Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2017 08:27

"Μορέας" κατά ΟΣΕ για τις πλημμύρες στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την

 

Οι ισχυρισμοί του ΟΣΕ για ευθύνη του "Μορέα" στις πλημμύρες της περιοχής Θουρίας και ΤΕΙ στο Ασπρόχωμα, «είναι εντελώς αβάσιμοι και ανυπόστατοι».

Αυτό απαντά εγγράφως η κατασκευάστρια κοινοπραξία του αυτοκινητόδρομου και παρατηρεί πως «ο "Μορέας", έχοντας ανταποκριθεί πλήρως στις συμβατικές του υποχρεώσεις, δεν φέρει καμία ευθύνη για προβλήματα που άκριτα και αδικαιολόγητα επιχειρείται να του προσαφθούν».

Μάλιστα, κατηγορεί τον ΟΣΕ ότι ευθύνεται για τη μεγάλη πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου, στον κάμπο του Αγίου Φλώρου, που οδήγησε και στη διακοπή κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο.

Στο έγγραφο που υπογράφει ο γενικός διευθυντής του "Μορέα" Γιώργος Συριανός, επισημαίνεται ότι «ακόμη και στην περίπτωση που θεωρηθεί ότι το σύνολο της επιφάνειας οδοστρώματος ανά θέση συγκεντρώνει ύδατα που επιπρόσθετα επιβαρύνουν, σαν να μην υπήρχαν καθόλου τέτοια ύδατα προ της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου και το σύνολό τους το "έπινε" η γη, η επιφάνεια οδοστρώματος είναι της τάξης του 1% της επιφάνειας λεκάνης απορροής και επομένως η ποσότητα των ομβρίων εντελώς αμελητέα και χωρίς απολύτως καμία πρακτικά επίπτωση. Επομένως το έργο του "Μορέα" δεν "γεννάει νερά", (πώς θα μπορούσε άλλωστε) και δεν διαταράσσει την υπάρχουσα δίαιτα απορροής ομβρίων».

Διευκρινίζεται ότι «στο τμήμα από την περιοχή Θουρίας - Μικρομάνης μέχρι το Ασπρόχωμα, η σιδηροδρομική γραμμή βρίσκεται ανάντη των έργων του "Μορέα" και κατά συνέπεια δεν υφίσταται θέμα "επιβάρυνσης" της Σ.Γ. με όμβρια του αυτοκινητοδρόμου. Συνεπώς, τα όποια πλημμυρικά προβλήματα έχουν παρουσιασθεί στη Σ.Γ. και σε ιδιοκτησίες στο τμήμα αυτό δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τον αυτοκινητόδρομο».

Ο "Μορέας" παρατηρεί ότι κάτω από τον αυτοκινητόδρομο και την παλιά εθνική οδό την απορροή των ομβρίων εμποδίζουν το ΤΕΙ και το εργοστάσιο του Λέκκα, ενώ ρέμα έχει γίνει δρόμος και η γραμμή έχει 4 εγκάρσια τεχνικά που είναι μπαζωμένα ή ανεπαρκώς συντηρημένα.

Η κοινοπραξία αναφέρει ότι «η λεκάνη απορροής του Πάμισου παροχετεύεται με υπερεπάρκεια από γέφυρες του αυτοκινητόδρομου συνολικού ανοίγματος 103 μ. Δεν συμβαίνει το ίδιο με την εντελώς ανεπαρκή από πλευράς μεγέθους γέφυρα του ΟΣΕ πλάτους 10 μ., η οποία πρέπει να παροχετεύσει την ίδια ποσότητα».

Και αναφερόμενη στη θεομηνία της 7ης Σεπτεμβρίου, επισημαίνει ότι «αποτέλεσμα ήταν η γραμμή του ΟΣΕ να λειτουργήσει σαν τεχνητό φράγμα στην περιοχή Αγ. Φλώρου - Πάμισου, η στάθμη των υδάτων στην περιοχή της γέφυρας του ΟΣΕ, ανεπαρκούς διατομής, να ανέλθει σχεδόν μέχρι το ύψος των σιδηροτροχιών και να πλημμυρίσει ολόκληρη η περιοχή ανάντη της γραμμής και της υπόψη γέφυρας του ΟΣΕ, συμπεριλαμβανομένου του αυτοκινητόδρομου, στον οποίο διεκόπη η κυκλοφορία επί αρκετές ώρες, με σοβαρές επιπτώσεις».

Σημειώνει χαρακτηριστικά πως «όπου η σιδηροδρομική γραμμή ευρίσκεται κατάντη του αυτοκινητοδρόμου, (όπως αναφέρεται κατά κύριο λόγο στο ανωτέρω σχετικό έγγραφο του ΟΣΕ), ο "Μορέας" κατασκεύασε υποδειγματικά τον αυτοκινητόδρομο, σύμφωνα με τις συμβατικές του υποχρεώσεις, παροχετεύοντας ανεμπόδιστα τα ύδατα από ανάντη προς κατάντη σε κάθε θέση, χωρίς να "γεννάει" νέα ύδατα και μη διαταράσσοντας καθόλου την δίαιτα των ομβρίων».