Τρίτη, 01 Ιουλίου 2014 21:21

Συμπληρωματικές εργασίες κόλλησαν το Βελίκα-Νεοχώρι

Το ζήτημα της έγκρισης συμπληρωματικών εργασιών είναι αυτό που τώρα έχει σταματήσει το πολύπαθο έργο της βελτίωσης στο δρόμο Βελίκα - Νεοχώρι, προϋπολογισμού 955.000 ευρώ που υλοποιεί ο Δήμος Μεσσήνης με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ.

Πέρυσι τέτοιον καιρό ήταν το θέμα των απαλλοτριώσεων που το είχε σταματήσει, λίγο διάστημα μετά την έναρξή του.
Στο ενδιάμεσο διάστημα του ενός χρόνου ξηλώθηκε η άσφαλτος σε ένα σημαντικό τμήμα της διαδρομής προς το Νεοχώρι και φτιάχθηκε  μέρος τοίχων αντιστήριξης. Με το χώμα στο οδόστρωμα, όμως, υπάρχουν προβλήματα, καθώς οδηγοί και αυτοκίνητα ταλαιπωρούνται σε λακκούβες και με τη σκόνη, ενώ και οι διαμαρτυρίες του κόσμου είναι αρκετές.
Ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος επεσήμανε στην "Ε" ότι μετά το ζήτημα με τις απαλλοτριώσεις προέκυψε θέμα τροποποίησης της αρχικής μελέτης, συμπληρωματικών εργασιών. Αφορούν την αύξηση του πλάτους του δρόμου κατά μισό μέτρο (από 5,5 σε 6 μέτρα) και την κατεδάφιση ενός επικίνδυνου βράχου. Οι συμπληρωματικές εργασίες αναμένεται να εγκριθούν αρχικά από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δημοσίων Εργων. Ο κ. Αναστασόπουλος δεσμεύτηκε ότι μόλις δοθεί η έγκριση, το πρώτο πράγμα που θα γίνει, θα είναι να πέσει η καινούργια άσφαλτος στο τμήμα που ξηλώθηκε, ενώ επεσήμανε ότι ο κόσμος έχει αγανακτήσει. Εκτίμησε ότι αυτό μπορεί να γίνει σύντομα, μέσα στον Ιούλιο, για να γλιτώσουν οι επισκέπτες του Αυγούστου την ταλαιπωρία.
Για τις απαλλοτριώσεις ενημέρωσε ότι το δικαστήριο προσδιόρισε την τιμή για τις αποζημιώσεις, μετά από 1 χρόνο σχεδόν, αλλά δεν έχουν παρακατατεθεί τα χρήματα για τους ιδιοκτήτες. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι «τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις θα πληρωθούν από το έργο, που έχει ποσό, ποσοστό γι’ αυτές». Είπε, ακόμα, ότι «οι όποιες εργασίες έγιναν, ήταν με την ανοχή κατοίκων του Νεοχωρίου».
Μεταξύ των διαμαρτυριών που καταγράψαμε, ήταν του περιφερειακού συμβούλου Σταύρου Ξηρογιάννη που κατάγεται από το Στρέφι και του Φώτη Μαχαίρα, του "Βλαχοπρόεδρου", προέδρου για 20 χρόνια στην Κοινότητα Νεοχωρίου.
Ο κ. Ξηρογιάννης ζήτησε «να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το έργο» και σημείωσε: «Αν δεν υπάρχουν χρήματα, γιατί το ξεκίνησαν το έργο, γιατί ξήλωσαν την άσφαλτο; Αν υπάρχουν, γιατί δεν το προχωρούν; Το δικαστήριο, απ’ όσο ξέρω, έβγαλε τιμή για τις απαλλοτριώσεις».
Ο Φ. Μαχαίρας επεσήμανε πως «τον χάλασαν το δρόμο, εγώ θα τον έκανα καλύτερο» και τόνισε: «Ταλαιπωρείται ο κόσμος, τώρα που είναι καλοκαίρι και υπάρχει αυξημένη κίνηση, οι άνθρωποι θα σπάσουν τα αυτοκίνητά τους. Γιατί την ξήλωσαν την άσφαλτο; Είναι μικρότερος ο δρόμος τώρα και έπρεπε να έχουν ξεκινήσει από τη Βελίκα».