Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014 11:41

Τέλος του 2014 το Λεύκτρο - Σπάρτη, μετά το καλοκαίρι ο Περιφερειακός Καλαμάτας

Τέλος του 2014 αναμένεται να ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο - Σπάρτη, ενώ ο περιφερειακός της Καλαμάτας θα παραδοθεί στην κυκλοφορία λίγο νωρίτερα. Αυτό προβλέπει ο προγραμματισμός του υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη γα τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα μέσα του τρέχον έτος αναμένεται η παράδοση των εξής έργων: 

• Στα οδικά έργα, αναμένεται η ολοκλήρωση του τμήματος του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης - ΒΟΑΚ Αγιος Νικόλαος - Καλό Χωριό.

Μετά το καλοκαίρι αναμένεται η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου του "Μορέα" Λεύκτρο - Σπάρτη, καθώς επίσης ο περιμετρικός Καλαμάτας, το οδικό τμήμα Μεσορράχη - Αμφίπολη, το τμήμα του κάθετου της Εγνατίας Οδού Φλώρινα - Νίκη και το τμήμα Μάνδρα - Ψαθάδες του κάθετου άξονα Αρδάνιο - Ορμένιο.

Επίσης αναμένονται: το τελευταίο τμήμα του κάθετου άξονα της Εγνατίας Θεσσαλονίκη - Σέρρες - Προμαχώνας καθώς και τα οδικά τμήματα Θίσβη - Κανάβαρι, η σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ, το έργο της Ανατολικής Αττικής Ιππικό Κέντρο -Λαγονήσι - Ανάβυσσος, το κεντρικό και ανατολικό τμήμα του Ακτιο-Αμβρακία, η  σύνδεση των Παραγλαύκιων Αρτηριών με το νέο λιμάνι της Πάτρας και το οδικό τμήμα Γόριτσα - Αγριά του περιφερειακού Βόλου.

• Στα σιδηροδρομικά έργα αναμένεται η ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και των έργων ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Αθήνα - Αχαρνές - Τιθορέα.

Επίσης αναμένεται η λειτουργία των προαστιακών σταθμών Πύργος Βασιλίσσης, Κάτω Αχαρνές. 

• Στα έργα ύδρευσης θα έχουμε ολοκλήρωση στα αράγματα Αχυρών στην Αιτωλοακαρνανία, Πείρου - Παραπείρου, Ασωπού Κορινθίας, Νεστορίου Καστοριάς, Γαδουρά στη Ρόδο και Ιλαρίωνα στην Κοζάνη.

-Σε ό,τι αφορά τα λιμάνια - αεροδρόμια θα έχουμε την ολοκλήρωση στα έργα του Αεροδρομίου Πάρου, τα έργα της Β` φάσης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και  τα έργα στο λιμάνι της Καβάλας.

• Αστικά έργα: Σύντομα αναμένεται η ολοκλήρωση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα στο κτήριο του Φιξ στη Συγγρού, όπως και η ολοκλήρωση του Νέου Μουσείου στη Μεσσαρά Ηρακλείου.

Από τα έργα που θα   λειτουργήσουν ξεχωρίζει το έργο κατασκευής του Φράγματος Ιλαρίωνα, με κόστος άνω των 300 εκ. ευρώ - το πιο "ακριβό" για όλο το έτος.  

Επίσης πληθώρα μεγάλων και σημαντικών έργων βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, επουλώνοντας πολλές από τις πληγές που δημιούργησε η κρίση.

Πιο αναλυτικά:

 

ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ - ΤΡΑΜ

• Εργα μετρό Θεσσαλονίκης:  Το μεγαλύτερο υπό κατασκευήν έργο εδώ και χρόνια στην Ελλάδα είναι η κατασκευή της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης. Το κόστος θα κυμανθεί από 1,1-1,3 δις ευρώ. Ολοκλήρωση το 2017.

Ακολουθεί το δεύτερο έργο μετρό στη Θεσσαλονίκη - επέκταση από τον σταθμό Πατρίκιος προς Καλαμαριά. Κατασκευάζονται οι σταθμοί Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη, Μίκρα. Ολοκλήρωση το 2018.

• Εργα μετρό Αθήνας: Επέκταση της γραμμής 3 από την Αγία Μαρίνα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.  Κατασκευάζονται οι σταθμοί Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο. Ολοκλήρωση το 2017.

• Σε κατασκευή είναι και τα έργα επέκτασης του τραμ της Αθήνας από το Φάληρο μέχρι το κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά με 5,4 χλμ. Ολοκλήρωση το 2016. Εντός του τριμήνου, η δημοπράτηση του έργου επέκτασης του τραμ στην πλατεία Αιγύπτου (Λεωφ. Αλεξάνδρας) στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας (πεζοδρόμηση Οδού Πανεπιστημίου κ.ά.).

 

ΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ

• Εργα κατασκευής του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου: Περιλαμβάνεται το εντυπωσιακό έργο στο τμήμα Ευαγγελισμός - Σκοτίνα (κατασκευάζονται οι 3 σήραγγες σε Τέμπη και Πλαταμώνα). Θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2015.

• Κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ολυμπία Οδός. Αφορά την αναβάθμιση σε κλειστό αυτοκινητόδρομο του τμήματος Κόρινθος - Πάτρα. Ολοκλήρωση 2015 - αρχές 2016.

• Ιόνια Οδός: Αφορά την αναβάθμιση του οδικού τμήματος Αντίρριο - Ιωάννινα. Ολοκλήρωση το 2016 (με τη σήραγγα της Κλόκοβας).

• Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Οδού Ε65. Αφορά, σε πρώτη φάση, την κατασκευή του τμήματος Ξυνιάδα - Τρίκαλα. Ολοκλήρωση το 2016.

• Αυτοκινητόδρομος Μορέας: Σημαντικό έργο για την ανάδειξη της Νότιοανατολικής Πελοποννήσου, το έργο για τον αυτοκινητόδρομο Λεύκτρο - Σπάρτη (τμήμα του Αυτοκινητόδρομου του "Μορέα"). Η ολοκλήρωση του αναμένεται στα τέλη του χρόνου.

• Τα οδικά έργα ολοκλήρωσης του Μαλιακού Κόλπου οδεύουν προς ολοκλήρωση μέχρι τα μέσα του 2015.

• Μετατροπή του τμήματος Ακτιο - Αμβρακία σε κλειστό αυτοκινητόδρομο. Ο δρόμος μήκους 48 χλμ. κατασκευάζεται από το 2010. Ενα μικρό τμήμα στο μέσον του άξονα θα παραδοθεί το καλοκαίρι του 2014, ενώ στις αρχές του 2015 προβλέπεται παράδοση της παράκαμψης Αμφιλοχίας.

• Το καλοκαίρι του 2015 θα παραδοθούν και τα υπόλοιπα δύο τμήματα στο δυτικό μέρος του αυτοκινητόδρομου που θα ενώνουν το Ακτιο με την Ιόνια Οδό σε περίπου 25 λεπτά. Ο δρόμος θα έχει χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου 2 λωρίδων ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ.

 

ΑΛΛΑ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ

• Θεσσαλονίκη: Εντυπωσιακό και σύνθετο έργο η μετατροπή σε κλειστό αυτοκινητόδρομο του δυτικού τμήματος της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης από την Λαχαναγορά μέχρι τον κόμβο του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

Σημαντικά είναι επίσης τα έργα ολοκλήρωσης των κάθετων οδικών αξόνων της Εγνατίας Οδού: Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή, Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας, Θεσσαλονίκη - Κασσάνδρα, Αρδάνιο - Ορμένιο. Σε εξέλιξη είναι και το έργο αναβάθμισης σε αυτοκινητόδρομο του τμήματος Φλώρινα - Νίκη του κάθετου Κοζάνη - Νίκη. Η ολοκλήρωση των έργων αναμένεται από τα τέλη του 2014 μέχρι τις αρχές του 2016.

• Κρήτη: Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εργολαβίες για την αναβάθμιση σε κλειστό αυτοκινητόδρομο του ΒΟΑΚ. Τρέχει η εργολαβία Γούρνες - Χερσόνησος, ενώ ακολουθεί και το τμήμα Πάνορμος - Εξάντης στο Ρέθυμνο. Ολοκλήρωση το 2016-2017.

 

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ

• ΟΣΕ Θεσσαλονίκη: Εντυπωσιακό είναι το σιδηροδρομικό έργο-σκούπα στο τμήμα Τιθορέα - Δομοκός. Οταν ολοκληρωθεί η απόσταση Αθήνα - Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιείται σε 3,30 ώρες με ηλεκτροκίνητα τρένα. Ολοκλήρωση τέλος 2016 με αρχές 2017.

• ΟΣΕ Πάτρα: Προχωρούν τα σιδηροδρομικά έργα στο τμήμα Κιάτο - Ροδοδάφνη - Ψαθόπυργος με 2 εργολαβίες σε εξέλιξη και άλλη μία σε στάδιο υπογραφής της σύμβασης. Ολοκλήρωση των εργολαβιών από το 2015 έως το τέλος του 2016.

 

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ - ΛΙΜΑΝΙΑ - ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ

• Προχωρά η επέκταση του διαδρόμου 10-28 του Αεροδρομίου «Μακεδονία» προς τη θάλασσα και η αναβάθμιση του χερσαίου του τμήματος. Είναι το μεγαλύτερο έργο σε αεροδρόμιο στη χώρα.

• Σημαντικά είναι τα έργα στο Αεροδρόμιο Χανίων, τα λιμενικά έργα στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα, τα έργα αποχέτευσης σε Κορωπί - Μαρκόπουλο και η κατασκευή των Φραγμάτων Πείρου - Παραπείρου, Αποσελέμη, Γαδουρά.

 

• Τέλος, έργο-μαμούθ ύψους 1,4 δισ. ευρώ είναι η κατασκευή της μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας Πτολεμαΐδα 5, στην περιοχή της Κοζάνης. Ολοκλήρωση το 2017.

ΠΗΓΗ: tovima.gr