Σάββατο, 04 Οκτωβρίου 2014 08:00

Η Ολυμπία Οδός σε τροχιά δημοπράτησης

Στα τέλη του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος στο τμήμα από το Καλό Νερό μέχρι την Τσακώνα, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στον Πύργο ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπου και ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα δημοπρατείται ο δρόμος από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο.

Για το ενδιάμεσο τμήμα από τον Πύργο μέχρι το Καλό Νερό, όπου υπάρχουν προβλήματα λόγω της διέλευσης από τον Καϊάφα, ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε γνωστό ότι το υπουργείο θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την εκπόνηση της μελέτης αναβάθμισης οδικής ασφάλειας της υφιστάμενης εθνικής οδού στο τμήμα μετά τον Πύργο και μέχρι το Καλό Νερό και την υλοποίηση των παρεμβάσεων της μελέτης αυτής.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος στη δημοπράτηση του τμήματος Πάτρα - Πύργος τη Δευτέρα, τόνισε ότι «μπαίνει τέλος στη μαύρη σελίδα των πολύνεκρων δυστυχημάτων που έχουν ξεκληρίσει ολόκληρες οικογένειες».

Οπως ανέφερε «το έργο ήταν και αυτό θύμα της οικονομικής κρίσης, όμως δεν το εγκαταλείψαμε. Προχωράμε στη δημοπράτησή του την ερχόμενη Δευτέρα, ούτως ώστε τα έργα να ξεκινήσουν στις αρχές του 2015. Η προκήρυξη είναι έτοιμη, θα σταλεί προς δημοσίευση, ώστε να αρχίσει να τρέχει ο ανοιχτός μειοδοτικός διαγωνισμός και οι νόμιμες προθεσμίες. Οι μελέτες είναι πλήρεις και οριστικές, με όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και τις απαλλοτριώσεις».

Και πρόσθεσε ότι «μετά από την εξαίρεση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος από την σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, με υπουργική απόφαση τον Απρίλιο του 2014, εγκρίθηκε η υλοποίησή του ως δημόσιο έργο. Οι συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου Υποδομών προς το υπουργείο Ανάπτυξης οδήγησαν στην ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, γεγονός που επιτρέπει την άμεση δημοπράτησή του. Παράλληλα, λόγω της μεγάλης ωριμότητας και σημασίας του, προχωρούν οι διαδικασίες για την ένταξη του στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014 - 2020. Η δημοπράτηση αφορά την ολοκλήρωση του κλειστού αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος μήκους 75 χλμ., με προϋπολογισμό κατασκευής 443 εκατ. ευρώ και συνολική δημόσια δαπάνη 475 εκατ. ευρώ, μέσω της αξιοποίησης εθνικών και κοινοτικών πόρων. Στόχος, η κατασκευή του να έχει ολοκληρωθεί κατά το δυνατόν παράλληλα με  ολοκλήρωση του έργου της σύμβασης παραχώρησης Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα».

Αναφερόμενος στη σημασία του έργου τόνισε ότι αυτό «αναμένεται να δημιουργήσει 1.500 θέσεις εργασίας τα επόμενα δύο χρόνια. Μοχλός της οικονομικής ανάκαμψης είναι οι δημόσιες επενδύσεις, τροφοδοτούν τη ζήτηση, δημιουργούν πολλαπλές θέσεις εργασίας και λειτουργούν πολλαπλασιαστικά για την οικονομία. Τουρισμός, αγροτικά προϊόντα, μεταποίηση, υπηρεσίες θα ευνοηθούν περισσότερο από ποτέ στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας. Τα έργα που είναι σε εξέλιξη σε λίγο χρόνο θα μετατρέψουν την απομονωμένη Δυτική Ελλάδα σε ένα σύγχρονο πόλο επενδύσεων αντάξιων της ιστορίας της, της ομορφιάς, του τόπου και των ανθρώπων της. Με την κατασκευή του νέου οδικού δικτύου εξοικονομείται χρόνος στις μετακινήσεις των πολιτών αλλά πάνω από όλα σώζονται ανθρώπινες ζωές. Μπαίνει τέλος και στη μαύρη σελίδα των πολύνεκρων και οδυνηρών δυστυχημάτων».

Οσον αφορά τα χαρακτηριστικά του έργου, σημείωσε ότι η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου θα περιλαμβάνει 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και λωρίδες έκτακτης ανάγκης, 7 ανισόπεδους κόμβους, 2 Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών, πλήρες παράπλευρο και κάθετο (με ανισόπεδες διαβάσεις) δίκτυο, συνδετήριες οδούς, καθώς και έργα για την βελτίωση της σύνδεσης του αυτοκινητόδρομου με σημαντικά κέντρα οικονομικής σημασίας (Αρχαία Ολυμπία, Λιμάνι Κυλλήνης, Αεροδρόμιο Αράξου και Βιομηχανική Περιοχή Πάτρας).

 

ΠΥΡΓΟΣ - ΤΣΑΚΩΝΑ

Οσον αφορά την προοπτική για το έργο στο τμήμα από τον Πύργο μέχρι την Τσακώνα, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι το κομμάτι από τον κόμβο Καλού Νερού έως τον ανισόπεδο κόμβο Κυπαρισσίας (Τσακώνα), μήκους 30 χλμ., με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 130 εκατ. ευρώ, θα δημοπρατηθεί μετά την ολοκλήρωση των υπολειπομένων μελετών, προκειμένου να έχει περαιωθεί μέχρι το τέλος του 2016.

Σε ό,τι αφορά το τμήμα Πύργος - Καλό Νερό, μήκους 60 περίπου χλμ., το υπουργείο Υποδομών θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την εκπόνηση της μελέτης αναβάθμισης οδικής ασφάλειας της υφιστάμενης εθνικής οδού στο τμήμα μετά τον Πύργο και μέχρι το Καλό Νερό και την υλοποίηση των παρεμβάσεων της μελέτης αυτής (ενδεικτικά: ανακατασκευή ασφαλτικού τάπητα, στηθαία, ηλεκτροφωτισμός, έλεγχος ισόπεδων διασταυρώσεων, δημιουργία κυκλοτερών κόμβων, όρια ταχύτητας). Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει απορρίψει κάθε λύση παραλιακής χάραξης αυτοκινητόδρομου ή αναβάθμισης σε αυτοκινητόδρομο της υφιστάμενης εθνικής οδού στο τμήμα από Κάτω Σαμικό, έως τον ποταμό Νέδα, δηλαδή σε μήκος 23 χλμ. Η ανατολική χάραξη αυτοκινητόδρομου στο τμήμα αυτό δεν είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη και δεν στηρίζεται πλέον από τα κυκλοφοριακά δεδομένα. Αυτό που για μένα προέχει, είναι ο σεβασμός του περιβάλλοντος. Είναι επιλογή πολιτική, αλλά και αναπτυξιακή. Η περιοχή πρέπει να προστατευθεί, όπως γίνεται σε όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου».