Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2023 09:23

Διεθνές Κέντρο Πιλότων Καλαμάτας: Εκπαιδευτικό αεροδρόμιο του ΝΑΤΟ η 120 ΠΕΑ

Το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων της 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα εντάχθηκε στο NATO Flight Training Europe (NFTE) της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Την ένταξη ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ στην ιστοσελίδα του σύμφωνα με την οποία στο NFTE παίρνουν μέρος οι Ελλάδα, Βέλγιο, Βόρεια Μακεδονία, Ισπανία, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία, Ρουμανία, Τουρκία και Τσεχία. Μέχρι τώρα κέντρα εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν εκτός από την Ελλάδα θα λειτουργήσουν σε Ιταλία, Τσεχία, Βόρεια Μακεδονία Ουγγαρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα κέντρα εκπαίδευσης του  NFTE θα εκπαιδεύονται μαζί με τους πιλότους αεροσκαφών τόσο οι πιλότοι των ελικοπτέρων όσο και οι  χειριστές των drones.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ οι πρώτοι εκπαιδευόμενοι του  NFTE αναμένεται να ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους στα κέντρα του προγράμματος εντός το 2023. Στην ίδια ανακοίνωση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για τη ένταξη της Καλαμάτας αναφέρεται ότι « Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη μακροπρόθεσμη φιλοδοξία του NFTE να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική εκπαίδευσης πληρωμάτων αεροσκαφών στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου ενός δικτύου κέντρων  κατάρτισης. Τελικά, το NFTE θα παρέχει ευκαιρίες εκπαίδευσης και χωρητικότητα για όλο το φάσμα των απαιτήσεων εκπαίδευσης πληρώματος αεροσκαφών των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων πιλότων γρήγορου τζετ, σταθερής πτέρυγας, ελικοπτέρων και drones. Με την τελευταία προσθήκη κέντρων κατάρτισης, το NFTE προσφέρει ήδη εκπαίδευση για πιλότους γρήγορου τζετ και ελικοπτέρων.

“Στο τρέχον δυναμικό και απρόβλεπτο περιβάλλον ασφαλείας, χρειαζόμαστε ικανά, έτοιμα πληρώματα πτήσης που μπορούν να συμβάλουν στην ικανότητα του ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί τους Συμμάχους του σε όλους τους τομείς”, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μιρτσέα Γκεοάνα. “Αυτή η πολυεθνική πρωτοβουλία θα επιτρέψει την προσαρμόσιμη εκπαίδευση πιλότων στα υψηλότερα πρότυπα, σε όλη την Ευρώπη. Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικοί μας πιλότοι είναι καλά εκπαιδευμένοι σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. ότι είναι πιο διαλειτουργικά και ότι η εκπαίδευσή τους είναι πιο οικονομική για τα έθνη τους”, πρόσθεσε ο κ. Γκεοάνα»