Κυριακή, 05 Μαρτίου 2017 20:49

Συνδέσεις με το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων στον Αγιο Φλώρο

Την απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ για τις συνδέσεις των ακινήτων στον Αγιο Φλώρο με το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων ενέκρινε την Πέμπτη το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

Σύμφωνα με την απόφαση, το κόστος σύνδεσης των ακινήτων στη συγκεκριμένη τοπική κοινότητα με το δίκτυο αποχέτευσης ανέρχεται στα 400 ευρώ και μπορεί να πληρωθεί είτε μετρητοίς με έκπτωση, είτε σε μέχρι 24 δόσεις.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Γιάννης Καμβυσίδης επεσήμανε ότι «πρέπει να προστατεύσουμε τις πηγές Αγίου Φλώρου, γιατί προγραμματίζουμε να συμπληρώσουμε από κει ποσότητες νερού για τις περιοχές που υδροδοτούνται από το Πήδημα». Ενημέρωσε ότι σχεδιάζεται η κατασκευή κόμπακτ βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή των σημερινών δεξαμενών λυμάτων, και μέχρι να κατασκευαστεί αυτός, τα λύματα θα μεταφέρονται στον βιολογικό καθαρισμό Καλαμάτας με βυτιοφόρα. Το κόστος μεταφοράς θα το καλύπτει η ΔΕΥΑΚ.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Φλώρου Θεόδωρος Κουρνέτας, παρατηρώντας ότι η ολοκλήρωση του έργου της αποχέτευσης και οι συνδέσεις με το δίκτυο θα βελτιώσουν την ποιότητα των νερών της περιοχής.

Στη συζήτηση που έγινε, αναφέρθηκε ότι το έργο της αποχέτευσης στον Αγιο Φλώρο ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 από τα ΜΟΠ και τσ ΣΠΑ, αλλά δεν ολοκληρώθηκε και δε λειτούργησε ποτέ. Για το λόγο αυτό μάλιστα η χώρα μας κλήθηκε να επιστρέψει χρήματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ΔΕΥΑΚ με δύο εργολαβίες συνολικού ύψους 113.135,79 ευρώ αποκατέστησε τις ζημιές και ολοκλήρωσε το δίκτυο αποχέτευσης.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει 25 αιτήσεις κατοίκων για σύνδεση με το δίκτυο, σε σύνολο 80 σπιτιών.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ενημέρωσε ότι ίδιος κόμπακτ βιολογικός σχεδιάζεται και για το Πήδημα. Χαρακτήρισε θετικό γεγονός τη συνεννόηση με τους κατοίκους και εξέφρασε τη διαφωνία του με την κατασκευή βιολογικών σε όλες τις περιοχές της Μεσσηνίας, υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται σε αστικά κέντρα, σε παραλιακές περιοχές και σε πηγές - ευαίσθητους τόπους.

Γ.Σ.