Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013 07:32

5,5 χρόνια η κοροϊδία για το αεροδρόμιο

Στα λόγια και τις υποσχέσεις έχουν μείνει εδώ και χρόνια τα έργα αναβάθμισης κι εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου Καλαμάτας. Απ’ αυτά που είχαν εξαγγελθεί το 2008 από την τότε διοίκηση της ΥΠΑ, δεν έγινε ούτε η περιορισμένη επέκταση του κτηρίου του αεροσταθμού, που μαζί με κάποιες άλλες παρεμβάσεις είχαν υπολογιστεί στα 2 εκ. ευρώ.

 

Την αφορμή για να ασχοληθούμε με το θέμα μας την έδωσε η μεγάλη αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών στο αεροδρόμιο Καλαμάτας -από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο-, δεύτερη πανελλαδικά μετά τη Μύκονο καθώς και έγγραφο - απάντηση της ΥΠΑ σε αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας το Μάρτιο του 2008.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, η ΥΠΑ εκπόνησε σχέδιο ανάπτυξης του αεροδρομίου (μάστερ πλαν), που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2002, με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών της κίνησης του 2020. Στα πλαίσια της μελέτης αυτής προτείνονταν τα ακόλουθα έργα: Επέκταση του κτηρίου του αεροσταθμού, προϋπολογισμού 8,8 εκ. ευρώ. Επέκταση δαπέδου αεροσκαφών και συνδετήριοι τροχόδρομοι, προϋπολογισμού 4,5 εκ. ευρώ. Απαλλοτρίωση έκτασης 40 στρεμμάτων για την επέκταση του δαπέδου αεροσκαφών και για βοηθητικές εγκαταστάσεις. Το συνολικό κόστος των έργων αυτών υπολογιζόταν στα 15 εκ. ευρώ σε τιμές του 2002. Στο έγγραφο τονιζόταν ότι "η υλοποίησή τους δεν είναι εφικτή κατά το τρέχον διάστημα, λόγω στενότητας των οικονομικών πόρων της ΥΠΑ από το τέλος εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης αεροδρομίων. Επίσης, δεν κατέστη δυνατή η ένταξη των έργων αυτών στο τομεακό πρόγραμμα των μεταφορών (4ο ΚΠΣ), του οποίου οι περιορισμένοι πόροι διατίθενται για βασικές ανάγκες των διεθνών αεροδρομίων, από τα οποία διέρχεται  το 80% της αεροπορικής κίνησης".

Η ΥΠΑ διευκρίνιζε ότι για τους λόγους αυτούς θα προχωρούσε στην αναβάθμιση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου, συνολικού κόστους 2 εκ. ευρώ. Από τα 3, όμως, πιο σημαντικά έργα, το πιο σοβαρό δεν έγινε. Αφορούσε την περιορισμένη επέκταση του κτηρίου του αεροσταθμού (στην ανατολική πλευρά του) προς την πόλη κατά 4 μέτρα με ενσωμάτωση του υπάρχοντος ημιυπαίθριου χώρου. Εγιναν η επισκευή της μόνωσης, η εξωτερική συντήρηση του κτηρίου και η τοποθέτηση κάποιων συσκευών ελέγχου.

Το κακό είναι ότι τα έργα που επισημαίνονται στο μάστερ πλαν με ορίζοντα το 2020 κι έχουν μελετηθεί το 2001 και 2002, ενώ βρισκόμαστε ήδη στο 2013, δεν είναι σίγουρο αν και πότε θα γίνουν. Τα έχουν αφήσει μάλλον για να τα κάνει ο ιδιώτης, που θα πάρει τη λειτουργία και την εκμετάλλευση του αεροδρομίου. Και θα τα κάνει, αν κονομήσει, αν δεν χάσει.

 

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης έχει ανακοινώσει άλλα έργα με τη χρηματοδότηση των 15 εκ. ευρώ από το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ: Νέο πύργου ελέγχου, ανακατασκευή της επιφάνειας του αεροδιαδρόμου, φωτοσήμανση διαδρόμου και τροχοδρόμου. Για την ώρα, πάντως, δεν έχει φτιαχτεί ούτε ο κόμβος εισόδου - εξόδου του αεροδρομίου, κόστους 1 εκ. ευρώ, που σχεδιαζόταν από τον Ιούνιο - Ιούλιο του 2011!!