Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024 09:03

Νέα καθυστέρηση για το αντιπλημμυρικό στα Γιαννιτσάνικα

 

Με αργούς ρυθμούς δουλεύεται το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της Καλαμάτας, στα Γιαννιτσάνικα, το οποίο υλοποιεί ο “Μορέας”. Και δεν μπορεί να πάει με πιο γρήγορους, με κανονικούς ρυθμούς, καθώς τα αρμόδια υπουργεία χρωστούν στην κατασκευάστρια εταιρεία 3,5 εκ. ευρώ.

Το ζήτημα είναι ότι το έργο μπορεί να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο, καθώς πέρα από τα προβλήματα της χρηματοδότησης, δεν έχουν προχωρήσει, ουσιαστικά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, οι διαδικασίες της απαλλοτρίωσης στο ρέμα Κερεζένια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, το έργο πληρώθηκε με 1,8 εκ. ευρώ στις αρχές του 2024, όμως, οφείλονταν συνολικά 4 εκ. και με τις εργασίες που έγιναν το πρώτο δίμηνο του νέου χρόνου, το χρέος προς τον “Μορέα” έχει φθάσει πάλι τα 3,5 εκ. ευρώ.

Λόγω των ζητημάτων των καθυστερήσεων στην εκταμίευση και την πληρωμή των εργασιών που έχουν εκτελεστεί, το αντιπλημμυρικό προχωράει αργά και στο σημείο της προσωρινής παράκαμψης του περιφερειακού (η κυκλοφορία εκεί γίνεται από ένα ρεύμα και στις δύο κατευθύνσεις). Στο τμήμα αυτό ο κλειστός αγωγός μεταφοράς ομβρίων μπαίνει μέσα στον περιφερειακό, στο ύψος της γέφυρας κοντά στο ησυχαστήριο του προφήτη Ιωήλ.

Εκεί οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, ενώ ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να έχουν τελειώσει μέχρι το Πάσχα.

Στο ρέμα Κερεζένια, από τον περιφερειακό έως τις εκβολές του στη θάλασσα, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η διαδικασία της απαλλοτρίωσης, καθώς δεν έχει καταθέσει πρόταση για τις τιμές ορκωτός εκτιμητής. Και στο ρέμα Κερεζένια οι εργασίες έχουν εκτιμηθεί πως θα διαρκέσουν 4 μήνες.

Το μεγάλο αντιπλημμυρικό στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο, στα Γιαννιτσάνικα, αφορά τη μεταφορά και συγκέντρωση των νερών από τα ρέματα Πολιτέικο Ι και ΙΙ στο ρέμα Κερεζένια, μέσω του οποίου θα καταλήγουν στη θάλασσα.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 17,4 εκ. ευρώ, εντάσσεται στα συμπληρωματικά έργα της σύμβασης παραχώρησης και η προθεσμία υλοποίησής του είναι 24 μήνες, έως το τέλος του 2024.

Το αντιπλημμυρικό είναι συνολικού μήκους 2,5 χιλιομέτρων και τα 1.200 θα είναι κλειστό, ο αγωγός που από τα δύο ρέματα θα οδηγεί τα νερά τους στο Κερεζένια. Στα ρέματα Πολιτέικο Ι και ΙΙ σε 200 μέτρα μήκος ανάντι θα γίνουν διευθετήσεις, εκβαθύνσεις, καθαρισμοί και λεκάνες απορροής, για να συγκρατούνται φερτά υλικά.

Γ.Σ.