Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022 09:18

Τον Φεβρουάριο ανάδοχος στο Καλαμάτα - Μεθώνη - Δημοπράτηση σήραγγας το Μάιο για Τζάνε - Καλαμάκι

Η σήραγγα κάτω από τα αρχαία στο Τζάνε - Καλαμάκι, προϋπολογισμού 18,8 εκ. ευρώ, θα δημοπρατηθεί τέλη Μαΐου, ο ανάδοχος στο Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη θα ανακηρυχθεί τέλη Φεβρουαρίου, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα υπογραφεί η σύμβαση για το Κορυφάσιο - Ρωμανού, ώστε στη συνέχεια να γίνει εκκίνηση των διαδικασιών για το έργο παράκαμψης της Γιάλοβας.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά μετά τη συνάντηση που είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή  και τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Το έργο της σήραγγας στην Αρχαία Κορώνη πάνω από το Πεταλίδι, στο τμήμα  Τζάνε - Καλαμάκι, θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Όταν ολοκληρωθεί, θα παραδοθεί συνολικά στην κυκλοφορία η παράκαμψη του Πεταλιδίου δίνοντας ανάσα στη μεσσηνιακή κωμόπολη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πεταλίδι αναμένεται να βρεθεί στο κέντρο της ταξιδιωτικής και οικιστικής αγοράς που θα ανοίξει όταν λειτουργήσουν οι δυναμικότητας 3.000 κλινών μονάδες της Costa Navarino στον Ριζόμυλο. Το μόνο που φοβούνται οι αρχές για την ολοκλήρωση του Τζάνε - Καλαμάκι είναι να μην πέσει η σήραγγα πάνω σε άλλα μνημεία της Αρχαίας Κορώνης και σταματήσει πάλι το έργο. Σε διαφορετική περίπτωση, τα 9 χιλιόμετρα του δρόμου θα παραδοθούν συνολικά στην κυκλοφορία διευκολύνοντας την κίνηση προς Χράνους, Αγιο Ανδρέα και Λογγά.

Αισιόδοξα είναι τα νέα και για το δρόμο Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο ανάδοχος να ανακηρυχθεί πριν τα τέλη Φεβρουαρίου. Σε αυτή την περίπτωση και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι εργασίες για την κατασκευή του δρόμου δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν εντός του 2022 και άρα όλα τα τμήματά του να έχουν παραδοθεί στην κυκλοφορία το 2026. Οι λεπτομέρειες τόσο για την ακριβή χάραξη του δρόμου όσο και για το χρονοδιάγραμμα έναρξης και αποπεράτωσης των εργασιών σε κάθε τμήμα του, αναμένεται να γίνουν γνωστές μετά την ανακήρυξη του αναδόχου.

Η σύμβαση για το δρόμο Κορυφάσιο - Ρωμανού ανοίγει το δρόμο και για την παράκαμψη της Γιάλοβας, καθώς προβλέπει την κατασκευή κόμβου στην απόληξη του νέου δρόμου Γαργαλιάνοι - Ρωμανού. Από τον κόμβο του Ρωμανού θα ξεκινά ουσιαστικά η παράκαμψη της Γιάλοβας, που θα απολήγει σε κόμβο στο δρόμο Καλαμάτα - Πύλος.

Θ.Λ.