Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022 08:46

Απαντήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέχρι το 2023 - Έρευνες σε Κυπαρισσιακό και νοτιοδυτικά της Μεσσηνίας

Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος, καθώς και το τμήμα νοτιοδυτικά της Μεσσηνίας που ονομάζεται "Δυτικά Κρήτης" αλλά ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι 2 από τις 6 περιοχές της Ελλάδας στις οποίες θα επιταχυνθούν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, με στόχο μέχρι το τέλος του 2023 να γνωρίζουμε αν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το ενδιαφέρον εστιάζεται σε 6 περιοχές: «Η μία βρίσκεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Περιφέρεια Ηπείρου, σε σημείο -θα τονίσω- όπου θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή περιβαλλοντική προστασία. Πέντε σε θαλάσσιες περιοχές, στο Ιόνιο οι δύο, στον Κυπαρισσιακό, δύο δυτικά-νότια της Κρήτης».

Κατά τη σύσκεψη στην οποία προήδρευσε χθες το πρωί στην έδρα της ΕΔΕΥ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ανακοινώνουμε σήμερα την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι πιθανό -το τονίζω, δεν είμαστε βέβαιοι- να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες, με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η σημερινή συγκυρία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν αναδείξει «δομικές ενεργειακές αδυναμίες» της Ευρώπης, με συνέπειες για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, όμως παράλληλα έχει αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά του φυσικού αερίου και στο σκέλος της παραγωγής.

«Θέλω να τονίσω ότι ως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η εμπορική εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου συχνά δεν αποτελούσε μια οικονομικά ελκυστική ευκαιρία για νέες χώρες οι οποίες μπαίνουν σε αυτό το παιχνίδι, όπως η Ελλάδα, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου. Αυτό, όμως, είναι μία πραγματικότητα η οποία έχει αλλάξει, και η πορεία των τιμών φυσικού αερίου διεθνώς, τα σχέδια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, αλλά και η σημασία που γνωρίζουμε ότι θα παίζει το φυσικό αέριο για τα επόμενα χρόνια, για τις επόμενες δεκαετίες ως καύσιμο μετάβασης, ουσιαστικά μας υποχρεώνει να επαναπροσδιορίσουμε τη στρατηγική μας» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Η εντολή μου, λοιπόν, για την επιτάχυνση των ερευνών για φυσικό αέριο δεν υπονομεύει σε καμία περίπτωση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να ηγηθεί της πράσινης μετάβασης. Ο σκοπός μας είναι πολύ απλός: εφόσον έχουμε αξιοποιήσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από εθνικό πλούτο.

Η ανάπτυξη όμως των ΑΠΕ, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παραμένει η ραχοκοκαλιά της προσπάθειάς μας και είναι αυτή η οποία τελικά θα μας επιτρέψει να εξασφαλίσουμε και την οικονομική βιωσιμότητα της πράσινης μετάβασης.

Και με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε τελικά το εθνικό, το οικονομικό, το κοινωνικό, το περιβαλλοντικό συμφέρον, σε μία εποχή πρωτοφανούς αύξησης του ενεργειακού κόστους για τους πολίτες και αυξημένης γεωπολιτικής αστάθειας, που έχει αναδείξει, δυστυχώς, δομικές ενεργειακές αδυναμίες της Ευρώπης.

Η επιτάχυνση, λοιπόν, της εκμετάλλευσης των εθνικών ενεργειακών πόρων της χώρας μας θα μας επιτρέψει, εφόσον είμαστε τυχεροί και μπορέσουμε να έχουμε αξιοποιήσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου, να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία, την ενεργειακή μας ασφάλεια. Αλλά θα ξεκλειδώσει έναν τομέα με τεράστιες οικονομικές δυνατότητες, που μπορεί πραγματικά να συμβάλει και στην ανάληψη του κόστους της πράσινης μετάβασης.

Είμαι, λοιπόν, πολύ χαρούμενος που μας δίνεται η δυνατότητα σήμερα να μπορέσουμε να κάνουμε μία νέα αρχή σε αυτή τη διαδικασία. Και θέλω να επαναλάβω ακόμα μία φορά ότι, όταν μιλάμε για έρευνες στον τομέα του φυσικού αερίου, των υδρογονανθράκων, κανείς δεν μπορεί ποτέ να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα. Έχουμε ενδείξεις -θα το ξαναπώ, ενδείξεις- που μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους.

Οφείλουμε όμως ως χώρα να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Αυτό θα το γνωρίζουμε πια μετά βεβαιότητας στο τέλος του ’23 κι από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε στη λήψη των αποφάσεων για το τι θα κάνουμε τη μεθεπόμενη μέρα».