Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2024 08:47

Παράταση στη βελτίωση της παραλιακής οδού Στούπας

 

Δεύτερη παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου βελτίωσης της παραλιακής οδού της Στούπας, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, κατά 184 ημέρες, μέχρι τις 30 Ιουνίου ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης.

Το έργο που υλοποιείται με 21,02% έκπτωση, είχε συμβατική προθεσμία μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2023 και με τα ποσά  του 1ου ΑΠΕ και της 1ης συμπληρωματικής σύμβασης έχει ξεπεράσει τον προϋπολογισμό και έχει φθάσει τα 760.608,65 ευρώ με ΦΠΑ 24%.

 

Η Διευθύνουσα Υπηρεσία που εισηγήθηκε την 2η παράταση έλαβε υπόψη της;

“1. Το γεγονός ότι κατόπιν συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν κατά την έναρξη εκτέλεσης των εργασιών της σύμβασης, αποφασίστηκε η διακοπή των εργασιών του έργου κατά την καλοκαιρινή

περίοδο (μήνες Ιούνιο έως και Σεπτέμβριο) και η επανέναρξη των εργασιών από την 1η Οκτωβρίου, δεδομένου ότι κατά την περίοδο αυτή στην παραλιακή οδό υπάρχει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα στην περιοχή και τίθενται σοβαροί λόγοι ασφάλειας των επισκεπτών και κατοίκων της περιοχής (πρόσβαση σε περιοχή εντός του ενεργού εργοταξίου), καθώς και λόγοι λειτουργικότητας και βιωσιμότητας των τοπικών επιχειρήσεων (εκ των πραγμάτων διακοπή λειτουργίας ή υπολειτουργία για το κρίσιμο καλοκαιρινό διάστημα). Καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου και το δεκαπενθήμερο των διακοπών των Χριστουγέννων υπήρχε μεγάλη προσέλευση επισκεπτών στις επιχειρήσεις εντός του χώρου του έργου, με αποτέλεσμα οι εργασίες (για την ασφάλεια των επισκεπτών) να γίνονται με μεγάλη δυσκολία και καθυστέρηση.

2. Το γεγονός ότι κατά την έναρξη των εργασιών του έργου προέκυψε ανάγκη εκτέλεσης συμπληρωματικών εργασιών, οι οποίες δεν  περιλαμβάνονται, είτε κατά το είδος είτε κατά την ποσότητα, στο αρχικό ανατεθέν έργο και κατέστησαν αναγκαίες κατά την εκτέλεση του έργου, όπως εργασίες που κατέστησαν αναγκαίες από προφανείς παραλείψεις ή σφάλματα της προμέτρησης της μελέτης ή από απαιτήσεις της κατασκευής, οι οποίες καθίστανται απαραίτητες για την αρτιότητα και λειτουργικότητα του έργου.

3. Το γεγονός ότι κατά τη έναρξη εκτέλεσης των εργασιών της σύμβασης, παρουσιάστηκαν σημαντικές τεχνικές δυσκολίες που απαίτησαν την εμπλοκή άλλων φορέων του Δημοσίου, κυρίως με την υπηρεσία ύδρευσης του Δήμου Δυτικής Μάνης (αποκατάσταση βλαβών και μετατόπιση παροχών ύδρευσης), τον ΔΕΔΔΗΕ (αποσύνδεση συνδέσεων πίλαρ, κοπή δέντρων δίπλα σε καλώδια), τον ΟΤΕ (αποξήλωση καρτοτηλεφώνων) και δημιούργησαν

επιπρόσθετες καθυστερήσεις.

4. Το γεγονός ότι στις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου και τις αρχές του Δεκεμβρίου επικράτησαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, δημιουργώντας επιπρόσθετες καθυστερήσεις, διότι δεν ήταν δυνατή η εκτέλεση εργασιών (έντονη βροχόπτωση, κυματισμοί κλπ.).

5. Το γεγονός ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές των λογαριασμών, ιδιαίτερα λόγω της λήξης του ΕΣΠΑ 2014-2021 και της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών για παύση πληρωμών των συγχρημαδοτούμενων έργων για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2023”.