Δευτέρα, 05 Μαϊος 2014 08:48

Αμεσος στόχος η παράκτια προστασία Κάστρου Κορώνης

Η παράκτια προστασία του Κάστρου της Κορώνης είναι ο άμεσος στόχος του έργου που πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, που επισκέφθηκε την Κορώνη το Σάββατο με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού.

Η επίσκεψη έγινε με αφορμή την εγκατάσταση του εργολάβου του έργου με τίτλο "Στερέωση πρανών του Κάστρου Κορώνης", προϋπολογισμού 2.650.000 ευρώ.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος, ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και η αντιδήμαρχος κ. Λευτάκη.

Οπως έγινε γνωστό, οι εργασίες αποκατάστασης θα ξεκινήσουν με αρχικό στόχο την παράκτια προστασία του κάστρου, δημιουργώντας μια "κουρτίνα" από πασσάλους μέσα στη θάλασσα, σε απόσταση 8-10 μέτρων από την ακτογραμμή. Με την ολοκλήρωση της εργασίας αυτής, θα δημιουργηθεί πεζόδρομος μήκους 250 μ. περιμετρικά του κάστρου, που θα βοηθήσει στην αποφυγή διάβρωσης της θεμελίωσής του. Ακόμα, θα γίνει στερέωση των πρανών πάνω από το πεζοδρομημένο τμήμα.

Οπως δήλωσε η κ. Μενδώνη: «Το έργο αυτό αποτελεί έναν σημαντικό αναπτυξιακό πόλο για την περιοχή. Στο κάστρο έχουν ήδη γίνει επεμβάσεις στο πλαίσιο του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, δίνοντας μια συνέχεια στη ζωή του, μέσα στην μεγάλη ιστορική του διάρκεια. Πέρυσι, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, παρουσιάστηκε ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο σε συνεργασία με το Μανιατάκειο Ιδρυμα, το Δήμο Πύλου-Νέστορος και τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, το αντιμετωπίσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είμαστε εδώ με τα υπηρεσιακά στελέχη, την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, την οποία υλοποιεί το έργο και την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων που συνδράμει στην αποκατάσταση του μνημείου, για να δούμε πώς θα εξασφαλίσουμε την ποιότητα, με την οποία χαρακτηρίζονται όλα τα έργα του υπουργείου Πολιτισμού».

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Θέμης Βλαχούλης μίλησε για το έργο αναφέροντας: «Αναλάβαμε να εκπονηθούν οι μελέτες για την προστασία του κάστρου, του παράκτιου μέρους αλλά και των βραχωδών πρανών. Οι μελέτες ολοκληρώθηκαν εγκαίρως με τη βοήθεια και την οικονομική συνδρομή του Δήμου Πύλου-Νέστορος και στη συνέχεια το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Αυτή την εποχή ξεκινάμε τις εργασίες υλοποίησης».

Ο δήμαρχος κ. Καφαντάρης από τη μεριά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική έκβαση των πραγμάτων και την άριστη συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και του Δήμου Πύλου-Νέστορος.