Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου 2017 09:47

Ολα «παγωμένα» από Κυβέρνηση και Περιφέρεια: Φεύγει το 2017 χωρίς κανένα μεγάλο έργο στη Μεσσηνία

Χαμένη χρονιά ήταν για τη Μεσσηνία το 2017, καθώς κυβέρνηση και Περιφέρεια δεν μπόρεσαν όχι μόνο να ξεκινήσουν ένα μεγάλο έργο υποδομής, αλλά ούτε καν να ολοκληρώσουν τη διαγωνιστική διαδικασία που απαιτείται για την κατασκευή τους.

Συγκεκριμένα, στον νέο οδικό άξονα Πάτρα - Πύργος εκκρεμεί ακόμη ο διαγωνισμός για το 8ο τμήμα, ενώ δεν έχουν υπογραφτεί συμβάσεις ούτε για τα 7 τμήματα που υπάρχει ανάδοχος, καθώς δεν έχει ανάψει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Για τα τμήματα Καλό Νερό - Τσακώνα και Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος οι Μεσσήνιοι περιμένουν ακόμα τις μελέτες, ενώ  προχθές ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε ότι «μελετητικά, για αυτά τα έργα, θα έχουμε ωριμότητα σε λίγους μήνες». 

Στασιμότητα υπάρχει και στο θέμα της αναβάθμισης του αεροδρομίου Καλαμάτας: Κυβέρνηση και Περιφέρεια δεν συγκεντρώνουν τα χρήματα που απαιτούνται ώστε οι υποδομές του Διεθνούς Αερολιμένα να συμβαδίσουν με την αυξημένη δυναμική του, που θα μπορούσε να τον αναδείξει σε πύλη της Πελοποννήσου. 

Αναξιοποίητο παραμένει και το λιμάνι της Καλαμάτας καθώς η δημοτική αρχή περιμένει την επικαιροποίηση του μάστερ πλαν για να προχωρήσει σε ενέργειες αναβάθμισης με στόχο την προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων.

Εν τω μεταξύ ο διαγωνισμός για την πώληση της μαρίνας της Πύλου αναβλήθηκε δύο φορές το 2017, και σύμφωνα με τη νέα παράταση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν προσφορές (αν και εφόσον δεν δοθεί νέα παράταση) μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2018. 

Χαμένη χρονιά δεν ήταν όμως το 2017 μόνο για τα μεγάλα έργα υποδομών, αλλά και για τις αναμενόμενες ιδιωτικές επενδύσεις στον τουρισμό - καθώς η γνωστή ελληνική γραφειοκρατία και άλλοι... δαίμονες δεν επέτρεψαν την έναρξη των εργασιών για την επέκταση της Costa Navarino στην Πύλο και του Grace Kalamata στη Βελίκα.