Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019 09:27

Αλλάζουν τέντα στον Επικούριο Απόλλωνα

Γράφτηκε από την
Αλλάζουν τέντα στον Επικούριο Απόλλωνα

Σε εξέλιξη είναι από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας. Τα έργα εντάσσονται σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με συνολικό προϋπολογισμό 2,8 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την αποκατάσταση των βορειότερων τμημάτων μακρών πτερών του ναού, ενώ πολύ σύντομα θα αντικατασταθεί και η τέντα που τον προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Πρώτη” του Πύργου (το οποίο υπογράφει ο Κώστας Αντωνόπουλος), όσον αφορά την αντικατάσταση του στεγάστρου, οι εργασίες θα υλοποιηθούν από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, και αυτή την εποχή γίνονται προεργασίες για τα μέτρα που θα ληφθούν στο υπόστεγο που θα γίνει το έργο. Οπως διαβάζουμε στο ίδιο ρεπορτάζ, συγκεκριμένα θα αντικατασταθεί η υπάρχουσα μεμβράνη επιφάνειας 4.500 τ.μ. και βάρους 6 τόνων με νέα από σύγχρονο, ειδικό για τον σκοπό αυτό υλικό.

Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα είναι ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της κλασικής αρχιτεκτονικής που, όπως έχει αναφέρει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλη - Ιριδα Κόλλια σε παλαιότερες δηλώσεις της σχετικά με το έργο, διασώζει ένα μεγάλο μέρος του δομικού υλικού του. Αξίζει να αναφέρουμε ότι, σε αναγνώριση της μοναδικότητάς του και των αξιών που αντιπροσωπεύει, ήταν το πρώτο μνημείο στην Ελλάδα που εντάχθηκε το 1986 στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Η αποκατάσταση του ναού αποτελεί εγχείρημα με σημαντικές ιδιαιτερότητες, λόγω της κατάστασης διατήρησης του μνημείου - και συγχρόνως επίπονο, πολυσύνθετο και χρονοβόρο επιστημονικό έργο. Οι τρέχουσες εργασίες αποτελούν τη φυσική συνέχεια του μέχρι σήμερα εκτελεσμένου έργου αναστήλωσης. Αποσκοπούν αφενός στην αποκατάσταση των τμημάτων των δύο μακρών πλευρών της περίστασης που εφάπτονται στο ήδη αποκατεστημένο βόρειο πτερό του ναού και αφετέρου την αναστήλωση τμήματος του επιστυλίου στη βόρεια όψη του ναού. Περιλαμβάνουν, επίσης, την απομάκρυνση από το μνημείο κιόνων στην ανατολική πλευρά και στη δυτική μακρά πλευρά, καθώς και την αποσυναρμολόγηση των υποκείμενων αρχιτεκτονικών μελών, των γειτονικών πλακών δαπέδου και των κρατευτών, συνολικά 68 λίθων της ευθυντηρίας και της κρηπίδας. Εργασίες απαραίτητες προκειμένου να γίνει η δομική τους αποκατάσταση, συντήρηση, ανάταξη και επανασύνδεση και εν τέλει η επανατοποθέτησή τους – ενώ προβλέπεται ακόμη η αποκατάσταση, συντήρηση και αναστήλωση τριών λίθων του επιστυλίου στη βόρεια όψη του ναού.

Να αναφέρουμε τέλος ότι ανασκαφές και αναστηλωτικές επεμβάσεις ξεκίνησαν το 1902 από την Αρχαιολογική Εταιρεία, ενώ το 1975 συστάθηκε η Επιτροπή Συντηρήσεως του Ναού του Επικουρίου Απόλλωνος, που ανέλαβε τον προγραμματισμό και τη σύνταξη των σχετικών μελετών για τα έργα συντήρησης και αναστήλωσης. Το 1982 έγινε ανασύσταση της επιτροπής και το υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε συστηματικά το εξαιρετικά δύσκολο έργο αποκατάστασης του μνημείου. Από το 1987 ο ναός προστατεύεται από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες με ειδικό στέγαστρο, που θα απομακρυνθεί μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών.


NEWSLETTER