Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2015 13:39

Ανοικτό εργαστήριο πολιτών για την Πολιτιστική Στρατηγική της Καλαμάτας

Ανοικτό εργαστήριο πολιτών για την Πολιτιστική Στρατηγική της Καλαμάτας θα γίνει αύριο Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ. στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου. 

Το εργαστήριο αυτό θα εστιάσει στο ερώτημα "Και τώρα τι; Από τη θεωρία στην πράξη’’. Και θα κληθεί να απαντήσει στα ερωτήματα: Πώς μπορούμε να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη; Πώς ασκούμε πίεση στους εμπλεκόμενους φορείς για να υλοποιήσουμε μια ιδέα; Πώς μπορούν η συμμετοχή και ο εθελοντισμός να φέρουν μετρήσιμα αποτελέσματα για την πόλη μας;

Για πρώτη φορά στην Καλαμάτα έγινε δημόσια διαβούλευση με συμμετοχή των πολιτών για την ανάπτυξη της πολιτιστικής στρατηγικής της πόλης, σε βάθος δεκαετίας, όπως αναφέρει το σχετικό κάλεσμα. Σχηματίστηκαν 8 θεματικές ομάδες εργασίας από εθελοντές, που επί 3 μήνες συμμετείχαν σε εβδομαδιαίες συζητήσεις για τη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων.

Το εργαστήριο απευθύνεται στα μέλη των ομάδων εργασίας, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη της Καλαμάτας. Κατά τη διάρκειά του θα παρουσιαστούν σύντομα οι προτάσεις των ομάδων και θα διερευνηθούν στην πράξη νέους τρόπους συνεργασίας και υλοποίησης ιδεών.

Αυτό διοργανώνεται από το Γραφείο Υποψηφιότητας KALAMATA:21, σε συνεργασία με τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς "Place Identity" και το "Impact Hub Athens". Τέσσερις εκπαιδευτές από την Αθήνα, με εξειδίκευση σε θέματα πολιτιστικής διαχείρισης, αστικής αναγέννησης και κοινωνικής καινοτομίας θα μοιραστούν μεθόδους και εργαλεία συμμετοχικού σχεδιασμού, αλλά και πρακτικά παραδείγματα μετάβασης από τη θεωρία στην πράξη.

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο, ο εκτελεστικός διευθυντής Εκτωρ Τσατσούλης είπε πως αυτή είναι μια αφορμή ώστε η όλη προσπάθεια του 10ετούς πολιτιστικού σχεδιασμού να κάνει το επόμενό της βήμα. Δήλωσε επίσης αισιόδοξος πως μετά την κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας, θα αυξηθεί η συσπείρωση και η συμμετοχή και ο αριθμός των εθελοντών, που αυτή τη στιγμή φτάνουν τους 180 (αριθμός πολύ ελπιδοφόρος, όπως πρόσθεσε). Οσον αφορά τον προϋπολογισμό, είπε πως πως αυτός θα είναι περίπου 70 σελίδες και πως θα κατατεθεί τις επόμενες 10 μέρες η τελική του πρόταση. Σχετικά με τις υποδομές, σχολίασε πως δεν θα προταθούν μεγάλα έργα, παρά μόνο παρεμβάσεις και ανακαινίσεις σε ήδη υπάρχοντα κτήρια.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και ο συντονιστής της Ομάδας Μουσικής Σταύρος Βόλλαρης, ο οποίος σημείωσε πως η όλη προσπάθεια συντονίζεται με τις νότες ρε και φα. Με το ρεαλισμό δηλαδή και τη φαντασία. Ο ίδιος ευχαρίστησε θερμά τα μέλη της ομάδας του για τη συμμετοχή, τη βοήθεια, τη μελέτη και τη σύνταξη της πρότασης που ετοίμασαν.

Ο Νίκος Ηλιόπουλος συντονιστής των "Εικαστικών" υπογράμμισε πως είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την πόλη να κάνει ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη και να είναι ακόμα πιο όμορφη και "γεμάτη" από πολιτισμό.

Γ.Σαρ.