Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022 08:45

Στον… αέρα ακόμα σπίτια στην Αλαγονία από τις κατολισθήσεις του 2019 στον Ταΰγετο

 

Σπίτια στην Αλαγονία που επλήγησαν από τις κατολισθήσεις του 2019, εξακολουθούν να “βρίσκονται στον αέρα” και να απειλούνται με κατάρρευση, παρά την εργολαβία των 3 εκ. ευρώ και άλλες που υλοποιήθηκαν από το Δήμο Καλαμάτας.

Για το γεγονός αυτό ο πρόεδρος της Αλαγονίας Γιώργος Καζάκος εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του και την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου την περασμένη Παρασκευή.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ενέκρινε την επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης του έργου αποκατάστασης και βελτίωσης του κύριου οδικού δικτύου κοινοτήτων Ταϋγέτου, προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ, έως τις 21 Νοεμβρίου, υποχρεωτικά, σύμφωνα με πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης, για έργα που εκτελούνται με μεγάλες εκπτώσεις, με τιμές πριν τις ανατιμήσεις.

Το έργο υλοποιείται από την εταιρεία “Ανταίος” με έκπτωση 58,55% και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (είχε εγκριθεί το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπουργίας Αλέξη Χαρίτση). Η συμβατική προθεσμία ήταν μέχρι τις 21 Ιουνίου 2020 και η 4η και τελευταία παράταση έως τις 21 Ιουλίου.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Αλαγονίας Γ. Καζάκος επεσήμανε με ανησυχία ότι “άλλο χειμώνα δεν αντέχει η Αλαγονία, θα «φύγουν» σπίτια”.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος  Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος απάντησε ότι “πάει πολύ καλά το έργο. Εχουν γίνει εργασίες σε Νέδουσα και Αλαγονία, τώρα γίνονται σε Ελαιοχώρι και Περιβολάκια” και διευκρίνισε πως “αυτό δεν είναι στην εργολαβία των 3 εκ. ευρώ”.

Ο πρόεδρος της επιτροπής - αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης είπε πως “ό,τι προβλέπεται θα γίνει”.

Ο Γ. Καζάκος επεσήμανε ότι “η αγωνία είναι των κατοίκων που «κρέμονται» τα σπίτια τους” και σημείωσε πως “είχα καταθέσει υπόμνημα, που το έχουν υπογράψει 350 κάτοικοι. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι έχει γίνει μόνο το 10%. Το αποστραγγιστικό έργο του πατατόσπορου είναι στο μηδέν. Η μελέτη του έργου των 3 εκ. ευρώ είναι το 2016 και οι κατολισθήσεις το 2019. Τα χρήματα αρχικά ήταν για τα χωριά του τέως Δήμου Αλαγονίας”.

Ο Σαρ. Μαρινάκης παραδέχθηκε ότι “έπρεπε να είχαν προηγηθεί τα θέματα ασφάλειας” και ο Δ. Μαστραγγελόπουλος επέμεινε πως “η μελέτη δεν λέει κάτι για σπίτια, είναι για οδοποιία. Ο,τι λέει για οδοποιία θα γίνει”.

Γ.Σ.