Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013 12:30

Οι απαλλοτριώσεις σταμάτησαν τη βελτίωση του δρόμου Βελίκα - Νιοχώρι


Η εκκρεμότητα με τις απαλλοτριώσεις έχει σταματήσει ένα ακόμα έργο της Μεσσηνίας, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για τη βελτίωση του δρόμου Βελίκα - Νεοχώρι Αριστομένη, προϋπολογισμού 955.000 ευρώ που υλοποιεί ο Δήμος Μεσσήνης.

Το έργο ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι και σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφηκε, θα τελείωνε φέτος, μετά από ένα χρόνο. Ουσιαστικά ξεκίνησε να δουλεύεται την άνοιξη, οπότε χρειάστηκε -και ήδη του δόθηκε- παράταση μέχρι το Νοέμβριο. Παράταση που είναι σίγουρο πως δε θα φθάσει και το έργο θα πάει για το 2014.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος υποστήριξε ότι «το έργο δουλεύεται, όπου υπάρχει συναίνεση ιδιοκτητών». Πάντως, στην αυτοψία που κάναμε, στο δρόμο από τη Βελίκα έως το Νεοχώρι, δε δούλευε κανείς και κανένα μηχάνημα. Εχει γίνει διαπλάτυνση σε αρκετά σημεία, έχουν μπει πασσαλάκια στις άκρες του δρόμου, αλλά μέχρι εκεί. Ο δρόμος παραμένει επικίνδυνος και οι οδηγοί πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή. Σε κάποιο σημείο έχει στηθεί και η ταμπέλα για την ταυτότητα του έργου.
Ο δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι «δεν έχει βγει ακόμα η απόφαση του δικαστηρίου -εκδικάστηκε στις 9 Απριλίου- για τον καθορισμό τιμής μονάδας στις απαλλοτριούμενες εκτάσεις». Παρατήρησε πως «έχουμε τη διαβεβαίωση των κατοίκων της Βελίκας ότι δε θα υπάρξει καμία προσφυγή μετά την ανακοίνωση της τιμής και γι’ αυτό τους ευχαριστούμε».
Με την ευκαιρία να ενημερώσουμε ότι τη Δευτέρα το Περιφερειακό Συμβούλιο θα γνωμοδοτήσει επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη συνέχιση του έργου, για την παράκαμψη του Νεοχωρίου από την ανατολική πλευρά και τη βελτίωση του δρόμου από το Νεοχώρι έως την 8η επαρχιακή οδό, του δρόμου από και προς το Στρέφι. Γι’ αυτό ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι «το έργο μπορεί να προλάβει το ΕΣΠΑ. Εχουμε την προφορική δέσμευση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη για την ένταξή του στο ΠΕΠ του ΕΣΠΑ».
Να υπενθυμίσουμε ότι εξαιτίας των απαλλοτριώσεων που δεν είχαν συντελεστεί, έμεινε στη μέση το έργο του νέου δρόμου Ρωμανού - Γαργαλιάνοι που χρηματοδοτήθηκε από το Γ’ ΚΠΣ και έπρεπε να έχει τελειώσει από το 2009. Πρόβλημα απαλλοτριώσεων αναμένεται να προκύψει και στο έργο Τζάνε - Καλαμάκι, στο δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη, που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, έχει δημοπρατηθεί από τις 25 Σεπτεμβρίου 2012, αλλά ακόμα δεν έχει υπογραφεί ούτε σύμβαση με τον ανάδοχο, καθώς είχε μπλέξει σε εργολαβικές διενέξεις. Είναι έργο με αρκετές απαλλοτριώσεις, καθώς αφορά τις παρακάμψεις Τζάνε και Πεταλιδίου.