Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014 10:07

"Φαγάνα" καθαρίζει τον Αρι

Μηχάνημα τρακλάιν ("φαγάνα") εργάζεται από τη Δευτέρα στον καθαρισμό του ποταμού Αρι. Με το μηχάνημα αυτό απομακρύνονται τα καλάμια στη μέση της κοίτης και η λάσπη και γίνεται εκβάθυνση του ποταμού.

Με τη συγκεκριμένη εργολαβία ο καθαρισμός του Αρι θα γίνει από τις εκβολές του στη Διασπορά μέχρι τη γέφυρα του δρόμου Ασπρόχωμα - Μεσσήνη, λόγω της μικρής χρηματοδότησης. Για να γίνει ο καθαρισμός του Αρι, όπως πρέπει, απαιτούνται 2 με 3 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων τεχνικών. Εκτιμάται ότι με το έργο προϋπολογισμού 240.000 ευρώ, που υλοποιεί η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, θα καθαριστεί ο Αρις μέχρι το δρόμο Ασπρόχωμα - Μεσσήνη, ενώ θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει παρέμβαση και τοπικά σε ένα-δυο προβληματικά σημεία (Μικρομάνη - Αντικάλαμο), που προκάλεσαν πλημμύρες τον περασμένο Νοέμβριο.
Ανάδοχος του έργου είναι ο εργολάβος Γιάννης Καλτσάς με έκπτωση 48%. Η προθεσμία υλοποίησης του έργου είναι 2 μήνες, δηλαδή πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο.
Οσον αφορά τα καλάμια που εναποτίθενται στην όχθη, μας ενημέρωσαν ότι «δεν μπορούν να μεταφερθούν και να απομακρυνθούν, λόγω της μικρής χρηματοδότησης, αλλά θα σκεπαστούν με τη λάσπη και δε θα υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς».