Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015 22:14

Δημιουργία Μουσείου Πόλης στην Καλαμάτα

Το σύνθημα "Πόλις – Πολύτροπος" συζήτησαν και στην 3η συνεδρίαση τα μέλη της Επιτροπής Πολιτιστικού Σχεδιασμού, σχετικά με την ταυτότητα της πόλης και την υποψηφιότητά της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021.

Από την ταυτότητα της πόλης το θέμα πέρασε στην ποιότητα ζωής της πόλης, το "ευ ζην": ένας τόπος να δεις, μία πόλη να ζεις, τίτλος που μονοπώλησε την κουβέντα. Η συνεδρίαση συνεχίστηκε για ένα χαρακτηριστικό που ουσιαστικά λείπει από την πόλη, την εξωστρέφεια. Αφού αναλύθηκαν τα παραπάνω στοιχεία, τέθηκαν 3 άξονες που συγκροτούν την ταυτότητα της πόλης: η τέχνη (εικαστικά, θέατρο κ.λπ.), ο πολιτισμός (αρχαιολογία, δράσεις και εκδηλώσεις) και οι άνθρωποι (ιστορία και δραστηριότητες των ανθρώπων που ζουν στην πόλη). Επιπλέον, τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν ότι η δημιουργία Μουσείου Πόλης πρέπει να είναι βασικός στόχος δεκαετούς στρατηγικής που θα αναδείξει την Καλαμάτα και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς.

Ακόμα, η Επιτροπή συζήτησε τους άξονες της πολιτιστικής στρατηγικής οι οποίοι είναι: τέχνη, πολιτισμός, παραγωγή - πολιτιστική οικονομία, περιβάλλον (αστικό και φυσικό). Σε κάθε έναν από τους παραπάνω άξονες θα αναφέρονται και θα αναλύονται οι εξής θεματικές: υποδομές, χρηματοδότηση, επικοινωνία, διαχείριση και εκπαίδευση. 

Η 4η συνεδρίαση θα γίνει την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πανεπιστημίου.