Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2021 08:31

Δήμος Καλαμάτας: Διεκδίκηση φράγματος στην Αρτεμισία

 

Τη μελέτη για τη δημιουργία φράγματος στην Αρτεμισία διεκδικεί ο Δήμος Καλαμάτας, στο πλαίσιο υλοποίησης του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου του “Μορέα” για τη θωράκιση της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Η προμελέτη για το συγκεκριμένο φράγμα παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου από τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και τον δημοτικό σύμβουλο - γεωλόγο Μιχάλη Αντωνόπουλο που τη συνέταξε.

Ο κ. Βασιλόπουλος εξήγησε ότι ο δήμος ζητεί συνοδές μελέτες με το έργο, επιδιώκει να αποκτήσει ολοκληρωμένες μελέτες και τα χρήματα για τα έργα θα βρεθούν. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το μεγάλο αντιπλημμυρικό βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση των μελετών, προκειμένου να ακολουθήσει η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Πρόκειται για μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές του δήμου, ανάντι και κατάντι του αυτοκινητοδρόμου του “Μορέα”, που στην πρώτη φάση προϋπολογισμού 79 εκ. ευρώ αφορούν παρεμβάσεις ευρείας κλίμακας στο Νέδοντα και πάνω απ’ αυτόν (σήραγγα συγκέντρωσης των νερών από τα ρέματα δυτικά του Νέδοντα, εκβάθυνση και διαπλάτυνση του χειμάρρου).

Ο κ. Βασιλόπουλος ενημέρωσε ότι σε συνέχεια της σύσκεψης στις 5 Αυγούστου στο Δημαρχείο, με τη συμμετοχή του γενικού διευθυντή του υπουργείου Υποδομών Γιάννη Καρνέση και μελετητών του “Μορέα”, την επόμενη εβδομάδα ο δήμος θα αποστείλει στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών έγγραφο που θα περιλαμβάνει τις προτάσεις του, μελέτες και παρεμβάσεις για τις οποίες θα ζητηθεί υποστήριξη. Επεσήμανε ότι ο δήμος θα προτείνει μία μελέτη που θα αφορά τον λεγόμενο μικρό περιμετρικό, προκειμένου να κατέβει το αντιπλημμυρικό της Παναγίτσας, μία μελέτη βόρεια του Νέδοντα, ώστε να μπορέσει να γίνει οριοθέτηση του ποταμού για την ανάπτυξη της εκεί ζώνης, καθώς και μία μελέτη για ενδεχόμενο σκέπασμα του Νέδοντα από το βόρειο πάρκινγκ έως την εκβολή του Καραμπογιά ή τη στατική ενίσχυση του βόρειου πάρκινγκ.

Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε στην προτεινόμενη προμελέτη που έχει εκπονήσει ο Μιχ. Αντωνόπουλος για ένα φράγμα, κατασκευή ταμιευτήρα εμπλουτισμού άρδευσης και ύδρευσης στην περιοχή της Αρτεμισίας.

Παρουσιάζοντας στοιχεία της προμελέτης, ο Μιχ. Αντωνόπουλος ανέφερε ότι η υλοποίηση φράγματος στο υδατόρεμα Αρτεμισίας - Λουρίας, στην περιοχή Αγιος Νικόλαος - Λουρία της  Αρτεμισίας αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή και την εξυπηρέτηση αναγκών σε νερό. Συγκεκριμένα, στην περιοχή υπάρχει η επιθυμία κάλυψης αρδευτικών και υδρευτικών αναγκών και ο τεχνητός εμπλουτισμός των υπόγειων υδροφορέων. Η συγκέντρωση αποθεμάτων στον ταμιευτήρα συν τοις άλλοις θα αποτελεί και μέρος άντλησης νερού σε περίπτωση πυρκαγιάς, όπως επίσης και διοχέτευσης νερού στους πυροσβεστικούς κρουνούς και τις δεξαμενές της ευρύτερης περιοχής του Ταϋγέτου. Σε περίπτωση έντονων πλημμυρικών φαινομένων που εμφανίζονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, θα έχει τη δυνατότητα συγκράτησης σημαντικής ποσότητας των πλεοναζόντων υδάτων, ενώ θα δώσει δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης με δραστηριότητες αναψυχής στις ορεινές κοινότητες. Ακόμα, είπε ότι η λεκάνη κατάκλισης είναι μόνο 135.000 τ.μ. που το καθιστά ιδιαίτερα διαχειρίσιμο από άποψη κόστους και περιβαλλοντικής διαχείρισης, ενώ δίνει μεγάλο ωφέλιμο όγκο ταμιευτήρα που υπερβαίνει τα 1.300.000 κυβικά μέτρα. Δήλωσε, επίσης, ότι με την κατασκευή του επιλύονται δύο σημαντικά τεχνικά υδραυλικά και κυρίως περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν: Τον τεχνητό εμπλουτισμό των υδροφορέων ανάντι της Καλαμάτας και κυρίως της λεκάνης του Νέδοντα και εξισορροπεί τις αρνητικές επιπτώσεις από την έλλειψη υδάτων, λόγω της εκτροπής με το αντιπλημμυρικό έργο του “Μορέα”. Τη δυνατότητα ανάσχεσης ή κατακράτησης της κρίσιμης ποσότητας των πλεοναζόντων υδάτων για την πλημμυρική παροχή 50 ετών. Η υδρολογική λεκάνη που σχεδιάζεται με το φράγμα καλύπτει μια έκταση της τάξης των 19 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που αντιστοιχεί στο 17% της συνολικής λεκάνης του Νέδοντα, αλλά από άποψη όγκου αντιστοιχεί σε πολύ περισσότερο νερό πλημμυρικής παροχής που ίσως υπερβαίνει το 25% της συνολικής πλημμυρικής παροχής του.

Ο κ. Αντωνόπουλος ανέφερε ότι το φράγμα δεν μπορεί να γίνει πιο κάτω, μετά τη Νέδουσα και το Καρβέλι, γιατί είναι ακατάλληλα τα πετρώματα.

Γ.Σ.