Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2020 09:05

Επιτακτική ανάγκη η κατασκευή του Πάτρα-Τσακώνα: Η Αδριατική Οδός μοχλός τουριστικής ανάπτυξης

Τουλάχιστον 70 εκατ. Ευρωπαίοι κάνουν τουρισμό με το αυτοκίνητό τους, αλλά κανένας τους δεν πρόκειται να έρθει στη Μεσσηνία αφού το ελληνικό τμήμα της Αδριατικής Οδού παραμένει ανολοκλήρωτο στα τμήματα Πάτρα – Καλό Νερό –  Τσακώνα και Ιωάννινα – Κακαβιά.

Αν ολοκληρωθεί ποτέ ο Δυτικός Αξονας, η Καλαμάτα θα απέχει οδικώς από το Κότορ στο Μαυροβούνιο 10 ώρες, από το Ντουμπρόβνικ 11 ώρες, από την Τεργέστη 14 ώρες και από το Μόναχο 18 ώρες.

Η Αδριατική Οδός ξεκινά από την Τεργέστη, διέρχεται τη Σλοβενία, την Κροατία (δίπλα στις Δαλματικές ακτές), το Σπλιτ, και έχει φθάσει 8 χιλιόμετρα πριν από το Ντουμπρόβνικ. Υπολείπεται μόνο το μικρό κομμάτι της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και τα 38 χιλ. από το Ντουμπρόβνικ μέχρι το Μαυροβούνιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  Αλβανία έχει ολοκληρώσει το τμήμα Τίρανα – Κακαβιά και έχει δημοπρατήσει τον περιφερειακό δρόμο των Τιράνων (από το Δυρράχιο μέχρι τη Σκόδρα) και τα 50 χιλιόμετρα από τα Τίρανα μέχρι το Μαυροβούνιο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την κατασκευή του άξονα στο Μαυροβούνιο την έχει αναλάβει η εταιρεία «Ακτωρ» και έχει ολοκληρώσει το σύνολο των μελετών.

Οι παραπάνω πληροφορίες για την Αδριατική Οδό αναφέρονται σε ρεπορτάζ του ypodomes.com για το τμήμα  Ιωάννινα – Κακαβιά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ:

«Το 2020 είχαμε μία σημαντική εξέλιξη στην πορεία σημαντικού για την περιοχή έργου. Με μία συμφωνία-πρότυπο το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μετέφερε την ευθύνη υλοποίησης στην Περιφέρεια Ηπείρου. Πρόκειται για μία κίνηση άνευ προηγουμένου για ένα τέτοιου μεγέθους έργο. Πρόκειται για έναν “πιλότο” με άγνωστα προς το παρόν αποτελέσματα.

Ουσιαστικά η Περιφέρεια ανέλαβε τη μελετητική και χρηματοδοτική ωρίμανση του έργου πράγμα που -στο καλό σενάριο- εφόσον λειτουργήσει θα αποτελέσει πρότυπο για παρόμοια έργα στη χώρα. Ωστόσο πολλοί πολιτικοί και παράγοντες εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους για την κίνηση αυτή.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης έχει διαφωνήσει με την κίνηση αυτή θεωρώντας ότι η υλοποίηση του έργου θα είχε περισσότερες πιθανότητες μέσω της κεντρικής κυβέρνησης. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος μιλώντας στο ypodomes.com εκφράζει την αγωνία του για την έκβαση αυτής της υπόθεσης.

“Η αγωνία μας είναι αν η Περιφέρεια θα καταφέρει να υλοποιήσει αυτό το μεγάλο για την περιοχή έργο και στεναχώρια που το υπουργείο Υποδομών δεν ανέλαβε ένα οδικό έργο που είναι διακρατικό. Το Ιωάννινα – Κακαβιά ενώνει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με τα Ιωάννινα, το αεροδρόμιο, τη ΒΙΠΕ και συνδέεται με το οδικό δίκτυο της Αλβανίας στην περιοχή της Κακαβιάς. Το έργο είναι εθνικής σημασίας” υπογραμμίζει ο ίδιος.

Το Ιωάννινα – Κακαβιά έχει σήμερα μελέτες στο τμήμα Πεδινή (Ιωάννινα) – Καλπάκι, συνολικού μήκους περίπου 28χλμ. Παρακάμπτει την πόλη των Ιωαννίνων και περνά στο βόρειο τμήμα των Ζαγοροχωρίων για να φτάσει με δίιχνη χάραξη (δηλαδή 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση) μέχρι το Καλπάκι. Οι μελέτες έχουν και εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.

Από εκεί και έπειτα μελέτες απαιτούνται για το τμήμα Καλπάκι – Γέφυρα Αγίων καθώς δεν υπάρχουν και είναι μία έλλειψη στο συνολικό “φάκελο” του δρόμου Ιωάννινα – Κακαβιά.

Στο τμήμα Γέφυρα Αγίων μέχρι το συνοριακό πέρασμα στην Κακαβιά υπάρχει δρόμος με 1 λωρίδα + ΛΕΑ (Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης). Εδώ πολλές φορές υπάρχει ένα μπέρδεμα καθώς πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για δρόμο με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση. Παράγοντες της περιοχής θεωρούν ότι με μία απλή αναβάθμιση, χωρίς μεγάλα έργα και με την κατασκευή από την Πεδινή μέχρι το Καλπάκι, θα ολοκληρωθεί το έργο.

Το κόστος σήμερα εκτιμάται σε περίπου 340 εκατ. ευρώ, ενώ όπως σημειώνουν πηγές με γνώση στο θέμα, οι καθημερινές του ροές το καθιστούν απαγορευτικό για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ή την απευθείας είσοδο του σε σχήμα παραχώρησης.

Όπως τονίζει ο κ. Πλιάσκος, υπάρχουν δεσμευμένες εκτάσεις για την υλοποίηση του αυτοκινητόδρομου που κρατούν “ομήρους” τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Σημειώνει δε πως από το 2019 δεν υπάρχει γνώση αν εξακολουθούν να δεσμεύονται και για αυτό το λόγο έχει σταλεί επιστολή στο υπουργείο Υποδομών.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, που έχει αναλάβει το μεγάλο αυτό στοίχημα, εκτιμά ότι περίπου μέχρι το τέλος του 2021 θα έχει μία πλήρη εικόνα για την εξέλιξη της υλοποίησης του έργου, κάνοντας χρήση όλων των πιθανών σεναρίων και χρηματοδοτικών καναλιών».