρειάζεται για τη βροχή της 10ετίας, και όχι της 50ετίας, είναι τριπλάσια» - και πρόσθεσε: «Τα πρανή του "Μορέα" ήταν μεγάλα, τεράστια και ήρθαν πολλά φερτά. Η λεκάνη κατακράτησης υπερκαλύφθηκε από τα φερτά, ενώ γέμισε και όλο το γειτονικό οικόπεδο. Ο "Μορέας" πρέπει να βρει τρόπο κατακράτησης των φερτών. Κανένα έργο δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει. Και πρέπει να γίνει μεγάλη λεκάνη κατακράτησης ψηλά, στο ύψος του περιφερειακού». Ενημέρωσε ακόμη πως «για τη Βαγγέλη Δράκου υπάρχει μελέτη που πρέπει να επικαιροποιηθεί, και σύμφωνα μ’ αυτή πρέπει να ξηλωθεί ο υφιστάμενος υπόγειος αγωγός και να τοποθετηθεί νέος τριπλάσιας διατομής».

• Για Φραγκοπήγαδο, Γλαύκου κ.λπ. παρατήρησε πως «πρέπει να διπλασιαστεί η διατομή του ρέματος, να φτιάξουμε κι άλλον παράλληλο αγωγό ίδιας διατομής με αυτόν της Παύλου Μπακογιάννη σε γειτονικό δρόμο. Το έργο αυτό υπολογίζεται στα 5 εκ. ευρώ».

Διευκρίνισε δε ότι «δεν ήρθαν πρόσθετα νερά από το "Μορέα", αλλά φερτά υλικά».

• Για τον Καραμπογιά, που ένα τμήμα του είναι εντός σχεδίου πόλης και άλλο εκτός σχεδίου, είπε πως «κατεβάζει πολλά φερτά. Το συγκεκριμένο ρέμα κατευθύνθηκε στην Μπουλούκου. Πρέπει να δούμε πώς θα μεγαλώσουμε τη διατομή του. Και εδώ χρειάζεται προστασία στα πρανή του "Μορέα" και μεγάλη λεκάνη κατακράτησης».

• Ακόμα, ο κ. Μπαζιωτόπουλος ενημέρωσε για την ολοκληρωμένη μελέτη κατασκευής συλλεκτήρα από Ευριπίδου και κάτω, που θα μαζεύει τα νερά που κατεβαίνουν από Φαρών και Ακρίτα.

Επεσήμανε ότι «ο Νέδοντας χρειάζεται έργο 1 εκ. ευρώ για να διπλασιάσουμε την παροχετευτικότητα. Από το 2011 προσπαθούμε και δεν έχουμε πάρει την περιβαλλοντική αδειοδότηση, για να προχωρήσουμε και να υλοποιήσουμε το έργο». Συμπλήρωσε πως «πρέπει να προχωρήσουν οι μελέτες για Φραγκοπήγαδο, Γλαύκου κλπ. και για Βαγγέλη Δράκου».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ παρατήρησε ότι «στο σκεπασμένο τμήμα του Νέδοντα είναι προβληματική η παροχετευτικότητα και αυτό θα αντιμετωπιστεί με το έργο του 1 εκ. ευρώ. Με τα έργα των ομβρίων που σχεδιάζουμε και τα νερά τους θα πέσουν στο Νέδοντα, θα υπάρχει μια επιβάρυνση στο Νέδοντα της τάξης του 10%. Είναι υπολογίσιμη, με την προβληματικότητα στο Νέδοντα. Γι’ αυτό είναι προτεραιότητας το έργο στο Νέδοντα».

Σημείωσε ακόμη ότι «χρειάστηκαν 15 μήνες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση για το έργο στον εθνικό δρόμο Θουρία - Νοσοκομείο, το οποίο παρακολουθούσα και πίεζα κάθε 15 ημέρες».

Είπε επίσης ότι «στις Εργατικές Κατοικίες της Αγίας Τριάδας, πριν τις γραμμές, ίσως χρειάζεται κάποιο πρόσθετο έργο» - και κατέληξε: «Εχουμε ζητήσει αδειοδότηση από τον ΟΣΕ εδώ και 8 μήνες, για το κομμάτι πλάι στις γραμμές στη Θουρία, για το αντιπλημμυρικό έργο Θουρία - Νοσοκομείο και δεν έχουμε πάρει απάντηση».