Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018 08:59

11 χαμένα χρόνια για τα υδροπλάνα!

 

Από το 2007 επενδυτές έχουν εξαγγείλει τη δημιουργία υδατοδρομίου στην Καλαμάτα, με στόχο την έναρξη δρομολογίων με υδροπλάνο, αλλά εξαιτίας της ελληνικής γραφειοκρατίας που εμποδίζει τα επενδυτικά σχέδια μετέθεσε για το επόμενο καλοκαίρι τον στόχο έναρξης των πτήσεων.

Ο προηγούμενος στόχος που είχε τεθεί ήταν για το καλοκαίρι του... 2016, αλλά αποδείχτηκε πολύ αισιόδοξος για τα δεδομένα της ελληνικής γραφειοκρατίας. Εννοείται ότι αυτά τα 11 χαμένα χρόνια έχουμε ακούσει πολλές φορές τους τοπικούς άρχοντες και τους πολιτικούς να κάνουν δηλώσεις για τη συμβολή τους στο επενδυτικό σχέδιο δημιουργίας υδατοδρομίων.  Χθες όμως για μια ακόμα φορά πληροφορηθήκαμε από το ΑΠΕ: “Την επόμενη πλέον καλοκαιρινή περίοδο έχουν θέσει η Hellenic Seaplanes και Κινέζοι επενδυτές ως στόχο να πετάξουν τα πρώτα υδροπλάνα, καθώς όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, θεωρούν χαμένη τη φετινή χρονιά”.

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΧΙΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ

Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα από την αρχή ανατρέχοντας στο αρχείο της "Ε". Σύμφωνα λοιπόν με τα ρεπορτάζ της "Ε", το πρώτο επενδυτικό σχέδιο για τα υδροπλάνα κατατέθηκε την... εποχή των παχιών αγελάδων τον Ιούλιο του 2007.

“Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ) εξετάζει την πρόταση που κατέθεσαν ιδιωτικές εταιρείες για δημιουργία υδατοδρομίου στην Καλαμάτα με στόχο την έναρξη δρομολογίων με υδροπλάνο στη γραμμή Καλαμάτα - Λαύριο. Τα παραπάνω αναφέρονται σε χθεσινή ανακοίνωση του ΥΕΝ που εκδόθηκε με αφορμή την υπογραφή κοινών υπουργικών αποφάσεων για τη δημιουργία 26 νέων υδατοδιαδρόμων στην Ελλάδα” ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ της "Ε", ενώ ο εμπορικός διευθυντής της Αirsea Lines Μιχάλης Ασσαριώτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση της "Ε" δήλωνε: “Η Καλαμάτα μπορεί να γίνει συγκοινωνιακός κόμβος της Νότιας Πελοποννήσου καθώς διαθέτει αεροδρόμιο και λιμάνι”.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, “η εταιρεία έχει ζητήσει από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να δώσει άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα γιατί προτίθεται να δρομολογήσει υδροπλάνα στη γραμμή Καλαμάτα - Λαύριο, ενώ τα υδροπλάνα μπορούν να εκτελέσουν δρομολόγια από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα προς Γύθειο, Αρεόπολη, Μονεμβασιά και Κύθηρα. Μπορεί ο επισκέπτης που έρχεται στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας με πτήση τσάρτερ από το εξωτερικό, να συνεχίσει το ταξίδι του προς τους παραπάνω προορισμούς με υδροπλάνο είπε στην "Ε" ο κ. Ασσαριώτης”.

Η ανακοίνωση του ΥΕΝ για την αδειοδότηση νέων υδατοδρομίων ανέφερε: “Οι υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης και Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις τους για την κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών των μικρών και απομακρυσμένων νησιών, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς στην υπογραφή κοινών υπουργικών αποφάσεων για τη δημιουργία 26 νέων υδατοδιαδρόμων, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των προορισμών με υδροπλάνα σε 36. Ξεκίνησαν ήδη διαδικασίες για την έγκριση υδατοδρομίων στην περιοχή της Κρήτης, στη Σητεία, στον Αγιο Νικόλαο, στην Ιεράπετρα, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και στη Γαύδο. Δύο νέες εταιρείες εκδήλωσαν ήδη το ενδιαφέρον τους να δρομολογήσουν υδροπλάνα από τη Θεσσαλονίκη στη Χαλκιδική, στην περιοχή του Αγίου Ορους, στη Λήμνο, στη Μυτιλήνη, στη Χίο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από το Λαύριο προς Πάτρα, Καλαμάτα και Γύθειο. Επιδίωξη του ΥΕΝ είναι η περαιτέρω αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία για την ανάπτυξη δικτύου 30-40 υδροπλάνων που θα καλύπτουν τις συγκοινωνιακές ανάγκες όλης της νησιωτικής Ελλάδας. Σε συνδυασμό με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τη μελέτη για την ανάπτυξη εναλλακτικών συγκοινωνιακών μέσων, -όπως πλοίων μεγάλων ταχυτήτων που ίπτανται σε ύψος 10 μέτρων από τη θάλασσα- το ΥΕΝ σχεδιάζει να αναμορφώσει ριζικά τις συγκοινωνίες της νησιωτικής Ελλάδας και να τονώσει την τουριστική κίνηση, όχι μόνο των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών, αλλά και της ενδοχώρας”.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Τα χρόνια πέρασαν, η ελληνική οικονομία βυθίστηκε στην ύφεση, οι παλιοί επενδυτές αποχώρησαν, αλλά ήρθαν νέοι και πιο φιλόδοξοι. Το 2015 λοιπόν διαβάζουμε σε νέο ρεπορτάζ της "Ε": “Συνεχείς συναντήσεις και συσκέψεις στα υπουργεία Μεταφορών, Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, με στόχο την αποθαλάσσωση υδροπλάνων το καλοκαίρι 2016, κάνει η εταιρεία "Hellenic Seaplanes". Οι συναντήσεις γίνονται στο πλαίσιο τακτοποίησης όλων των εκκρεμοτήτων, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης για την ταχύτερη ανάπτυξη του δικτύου υδατοδρομίων στην Ελλάδα. Τόσο ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας όσο και ο γενικός γραμματέας Λιμενικής Πολιτικής Θ. Χριστόπουλος, επιβεβαίωσαν την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τη νέα δραστηριότητα, επισημαίνοντας τα πολλαπλά οφέλη για τη νησιωτική Ελλάδα. Αυτά είναι, μεταξύ άλλων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η περιφερειακή ανάπτυξη, η ανάπτυξη υποδομών και δικτύων, οι θετικές επιδράσεις στον τουρισμό, καθώς και η τόνωση της εγχώριας βιομηχανίας σε αυτή την κρίσιμη οικονομική καμπή. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της "Hellenic Seaplanes" Νικόλας Χαραλάμπους δήλωσε σχετικά: «Υπάρχει σε εξέλιξη μια συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει τον τομέα των υδροπλάνων. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τα υπουργεία και τις επιμέρους υπηρεσίες για να προσφέρουμε τη δική μας εμπειρία, έτσι ώστε μέσα από τη συνεργασία να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο πλαίσιο ανάπτυξης και λειτουργίας υδατοδρομίων»”.

ΝΕΑ ΑΝΑΒΟΛΗ

Κάπως έτσι φτάσαμε στο 2018 για να ενημερωθούμε χθες ότι: “Την επόμενη πλέον καλοκαιρινή περίοδο έχουν θέσει η Hellenic Seaplanes και Κινέζοι επενδυτές ως στόχο να πετάξουν τα πρώτα υδροπλάνα, καθώς όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, θεωρούν χαμένη τη φετινή χρονιά. Την ίδια στιγμή η διοίκηση της Hellenic Seaplanes, η Petrichor Capital Partners και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές από την Κίνα δηλώνουν έτοιμοι να ανοίξουν αυτή την επένδυση εάν τους δοθεί το “πράσινο φως”. Οπως τονίζεται, πρόκειται για επενδύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ που αφορούν στην ανάπτυξη του δικτύου υδατοδρομίων και στην αγορά στόλου αμφίβιων υδροπλάνων. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes S.A. κ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι «στην τελευταία συζήτηση με τους υπουργούς Μεταφορών και Ναυτιλίας ελήφθη η διαβεβαίωση ότι η διαδικασία αδειοδότησης έχει πλέον απλοποιηθεί σημαντικά και ότι πολύ σύντομα το νομοσχέδιο θα πάει στην Βουλή προς ψήφιση. Αναμένουμε πολλά από τα προβλήματα που υπήρχαν να έχουν επιλυθεί στο νέο νομοσχέδιο για την ανάπτυξη των υδροπλάνων και να διευκρινίζει τι μέλλει γενέσθαι για τις ιδιωτικές επενδύσεις στα υδατοδρόμια. Πρέπει να πω ότι υπάρχει πολύ καλή θέληση από την εταιρεία μας και τους επενδυτές για τα υδροπλάνα στην Ελλάδα και το αποτέλεσμα θα είναι πάρα πολύ καλό»”.

Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζουν όσα είχε υποστηρίξει ο Steven R. Earle διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας υδροπλάνων που επιχείρησε να επενδύσει στη Ελλάδα το... 2003. Γράφει μεταξύ άλλων ο Steven  Earle: “...από το 2003 έως το 2008 ήμουν διευθύνων σύμβουλος μιας νέας αεροπορικής εταιρείας που επένδυσε €20 εκατομμύρια στη χώρα, προκειμένου να αναπτυχθούν οι αερομεταφορές με υδροπλάνα μεταξύ απομονωμένων νησιών. Επρόκειτο για μια απαραίτητη υπηρεσία, σημαντική για την οικονομία, την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων και του κράτους. Η προσπάθεια αυτή μας έδωσε την ευκαιρία τόσο σε εμένα όσο και στους συνεργάτες μου, να έχουμε άμεση επαφή και πρόσβαση σε όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης, στους ανώτατους τραπεζικούς, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στους γραφειοκράτες και στα ΜΜΕ. Συγχρόνως γνωρίσαμε την ελληνική εργασιακή ηθική και κουλτούρα, καθώς και το νομικό πλαίσιο που διέπει την εργασία στη χώρα. Βρεθήκαμε όπως αποδείχθηκε, ως άλλη Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων...”.

Τι είδε η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων; Σύμφωνα με τον Steven Earle: “Καταρχάς, ολόκληρο το πολιτικό και οικονομικό τους σύστημα είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να ξεζουμίζει τις ξένες επενδυτικές προσπάθειες. Να αποσπά χρήματα από τις ξένες τράπεζες και τα άλλα κράτη. Στην πραγματικότητα, το χρέος, η οικονομική βοήθεια, η χρηματοδότηση της ανάπτυξης και η προσαρμογή των άλλων στο δυσλειτουργικό τους σύστημα αποτελεί μέρος του επιχειρηματικού τους σχεδίου. Οι πολιτικοί τους δεν αντιμετωπίζουν το χρέος ως τέτοιο, αλλά μάλλον ως εισόδημα. Το ελληνικό κράτος δέχεται χρήματα που δεν μπορεί, δεν θέλει και δεν έχει καμία πρόθεση να επιστρέψει. Είναι ένα υβριδικό είδος, που συνδυάζει τον κόλπο της πυραμίδας (Ponzi scheme), τον ζητιάνο και τον εξαρτημένο συγγενή”.

Η ελληνική πολιτική ελίτ καλείται να αποδείξει τα επόμενα χρόνια ότι ο Steven Earle έχει άδικο. Μέχρι τότε υδροπλάνα θα ακούμε και υδροπλάνα θα βλέπουμε μόνο στις... ταινίες.