Σάββατο, 09 Νοεμβρίου 2019 09:00

Καραμανλής σε Λαμπρόπουλο για Καλαμάτα - Ριζόμυλο: “Αποκλείεται χάραξη παραλιακού δρόμου”

Γράφτηκε από την
Καραμανλής σε Λαμπρόπουλο για Καλαμάτα - Ριζόμυλο: “Αποκλείεται χάραξη παραλιακού δρόμου”

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να συνεχίσει τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος σύμφωνα με τη μελέτη του "Μορέα", γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης της παραλιακής χάραξης: Αυτό είπε ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής στο βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν την Τρίτη στο υπουργείο Υποδομών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του κ. Λαμπρόπουλου για τη συνάντηση, οι αποφάσεις για το Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα θα ληφθούν όταν απαντήσει η Κομισιόν στα σχετικά κυβερνητικά αιτήματα. Υπενθυμίζουμε εδώ ότι η κυβέρνηση προκρίνει την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου μέσω επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης της "Ολυμπίας Οδού", αλλά δεν πρόκειται να ακυρώσει τους διαγωνισμούς για το Πάτρα - Πύργος χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών.

Επιστρέφοντας στην κυβερνητική επιλογή για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος αξίζει να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Λαμπρόπουλου, η χρηματοδότηση της παραλιακής χάραξης είναι αδύνατη γιατί μεταξύ άλλων ο δρόμος αυτός δεν ανήκει στα διευρωπαϊκά οδικά δίκτυα.

Με δεδομένη λοιπόν την κυβερνητική απόφαση για βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου, μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, που έχουν ταχθεί υπέρ της παραλιακής χάραξης. Υπέρ της παραλιακής χάραξης έχει ταχθεί και ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης, αλλά δεν θα κληθεί θεσμικά να γνωμοδοτήσει για τη μελέτη του "Μορέα". Αντιθέτως, θα γνωμοδοτήσουν τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Νίκας έχει δηλώσει πως δεν θα σταθεί εμπόδιο στις κυβερνητικές επιλογές, αναμένεται να μη γνωμοδοτήσει αρνητικά για τη μελέτη. Δεν αποκλείεται όμως να προτείνει μεγάλες τροποποιήσεις για το τμήμα του δρόμου που διέρχεται τον οικιστικό ιστό του Ασπροχώματος και διασχίζει κάθετα το υπάρχον σιδηροδρομικό δίκτυο. Αντίστοιχες τροποποιήσεις αναμένεται να προταθούν και από τη δημοτική αρχή Καλαμάτας, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η γνωμοδότηση της Κοινότητας Ασπροχώματος.

Σε κάθε περίπτωση, οι περιβαλλοντικές γνωμοδοτήσεις είναι αναγκαίες για να προχωρήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για την κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου για τη συνάντησή του με τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή:

«Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην πόλη της Καλαμάτας, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε με κατηγορηματικό τρόπο την πολιτική του βούληση για την γρήγορη κατασκευή του οδικού άξονα από την Καλαμάτα έως και την Μεθώνη, καθώς και την αναβάθμιση του Αερολιμένα της Καλαμάτας.

Την περασμένη Τρίτη 5 Νοεμβρίου επισκέφθηκα το υπουργείο Υποδομών και συναντήθηκα με τον υπουργό κ. Κώστα Α. Καραμανλή. Ο υπουργός διαβεβαίωσε για την συνέχιση των διαδικασιών, όπως έχουν ξεκινήσει, με την επιλογή της νέας χάραξης και όχι της παραλιακής, για την οποία δεν υπάρχει καμία δυνατότητα χρηματοδότησης και για τον επιπλέον λόγο, ότι αυτός ο οδικός άξονας δεν ανήκει στα διευρωπαϊκά δίκτυα.

Του εξέφρασα την στήριξή μου στην απόφαση της κυβέρνησης, όπως άλλωστε την είχα διατυπώσει και στην από 27/8/2019 ανακοίνωσή μου.

Στο εξής μέριμνα όλων μας είναι να προχωρήσουν όλα γρήγορα, ώστε να υπάρξει άμεση υλοποίηση των αποφάσεων της κυβέρνησης για την κατασκευή του δρόμου από την Καλαμάτα μέχρι την Μεθώνη και την αξιοποίηση και αναβάθμιση του Αεροδρομίου μας.

Με τον κ. Καραμανλή συζητήσαμε και για τον δρόμο Τσακώνα - Καλό Νερό - Πύργος -Πάτρα. Οπως με ενημέρωσε θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, μετά τις απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ευχαρίστησα τον υπουργό για την συνάντηση και το ενδιαφέρον του.

Στις 7 Νοεμβρίου, επισκέφθηκα το υπουργείο Περιβάλλοντος και στη συνάντηση που είχα με τον γενικό γραμματέα Κωνσταντίνο Αραβώση συζητήσαμε για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της νέας χάραξης από Καλαμάτα - Μεσσήνη - Ριζόμυλο, που υπολείπονται ώστε να υπάρξει διαβούλευση και εν συνεχεία να ακολουθήσει η δεύτερη φάση, που αφορά την δημοπράτηση, για την κατασκευή του άξονα από την Καλαμάτα έως την Μεθώνη με ΣΔΙΤ.

Συμφωνήσαμε, να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και να γίνουν τα προβλεπόμενα στον συντομότερο χρόνο.

Υπενθυμίζω, ότι, στις 27/8/2019 για το ίδιο θέμα είχα συναντηθεί στο υπουργείο και με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη».


NEWSLETTER