Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022 08:30

Προχωρά το αντιπλημμυρικό στα Γιαννιτσάνικα

 

Φρεατοπάσσαλοι κατασκευάζονται στο αντιπλημμυρικό έργο του “Μορέα” στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της Καλαμάτας, που έχει ξεκινήσει και υλοποιείται στα Γιαννιτσάνικα.

Οι πάσσαλοι χρειάζονται για αντιστήριξη, για την προστασία από τα πρανή(και στις δύο πλευρές) του υπόγειου αγωγού που θα συγκεντρώνει τα νερά από τα ρέματα Πολιτέικο Ι και ΙΙ και θα τα οδηγεί στο ρέμα Κερεζένια και μέσω αυτού στη θάλασσα.

Πρόκειται για το πρώτο τμήμα του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου του “Μορέα” στην Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή, που προβλέπει, επίσης, παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας στον αυτοκινητόδρομο στο Πήδημα στα ρέματα Μαζιά και Μουγγός, με τις οποίες αναμένεται να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσαν καταστροφές στην περιοχή, στις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου του 2016.

* Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, την περασμένη Δευτέρα, γνωμοδότησε θετικά επί της μελέτης καθορισμού οριογραμμών ρέματος Κερεζένια, η οποία είναι καθοριστική για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής που διέρχεται από τα Γιαννιτσάνικα έως την Παραλία.

Η μελέτη της οριοθέτησης έγινε από τον “Μορέα” και κρίθηκε αναγκαία για την υλοποίηση του αντιπλημμυρικού έργου, που υλοποιείται από την κοινοπραξία στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της πόλης, κοντά στο νεκροταφείο των Γιαννιτσανίκων.

Το αντικείμενο της μελέτης είναι ο καθορισμός των οριογραμμών του ρέματος Κερεζένια, στο τμήμα του από ανάντη της γέφυρας της περιμετρικής οδού Καλαμάτας του αυτοκινητόδρομου “Μορέας”, μέχρι το υφιστάμενο τεχνικό (γέφυρα) της παραλιακής οδού Ναυαρίνου, συνολικού μήκους περίπου 1.110 μέτρων.

Ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης ενημέρωσε ότι το έργο μπορεί και θα επιδιωχθεί να φθάσει

τα 1.346 μέτρα και παρατήρησε πως το συνολικό κόστος (μαζί με το Πήδημα) είναι 17.764.000 ευρώ, χωρίς τις απαλλοτριώσεις.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος είπε ότι “είναι αρκετά βαριά έργα, μεγάλη παρέμβαση και μακάρι να γίνει” και ζήτησε να γίνει παρέμβαση - συντήρηση και στη μικρή γέφυρα του Κερεζένια στη Ναυαρίνου.

Γ.Σ.