Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023 08:30

50 χλμ. προβληματικού δικτύου ύδρευσης στην Καλαμάτα

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Σημαντικό τμήμα της Καλαμάτας, πάνω από 50 χιλιόμετρα δρόμων, εξακολουθεί να παραμένει με παλιό προβληματικό δίκτυο ύδρευσης, κάποια τμήματα μάλιστα με αμίαντο (είναι και μαντέμι και πλαστικό) και οι δύο τελευταίες φάσεις (η γ’ και η δ’) αντικατάστασης του δικτύου, συνολικού προϋπολογισμού 6 εκ. ευρώ, βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Και κανείς στον δήμο και τη ΔΕΥΑΚ δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε περίπου τα έργα θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν, ενώ η δ’ φάση δεν έχει καν ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από τη ΔΕΥΑΚ, το έργο της γ’ φάσης αντικατάστασης, προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και έχει δημοπρατηθεί από το 2021, δεν έχει ακόμα ανάδοχο καθώς έμπλεξε σε ενστάσεις εργολάβων. Ο δεύτερος μειοδότης προσέφυγε κατά του πρώτου (και προσωρινού) και δικαιώθηκε. Ομως, η εργοληπτική εταιρεία που υλοποιεί και τελειώνει τη β’ φάση, στο μεταξύ, κηρύχθηκε έκπτωτη στο έργο αποχέτευσης στη Θουρία και τα Λέικα. Οι διαδικασίες για το αν θα τελικά επιλεγεί ως οριστικός ανάδοχος βρίσκονται σε εξέλιξη κι εκτιμάται ότι μπορεί, επιτέλους, να τελειώσουν μέχρι το τέλος του χρόνου ή τον πρώτο μήνα του 2024.

Επειδή το ΕΣΠΑ (2014 - 2020) τελείωσε, το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας (2021 - 2027).

 

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η Γ’ ΦΆΣΗ

Το έργο της γ’ φάσης περιλαμβάνει: Το Ιστορικό Κέντρο (Αιπύτου, Ηφαίστου, Αμφείας, Ιθώμης, Γερμανού, Διός Ιθωμάτα, Κουτσομητοπούλου, Αγίου Παντελεήμονος, Παπάζογλου, Μπενάκη, Αγίου Ιωάννη, Κυριακού, Γορτυνίας, Υπαπαντής). Και ακόμα Σπάρτης (από την πλατεία Οθωνος μέχρι τη γέφυρα στο υπό κατασκευή Ανοιχτό Θέατρο), Κουμουνδουράκη, Μπούτση, Φάριος, Πατριάρχη Προκοπίου, Μυστρά, τον δρόμο ανατολικά από τη μονή Παναγουλάκη, Σπάρτης (πάνω από το στρατόπεδο έως τη δεξαμενή στον Αγιο Γεώργιο).

Το κέντρο της πόλης, οδούς Φραντζή, Νέδοντος, Γιατράκου, Χρυσάνθου Παγώνη, Σιδηροδρομικού Σταθμού, Μητροπέτροβα, Αντωνοπούλου κλπ.

Νότια της οδού Βασιλ. Γεωργίου, Αριστοδήμου, Βασιλ. Ολγας, Σοφίας, Αμαλίας και Κωνσταντίνου

Φαρών από Βασιλ. Γεωργίου μέχρι Πλάτωνος, Ακρίτα και Μεγάλου Αλεξάνδρου από Βασιλ. Γεωργίου μέχρι Κοραή.

Ανατολικά της Παλαιολόγου από Νικηταρά και κάτω και Γιαννιτσάνικα, την οδό Λακωνικής από Ιλάρχου Κουρκουτά μέχρι τις εργατικές κατοικίες στον Κήπο του Αλλάχ.

Το Νησάκι, οδούς Ψαρών, Θεμιστοκλέους, Μακεδονίας και τμήματα των οδών Ξενοφώντος, Υδρας, Δημοσθένους, Σόλωνος, Αριστείδου,Δαμοφώντος,

Τέλος, και τμήμα στη μαρίνα, την οδό Σαλαμίνος.

Επειδή περιλαμβάνει και τμήματα δρόμων του έργου των αστικών αναπλάσεων, σε περιοχές του κέντρου της πόλης που έχει προγραμματιστεί και σχεδιάζεται να ξεκινήσει, το έργο της ύδρευσης πρέπει να προηγηθεί.

Το έργο της δ’ φάσης αντικατάστασης, που θα καλύψει 26 χιλιόμετρα δρόμων με προϋπολογισμό 3 εκ. ευρώ, δεν έχει ακόμα χρηματοδότηση. Είχε προταθεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης ως υποέργο στο έργο αναβάθμισης των υποδομών ύδρευσης της πόλης μαζί με τα ψηφιακά υδρόμετρα, αλλά εγκρίθηκαν μόνο τα υδρόμετρα. Οπότε αναζητείται η πηγή χρηματοδότησης.

ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ Δ’ ΦΆΣΗΣ

Το έργο της δ’ φάσης περιλαμβάνει: Την περιοχή της Ράχης, τμήματα δρόμων μεταξύ Αρτέμιδος και Αθηνών (Γιαννιτσών, Μπιζανίου, Κουμουνδούρου) κάθετους στην Αθηνών δρόμους πάνω από το Δημαρχείο (Ιωνίας, Ορέστη, Δήμητρας κλπ.). Και ακόμα Μπουλούκου, Αγίων Αναργύρων, Αγίου Κωνσταντίνου και κάθετους και παράλληλους προς την Μπουλούκου δρόμους (Κουτήφαρη, πρώην Ρουμελιώτη κλπ.) Νότια του κέντρου τις οδούς Κανάρη από Πλάτωνος και κάτω, Ακρίτα από Κοραή και κάτω. Την Παραλία, Δυτική (μαρίνα) και Ανατολική, τις οδούς Λυκούργου και Ευαγγελιστρίας και τους μεταξύ τους καθέτους, Σανταρόζα, Κορώνης, Μεθώνης κλπ. (μεταξύ Φαρών - Ακρίτα), Μαιζώνος και Βύρωνος νότια της Ηρώων και τμήμα της Ηρώων.

* Σε όλα αυτά να προσθέσουμε ότι σε εκκρεμότητα από τη β’ φάση αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης σε εκκρεμότητα παραμένει η οδός Αναγνωσταρά που είχε εξαιρεθεί για να γίνει από το έργο της ανάπλασης, το οποίο σταμάτησε με την έκπτωση της αναδόχου εταιρείας και αναμένεται να επαναδημοπρατηθεί.