Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2024 08:15

Αχρηστος ο αγωγός αποχέτευσης Αβίας

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Αχρηστος κι ανενεργός είναι ο κεντρικός αγωγός αποχέτευσης στην παραλιακή Αβία, από το Αρχοντικό έως τις Κιτριές. Αγωγός που παρότι έχει φτιαχθεί εδώ και χρόνια, όταν έγινε ο αγωγός από τη Βέργα και τη Μικρή Μαντίνεια, δεν έχει λειτουργήσει ποτέ. Αυτό οφείλεται σε κακοτεχνίες του αναδόχου και χωρίς να έχουν αποδοθεί ευθύνες στους επιβλέποντες. Και για να λειτουργήσει, να αποκατασταθούν φθορές και κακοτεχνίες απαιτούνται τουλάχιστον 600.000 ευρώ.

Τα χρήματα που έχουν διατεθεί όλα αυτά τα χρόνια για το έργο, για συνδέσεις με σημαντικούς κάθετους δρόμους και αποκατάσταση κακοτεχνιών, έχουν πάει στον βρόντο και μια από τις όμορφες κι ελκυστικές τουριστικά περιοχές της Μεσσηνίας, πολύ κοντά στην Καλαμάτα, παραμένει χωρίς δίκτυο αποχέτευσης και την αναγκαία περιβαλλοντική προστασία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Ε” από την εποχή που κατασκευαζόταν το έργο, από το 2005 και μετά, “ο κεντρικός αγωγός δεν λειτουργεί από τη Μικρή Μαντίνεια και πέρα, λόγω κακοτεχνιών του αναδόχου του έργου. Για να εξαναγκαστεί η ανάδοχος «Δικτύωση» να αποκαταστήσει τις κακοτεχνίες, η ΔΕΥΑΚ προέβη στην κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής που είχε καταθέσει κατά την ανάθεση του έργου και η εταιρεία έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας τα χρήματα που έχουν κατασχεθεί”.

Αργότερα, αναφερόταν ότι “χρέος ύψους 250.000 ευρώ έχει πιστώσει στον Δήμο Δυτικής Μάνης ο Δήμος Καλαμάτας και ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, προειδοποίησε ότι αν δεν γίνει η πληρωμή, η περιοχή της Αβίας δεν θα ενταχθεί στο Βιολογικό Καθαρισμό της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Από εκεί και πέρα, ο Δήμος Καλαμάτας θα διεκδικήσει τα 250.000 ευρώ που έχει χρεώσει στον Δήμο Δυτικής Μάνης, για την επέκταση του κεντρικού αγωγού αποχέτευσης από τη Μικρά Μαντίνεια μέχρι τις Κιτριές, την περιοχή δηλαδή της Αβίας του Δήμου Δυτικής Μάνης”.

Τα χρήματα αυτά καταβλήθηκαν με δόσεις από τον Δήμο Δυτικής Μάνης στη ΔΕΥΑΚ.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι σε ενημέρωση - απάντησή του σε σχόλιο του συναδέλφου Γιώργου Παναγόπουλου για το έργο της αποχέτευσης που δεν λειτουργεί, ο τέως δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας σημείωνε: “1) Το έργο αυτό κατασκευάστηκε από τη ΔΕΥΑΚ και από τον πρώην Δήμο Αβίας, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής. 2) Το έργο  με την παράδοσή του δεν ήταν έτοιμο να λειτουργήσει. 3) Από 1ης Ιανουαρίου 2011 λειτούργησε ο Δήμος Δυτικής Μάνης, με δική μου δημαρχοντία. Ο δήμος τότε μελέτησε, βρήκε οικονομικό πρόγραμμα και υλοποίησε το έργο «Εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης Δολών και Αβίας», για να μπορέσει να λειτουργήσει το κεντρικό δίκτυο, αφού το έργο αυτό δεν είχε κατασκευασθεί. 4) Ο Δήμος Δυτικής Μάνης μελέτησε και κατασκεύασε τις κάθετες συνδέσεις του παραλιακού μετώπου με τον κεντρικό αγωγό του αρχικού έργου, γιατί δεν είχαν κατασκευαστεί και επιπλέον κατασκευάστηκε παράλληλος αγωγός σε ένα τμήμα αυτού (περιοχή Παλαιόχωρας) για τη σύνδεση των κάθετων αναμονών, αφού στον κεντρικό αγωγό δεν μπορούσε να γίνει αυτή η σύνδεση. 5) Ο Δήμος Δυτικής Μάνης ζήτησε σύσκεψη με τη ΔΕΥΑΚ και την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει το θέμα λειτουργίας των αντλιοστασίων και περιμένει τη μελέτη «λειτουργικότητας του αγωγού των λυμάτων Κιτριών - Μικρής Μαντίνειας» από τη ΔΕΥΑΚ για να μπορέσει να εντάξει σε οικονομικό πρόγραμμα το έργο  και να λειτουργήσει στη συνέχεια με κάποια σύμβαση με τη ΔΕΥΑΚ η οποία έχει το βιολογικό στην περιοχή”.

Σε επικοινωνία μας ο κ. Γιαννημάρας επιβεβαίωσε τα στοιχεία αυτά, τις κακοτεχνίες, τις αποκαταστάσεις και τις συνδέσεις με τους κάθετους δρόμους - σε απόσταση 500 μέτρων - που έγιναν και για την τελευταία προσπάθεια με την (προ)μελέτη λειτουργίας και τα χρήματα που πρέπει να βρει η Περιφέρεια για να λειτουργήσει το δίκτυο.

Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Μιχάλης Βασιλειάδης, στον οποίο απευθυνθήκαμε, μας υπενθύμισε ότι “η εταιρεία Δικτύωση που ήταν ανάδοχος του έργου, δεν το ολοκλήρωσε. Με τα χρήματα της εγγύησης που κρατήθηκαν, φτιάχθηκαν αντλιοστάσια, αυτοματισμοί, διορθώθηκαν πίνακες, αποκαταστάθηκαν κακοτεχνίες”.

Μας ενημέρωσε ότι πέρυσι άρχισε να ανακινείται το θέμα της λειτουργίας του κεντρικού αγωγού και του δικτύου στα όρια του Δήμου Δυτικής Μάνης, όπου οι αντλίες δεν θα δουλεύουν και τα βανοστάσια δεν θα είναι λειτουργικά.

Σε συνεννόηση με τον δήμο και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η ΔΕΥΑΚ ανέλαβε κι έκανε προμελέτη για εκτίμηση του κόστους όλων αυτών που πρέπει να γίνουν, με προμήθεια κι εγκατάσταση για να λειτουργήσει το έργο. Το κόστος υπολογίζεται γύρω στα 600.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον κ. Βασιλειάδη, η προμελέτη περιλαμβάνει αποκατάσταση αντλιών, καινούργιους αυτοματισμούς και βανοστάσια, ενώ για τη λειτουργία του έργου είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο απελθών περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Για να υπάρξει συνέχεια και να προχωρήσει ο στόχος της λειτουργίας του δικτύου θα πρέπει να συνταχθεί η μελέτη - δεν θα είναι δύσκολη, καθώς η προμελέτη της ΔΕΥΑΚ είναι πληρέστατη - και να βρεθεί χρηματοδότηση από την Περιφέρεια.

 

“ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ”

Ο νέος δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιώργος Χιουρέας μας επεσήμανε ότι είναι προτεραιότητα η λειτουργία του δικτύου αποχέτευσης στην Αβία και η προώθηση μελέτης για έργο αποχέτευσης και βιολογικού στη Δημοτική Ενότητα Λεύκτρου.

“Η ενημέρωση που έχουμε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες - είμαστε 2 μήνες δημοτική αρχή - είναι ότι το έργο έχει φθάσει σε ένα σημείο να λειτουργήσει, εφόσον γίνει μια συντήρηση των αντλιοστασίων”, μας είπε ο κ. Χιουρέας και πρόσθεσε: “Λείπουν μόνο κάποιες συνδέσεις στο τελείωμα που δεν τις είχαν υπολογίσει και πρέπει να γίνουν ακόμα, αλλά το ποσοστό μπορεί να είναι και μικρότερο από 10%”.

Ο δήμαρχος σημείωσε ότι “ως νέα δημοτική αρχή ήταν ένας από τους σημαντικούς λόγους που αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί βλέπαμε ότι δεν δίνεται βάρος στον βιολογικό και στην Δ.Ε. Αβίας και στη Δ.Ε. Λεύκτρου. Προφανώς και θέλουμε να γίνει και προφανώς θα τρέξουμε και το κομμάτι του Λεύκτρου άμεσα με μελέτη, όπου έχουμε κάνει ήδη κάποιες επαφές με εταιρείες για να γίνει το έργο αλλά είναι σε εμβρυακή φάση.

Θεωρώ ότι σε αυτή την 5ετία που έχουμε μπροστά μας, θα καταφέρουμε να λειτουργήσει το δίκτυο αποχέτευσης της Αβίας και να έχουμε μια ώριμη μελέτη για το κομμάτι της Δ.Ε. Λεύκτρου”.