Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2023 09:06

Κτηματολογικοί πίνακες απαλλοτριώσεων: Αντιδράσεις για αυτοαποζημίωση στο Καλαμάτα – Ριζόμυλος

 

Προχωράει η διαδικασία των απαλλοτριώσεων στο κρίσιμο τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος, για το σημαντικό έργο του οδικού άξονα έως την Πύλο και τη Μεθώνη, όμως, υπάρχουν επιφυλάξεις και αντιδράσεις από ιδιοκτήτες γης που απαλλοτριώνεται, καθώς προωθείται η αυτοαποζημίωση.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, έχουν βγει οι κτηματολογικοί πίνακες και προσδιορίζεται το πως θα δοθούν οι αποζημιώσεις.

Για τα πιο πολλά κτήματα που κόβονται, προωθείται η αυτοαποζημίωση, μας πληροφόρησε ιδιοκτήτης γης στην παράκαμψη της Βελίκας και μας διευκρίνισε, αντιδρώντας “δηλαδή, να τους τα δώσαμε τσάμπα”.

Για το λόγο αυτό αρκετοί ιδιοκτήτες αναζητούν ή έχουν βρει δικηγόρους με εμπειρία σε ζητήματα των απαλλοτριώσεων, για να διεκδικήσουν καλύτερες, δίκαιες, κατά τη γνώμη τους, αποζημιώσεις.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στον ιδιοκτήτη που μας ενημέρωσε, κόβουν 12 στρέμματα και τον αποζημιώνουν για 700 τ.μ. Ολα τα άλλα τα υπολογίζουν με αυτοαποζημίωση, θεωρώντας ότι με τον νέο δρόμο ανεβαίνει η αξία τους, παίρνουν υπεραξία.

“Σε έναν δρόμο που δεν θα μπορεί να περάσεις απέναντι”, παρατήρησε ο συνομιλητής μας και σημείωσε: “Στην περιοχή έχουν αγοραστεί εκτάσεις κι ετοιμάζονται μεγάλες επενδύσεις (νέα μονάδα της Costa Navarino, όμιλος Λογοθέτη). Στα 500 με 1.000 μέτρα από τη θάλασσα έχουν γίνει αγοραπωλησίες με 30.000 και 35.000 ευρώ το στρέμμα. Δεν είναι μόνο η αξία της αγροτικής γης. Πρέπει να δουν την περιοχή ως τουριστική”.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως “μας παίρνουν κτήματα που αξίζουν. Και τα υπόλοιπα δεν αναβαθμίζονται, υποβαθμίζονται. Δεν μπορείς να φτιάξεις σπίτι για να μείνεις από τη βουή των αυτοκινήτων”.

Γ.Σ.