Κυριακή, 11 Αυγούστου 2013 07:39

Μέσα στο 2014 ολοκληρώνεται ο αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο - Σπάρτη (φωτογραφίες)

Μέσα στο 2014 θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί ο αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο - Σπάρτη, μήκους 46 χιλιομέτρων, η απόσταση Καλαμάτα - Σπάρτη θα διανύεται ξεκούραστα και με ασφάλεια σε 45', ενώ με το έργο αυτό οι μεγάλες πόλεις της Νότιας Πελοποννήσου θα έρθουν πιο κοντά, και η ευρύτερη περιοχή θα γίνει μια γειτονιά. Μέσα στο 2014 αναμένεται να ολοκληρωθεί και ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος της Καλαμάτας.

Για την ακριβή ημερομηνία παράδοσης του Λεύκτρο - Σπάρτη κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά αυτή την περίοδο, ούτε στο υπουργείο Υποδομών, ούτε στον κατασκευαστικό όμιλο "Μορέας". Το υπουργείο, πάντως, αναζητεί τρόπο, ώστε να παραδώσει το σημαντικό οδικό έργο το συντομότερο δυνατό, έστω και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του. Το σενάριο, όμως, για παράδοση ενός μεγάλου μέρους στο τέλος του 2013 είναι από αδύνατο μέχρι ακατόρθωτο.

Η "Ε" περπάτησε όλο το Λεύκτρο - Σπάρτη με τη βοήθεια των υπευθύνων του "Μορέα", του διευθυντή του έργου Θανάση Σπανού.

Η συμβατική υποχρέωση ολοκλήρωσης του έργου είναι τον Ιούνιο του 2014. Το έργο, όμως, έχει καθυστερήσει 9 μήνες, από το Σεπτέμβριο του 2012 έως και το φετινό Ιούνιο, λόγω παύσης πληρωμών από τις τράπεζες. Για την ώρα κανείς δεν μπορεί να πει, αν ο "Μορέας" θα χρειαστεί άλλους 9 μήνες για να ολοκληρώσει το έργο. Το πιθανότερο είναι να μην χρειαστεί όλο αυτό το διάστημα και το Λεύκτρο - Σπάρτη να ολοκληρωθεί μέσα στο 2014.

Τα 35 χιλιόμετρα είναι ασφαλτοστρωμένα και στα πρώτα 10 χλμ. έχει πέσει και ο τελευταίος, ο αντιολισθηρός ασφαλτοτάπητας. Είναι έτοιμα τα διόδια Πετρίνας, ο ανισόπεδος κόμβος Λογκανίκου, χθες παραδόθηκε η άνω διάβαση Καστορίου και ολοκληρώνεται ο ανισόπεδος κόμβος Πελλάνας, ενώ ξεκίνησε και η κατασκευή του ΣΕΑ Πελλάνας (στο σημείο που βρίσκεται το εργοτάξιο, απέναντι στο ρεύμα προς Σπάρτη).

Τα τελευταία 11 χιλιόμετρα μέχρι την είσοδο της Σπάρτης, στην υφιστάμενη εθνικό οδό Σπάρτης - Τρίπολης έχουν καθυστερήσει. Υπάρχει ζήτημα με τα αρχαία που έχουν βρεθεί σε διάφορα σημεία, σε κάποια από τα οποία μάλιστα δουλεύουν ακόμα και τώρα αρχαιολόγοι κι εργάτες.

Στο τελευταίο αυτό τμήμα έχουν φτιαχτεί οι 3 γέφυρες στον Ευρώτα, η μεγαλύτερη μήκους 360 μέτρων και μια γέφυρα χειμάρρου κοντά στη Σπάρτη. Σε ορισμένα σημεία το έργο βρίσκεται στα χωματουργικά και δεν έχει διανοιχθεί ο δρόμος σε όλο το πλάτος.

 Για να προχωρήσει πιο εντατικά το έργο θα πρέπει να επιλυθούν τα ζητήματα με τα αρχαία. Στο τελευταίο τμήμα των 11 χλμ. πρόκειται να κατασκευαστούν και δύο "κατ εντ κάβερ".